Niewielka firma prowadzona wraz ze wspólnikiem, cudowny dom na kredyt, piękna i kochająca żona w domu. Wiktor miał wszystko, czego w życiu potrzeba do szczęścia. Niestety mając wszystko nie jesteśmy w stanie tego docenić. Udaje się nam to dopiero wtedy, gdy zaczynamy to tracić, gdy jest już za późno.
Wiktor to młody mężczyzna, któremu w życiu udało się już wiele osiągnąć. Niemniej jednak wciąż szuka wrażeń i uległ urokowi pięknej poznanej kobiety. Jak każdy facet ma słabość do kobiet, dlatego wdał się w romans z uroczą Moniką. Jego romans nie trwał długo, ale zdołał wywrócić jego życie do góry nogami, namieszał i od tej chwili nic już nie mogło być takie jak przedtem.
Jedna źle podjęta w życiu decyzja, jeden błąd, a od tej pory wszystko się zmienia i już nigdy nie wróci do poprzedniego stanu. Wiktor Hauke, niespełna trzydziestoletni mężczyzna, który wiódł szczęśliwe życie staje się niewolnikiem chorego zwyrodnialca, który stawia mu ultimatum i żąda od niego spełniania jego chorych wizji. Wiktor podjął jedną decyzję, która zaważyła kompletnie na jego losie, zmieniając jego życie w istny koszmar.
Każdy z nas ma swoje słabości i upodobania, niemniej jednak człowiek, którego w swoim życiu spotkał Wiktor to niezrównoważony mężczyzna, który pozornie wiedzie normalnie życie. Ale tylko pozornie, w rzeczywistości jego życie nie ma nic wspólnego z normalnością.
Za słabości Wiktora niestety płacił nie będzie on sam. Zapłacą wszyscy jego bliscy, Ci których lubił i za którymi nie przepadał. Podjęte przez niego decyzje zabolą jego, jak również ludzi, którzy go otaczają.
Inna niż wszystkie historia, zaskakująca, z nagłymi zwrotami akcji i odważnymi decyzjami, która wciąga wszystkich miłośników tego typu literatury. Wciągający początek, który zupełnie zaskakuje i nie pozwala przewidzieć, co stanie się na ostatnich stronach książki. Akcja toczy się szybko, a zakończenie totalnie zaskakuje. Gdy myślimy, że wszystko zaczyna się układać autor książki ponownie nas zaskakuje.
Było to moje pierwsze spotkanie z twórczością Adriana Bednarka i z pewnością nie ostatnie. Choć przyznam szczerze, że zaskakiwały mnie zmiany zachodzące w głównym bohaterze i podejmowane z łatwością przez niego decyzje, po których przechodził do porządku dziennego. Sytuacja w której znalazł się główny bohater była trudna, ale ja zdecydowanie znalazłabym inne jej rozwiązanie. Podejmowane przez Wiktora decyzje były pochopne i odważne.
Mimo to książka bardzo przypadła mi do gustu i polecam ją wszystkim.
Wydawnictwo: Novae Res
Data wydania: 2018-10-03
Małgorzata Styczeń
"Ludzie są zbyt prostymi stworzeniami, niegodnymi podziwiania twego kunsztu aktorskiego. A ja przygotowałem rolę stworzoną specjalnie dla ciebie. Jestem twoim Reżyserem. Tak możesz do mnie mówić."
Dzięki wrodzonemu sprytowi Kubie Sobańskiemu udaje się przetrwać więzienie. Nowa rzeczywistość na wolności nie przypomina jednak raju. Kuba nie może wykonywać...
Przekonaj się, ile zaryzykuje morderca, który zbyt długo tłumi swoje żądze Życie na wolności jest pełne pokus. Kuba Sobański dobrze wie, jak trudno się...
„I tak złamałby Wiktora. Ale Reżyser pragnął czegoś więcej – chciał rozbudzić w Aktorze prawdziwe szaleństwo, zło, które zmienia człowieka na zawsze. Udało mu się. Zaraził Aktora prawdziwą nienawiścią.”