Okładka książki - Słowa w ciemnym błękicie

Słowa w ciemnym błękicie

Dostając tę książkę do recenzji, spodziewałam się przyjemnej historii o dwóch młodych osobach, których losy rozminęły się w przeszłości, a które teraz mają okazję nadrobić straconą szansę. Nie sądziłam jednak, że otrzymam tak mądrą, pełną przemyśleń oraz humoru opowieść.

To było moje pierwsze spotkanie z twórczością Cath Crowley, ale jeśli każde kolejne ma być tak samo udane, to chyba jak najszybciej zaopatrzę się w jej pozostałe powieści. Autorka ma świetny styl, dzięki któremu książkę czyta się bardzo szybko i z dużym zaangażowaniem. Wszystko zostało opisane niezwykle prosto i naturalnie, dlatego od pierwszych stron wprost żyłam tą historią, a co więcej - w niej!

Bohaterzy stoją na życiowym rozdrożu. Skończyli szkołę średnią i nadszedł czas wyboru studiów. Jednak przez większą część opowieści, ich wiek gdzieś mi umykał. Czułam, jakbym czytała o kimś znacznie starszym i dojrzalszym. To uczucie było szczególnie silne w rozdziałach z perspektywy Rachel. Bardzo polubiłam tę bohaterkę, ponieważ jest zwykłą dziewczyną z sąsiedztwa. Bez żadnego blichtru, blasku sławy i popularności. Nie zabiega o uznanie innych, zawsze pozostaje sobą w stu procenatch. Henry, to taki nieporadny i nieco naiwny chłopak. Przy jego optymistycznej oraz trochę filozoficznej osobowości nie można się nudzić. Chociaż przez częste niezdecydowanie, kilkakrotnie miałam ochotę krzyknąć mu coś w stylu: Ej, zobacz w końcu, jaką cudowną dziewczynę masz pod nosem. Na cholerę ci jakaś Amy?!
Również poboczni bohaterowie są godni uwagi. Stanowią idealne dopełnienie fabuły i nie wyobrażam jej sobie bez nich. Barwne i mocne charaktery sprawiają, że kartki przewraca się z jeszcze większą ciekawością.

Nie mogę zapomnieć o oryginalnym tle historii, jakim jest antykwariat rodziców chłopaka, a dokładniej Biblioteka Wspomnień. Motyw listów wysyłanych komuś za pomocą ulubionych książek, to po prostu coś fantastycznego. Podczas czytania tak strasznie zazdrościłam bohaterom tego miejsca i pragnęłam, żeby istniało w rzeczywistości. Jest to jedna z największych zalet "Słów w ciemnym błękicie".

Niezmiernie cieszy mnie fakt, że mogę Wam z całego serca polecić tę historię. Cath Crowley stworzyła książkę, w której smutek miesza się z radością a miłość z żalem. Świetnie zarysowani bohaterowie, dobrze wymyślona fabuła i niespotykany klimat - to tylko kilka z wielu powodów, dla których trzeba ją przeczytać. Nie obawiajcie się standardowego romansu, ponieważ to nie tyle historia o miłości, co po prostu o życiu. I właśnie dlatego sądzę, że każdy znajdzie w niej coś dla siebie.
Jesteście gotowi na odwiedziny w Bibliotece Wspomnień? :)

Informacje dodatkowe o Słowa w ciemnym błękicie:

Wydawnictwo: Jaguar
Data wydania: 2018-04-11
Kategoria: Dla młodzieży
ISBN: 978-83-7686-671-0
Tytuł oryginału: Words in deep blue
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Zuzanna Byczek
Dodał/a opinię: strefabrunetki

POLECANA RECENZJA

Zobacz opinie o książce Słowa w ciemnym błękicie

Kup książkę Słowa w ciemnym błękicie

Graffiti Moon
Cath Crowley0
Okładka ksiązki - Graffiti Moon

Lucy jest zakochana w tajemniczym malarzu graffiti. Ed myślał, że zakochał się w Lucy, dopóki ta nie złamała mu nosa. Dylan kocha Daisy, ale obrzucanie...