Okładka książki - Siła męskiego honoru. Sandomierskie wzgórza 5

Siła męskiego honoru. Sandomierskie wzgórza 5

Tom 5 cyklu Sandomierskie wzgórza

Ah...co to była za seria.. będę tęsknić. Bardzo.🥹

"Siła męskiego honoru" to finałowy, piąty tom jednej z najlepszych przeczytanych przeze mnie sag - Sandomierskie wzgórza.

Dobrze mi było z bohaterami w XX wiecznym Sandomierzu, zasiedziałam się wręcz w górach pieprzowych.. jak mam teraz od nich odejść?!

Eustachy stał się ofiarą dwóch napadów. Co dziwne, nie został okradziony, a jedynie dotkliwie pobity. Kto mógł zlecić coś takiego zbirom? Kto miał interes w zamachu na mężczyznę?

Domyśla się, że najbardziej na pamiątce po przodkach zależało jego bratu, jednak nie mając dowodów nie mógł nic zrobić ani rzucać oskarżeń.

Alina bardzo boi się o męża, szczególnie, że mają razem dwie córeczki i prosi go, by ten udał się na policję.

W małżeństwie Zdunków coraz częściej dochodzi do awantur. Przechodzą poważny kryzys spowodowany nadmiernym spożywaniem alkoholu przez Michała. Ten twierdzi, że robi to dlatego, że Anna go terroryzuje i nie może zdzierżyć jej na trzeźwo. Kobieta mając dość postępowaniach męża, postanawia wziąć sprawy w swoje ręce, od teraz to ona odbiera mężową wypłatę i nie zamierza stawiać mu gorzałki ani spłacać długów.

Michał nie zamierza się dłużej na to godzić, podstępem namawia żonę do sprzedaży udziałów w piekarni i ucieka z Sandomierza.

Weronika coraz częściej naciskana przez najstarszego syna, waha się czy wrócić do domu. Czuje się bardzo zraniona przez męża i teściową, to właśnie przeprowadzka sprawiła, że zaczęła oddychać pełną piersią.

Postanawia wrócić do domu, mając na uwadze dobro dzieci, ale na własnych zasadach. Czy jej się to uda?

Źle się dzieje także w małżeństwie Marcjanny. Tajemnice przeszłości wychodzą na jaw.

W tej części dużo się dzieje.

To, co stało się w trakcie jednego z napadów na Eustachego, totalnie mnie zszokowało ale i zraniło.

W tej części bohaterowie zdecydowanie nie mieli łatwo. Ostatnia część serii mocno namieszała.

Czy wszystkim bohaterom uda się dopiąć sprawy do końca? Czy dojadą do porozumienia?

Choć książka zakończyła się satysfakcjonująco, czuję niedosyt. Uwielbiam książki Edyty, to jak pięknie pisze o uczuciach i barwnie tworzy fabułę.. wciąż chcę czytać jak najwięcej jej książek! Bardzo polecam.

Informacje dodatkowe o Siła męskiego honoru. Sandomierskie wzgórza 5:

Wydawnictwo: WAM
Data wydania: 2026-01-14
Tytuł oryginału: SIŁA MĘSKIEGO HONORU. SANDOMIERSKIE WZGÓRZA 5
Dodał/a opinię: _read_andzia_

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna

Zobacz opinie o książce Siła męskiego honoru. Sandomierskie wzgórza 5

Kup książkę Siła męskiego honoru. Sandomierskie wzgórza 5

Nowe czasy. Nie pora na łzy
Edyta Świętek0
Okładka ksiązki - Nowe czasy. Nie pora na łzy

Edyta Świętek zaprasza czytelników do Nowej Huty i Krakowa lat dziewięćdziesiątych, gdzie raczkujący kapitalizm, bezrobocie, kradzieże samochodów i różnorodne...

Fantazje niewinnych lat
Edyta Świętek0
Okładka ksiązki - Fantazje niewinnych lat

Błędy młodości, niespodziewane zawirowania losu i odwaga, aby odnaleźć szczęście Jest początek XX wieku. Krynica coraz bardziej rozkwita i staje się znanym...

Opad
Opad