Okładka książki - Słowiańska magia ziół. Obrzędy, bóstwa, demony i rośliny

Słowiańska magia ziół. Obrzędy, bóstwa, demony i rośliny

Ta książka to obowiązkowa pozycja dla miłośników ziół i słowiańskich klimatów. Przewodnik po roślinach, które tak dla nas jak i dla naszych przodków pełniły istotną rolę. Szczególnie kiedyś, gdy medycyna nie była tak rozwinięta, a lekiem było to co rosło pod płotem.

Pisarka w przewodniku, w który po przeglądaniu strona po stronie widać, że włożyła mnóstwo pracy nawiązała do mitologii słowiańskiej przybliżając nam pochodzenie roślin, aby następnie skupić się na wnikliwym opisie poszczególnych ziół. Rośliny podzieliła na grupy odnośnie pór roku, w jakim ta roślina była wykorzystywana lub zbierana. Mamy, więc rośliny wiosenne, letnie, jesienne i zimowe. Poznajemy dogłębnie znaczenie między innymi takich roślin jak: madragora, dziurawiec, pokrzywa, barwinek, groch, czosnek czy pospolite jabłko. Poznajemy znaczenie tych roślin w życiu Słowian oraz ich wykorzystanie w leczeniu, kuchni, tradycjach czy obrzędach.

Mnie szczególnie urzekły ilustracje poszczególnych roślin oraz samo wydanie książki, w grubej oprawie, gdyż jest to bez wątpienia lektura na lata.

Jest to książka do której się wraca, podczytuje od czasu do czasu w momencie kiedy tylko macie ochotę zanurzyć się w słowiański klimat ziół i związanych z nimi obrzędów i zwyczajów.

Informacje dodatkowe o Słowiańska magia ziół. Obrzędy, bóstwa, demony i rośliny:

Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2025-03-20
Kategoria: Poradniki
Dodał/a opinię: Zaczytanyzakatek

Tagi: Rodzina i zdrowie Samodzielne rozwiązywanie problemów i rozwój osobisty Umysł ciało duch

Zobacz opinie o książce Słowiańska magia ziół. Obrzędy, bóstwa, demony i rośliny

Kup książkę Słowiańska magia ziół. Obrzędy, bóstwa, demony i rośliny