Okładka książki - Ślady

Ślady

Czy miejsce może pamiętać zło? A jeśli tak, czy potrafi zostawić po nim ślady, których nie da się już wymazać?

Kiedy zamknęłam ostatnią stronę tej książki, przez chwilę siedziałam w ciszy, wracając myślami do wszystkiego, co wydarzyło się w tej historii. Nieczęsto trafiam na powieść, która potrafi tak długo krążyć w głowie, budząc niepokój i zmuszając do zastanowienia się, ile prawdy może kryć się w opowieściach o miejscach naznaczonych tragedią. Właśnie takie wrażenie zostawiły we mnie "Ślady" autorstwa Paulina Cedlerska.

Po tę książkę sięgnęłam bez wahania. Śledzę twórczość Pauliny Cedlerskiej od jej debiutu i z każdą kolejną powieścią mam wrażenie, że autorka coraz odważniej sięga po mrok ludzkiej psychiki. Lubię jej sposób budowania napięcia i to, jak potrafi sprawić, że zwykła historia nagle zaczyna budzić niepokój. Dlatego kiedy tylko pojawiły się "Ślady" , wiedziałam, że muszę je przeczytać.

Tym razem autorka zabiera nas na Podlasie – miejsce piękne, dzikie i jednocześnie skrywające wiele tajemnic. Wszystko zaczyna się od zaginięcia czteroosobowej rodziny. Z dnia na dzień po prostu znikają, jakby rozpłynęli się w powietrzu. Nie ma świadków, nie ma wyraźnych tropów, jest tylko pusty dom i coraz więcej pytań.

A im głębiej wchodzi się w tę historię, tym bardziej czuć, że coś tu jest nie tak. Stara chata na skraju lasu, mroczne wydarzenia sprzed lat i miejscowi, którzy zaczynają szeptać o klątwie. Czy to tylko wiejskie legendy? A może w tej historii jest coś więcej, coś, czego nie da się wytłumaczyć logicznie?

Jednym z najbardziej intrygujących momentów książki jest odkrywanie przeszłości tego miejsca. Autorka stopniowo odsłania kolejne fragmenty układanki. Stare wydarzenia, dziwne znaki na ścianach, historie opowiadane półgłosem przez mieszkańców. W pewnym momencie zaczęłam się zastanawiać, czy to naprawdę tylko śledztwo w sprawie zaginięcia… czy może coś znacznie mroczniejszego?

Są sceny, które wywołują prawdziwy dreszcz, szczególnie te rozgrywające się w opuszczonym domu i w lesie. Tam atmosfera robi się naprawdę gęsta. Czułam, jak napięcie rośnie z każdą kolejną stroną, a jednocześnie pojawia się coraz więcej pytań.

Co naprawdę wydarzyło się w tej chacie przed laty?
Dlaczego wszyscy tak bardzo boją się mówić o przeszłości?
I czy zło zawsze musi mieć ludzką twarz?

Podczas lektury towarzyszyło mi wiele emocji, od ciekawości, przez niepokój, aż po momenty, kiedy naprawdę czułam chłód tej historii. Autorka bardzo umiejętnie gra atmosferą. Z jednej strony mamy realistyczne śledztwo, z drugiej coś, co wymyka się racjonalnemu wyjaśnieniu. I właśnie to napięcie między logiką a legendą działa tu najlepiej.

Najbardziej spodobał mi się klimat tej książki. Podlasie w tej historii niemal żyje własnym życiem - lasy, stare domy, milczący mieszkańcy i poczucie, że przeszłość nigdy tak naprawdę nie odchodzi. Uwielbiam w thrillerach moment, kiedy miejsce staje się niemal bohaterem historii i tutaj dokładnie tak jest.

Podobało mi się również to, że autorka nie podaje wszystkiego na tacy. Czytelnik sam musi zdecydować, gdzie kończy się prawda, a gdzie zaczyna legenda. I właśnie dlatego ta historia tak wciąga.

Jeśli lubicie thrillery z gęstym, mrocznym klimatem, historią która powoli odsłania swoje sekrety i opowieściami, w których przeszłość zostawia po sobie niepokojące ślady, zdecydowanie polecam wam sięgnąć po tą książkę.
To książka, która potrafi wciągnąć, zaintrygować i sprawić, że jeszcze długo po zamknięciu ostatniej strony będziecie się zastanawiać…

Informacje dodatkowe o Ślady:

Kup książkę Ślady

Puste miejsce
Paulina Cedlerska0
Okładka ksiązki - Puste miejsce

Czterej podopieczni poradni zdrowia psychicznego w zimowy wieczór wracają z zawodów pływackich. Z nieznanych przyczyn zmieniają trasę i jadą w przeciwnym...

W owczej skórze
Paulina Cedlerska0
Okładka ksiązki - W owczej skórze

Najlepsze i najgorsze rzeczy robimy z miłości. W parku dzikich zwierząt na Mazurach dochodzi do wypadku. Wataha oswojonych wilków atakuje opiekunkę....

Opad
Opad