Okładka książki - Słowiańska magia ziół. Obrzędy, bóstwa, demony i rośliny

Słowiańska magia ziół. Obrzędy, bóstwa, demony i rośliny

Jak zapatrujecie się na ziołolecznictwo? Ja ostatnio coraz częściej korzystam z wszelkich ziołowych herbat, bo faktycznie pite regularnie mi akurat pomagają. A pytam Was o to w nawiązaniu do książki Karoliny Lisek pod tytułem "Słowiańska magia ziół. Obrzędy, bóstwa, demony i rośliny." Na początku muszę powiedzieć, że wydana jest pięknie. Ale teraz przejdźmy do środka. Jest to swego rodzaju przewodnik po roślinach, które kiedyś jak i dzisiaj pełniły i pełnią ważną rolę. Kiedyś nie było takiego dostępu do leków tylko używano tego co dała nam Matka Natura. Sama pamiętam jak babcia chodziła po ogrodzie i szukała różnych ziół gdy ją coś bolało. Autorka podzieliła rośliny według pór roku i na tej podstawie opisuje nam je oraz metody ich wykorzystywania. Słowianie używali ich w kuchni, lecznictwie oraz w różnych obrzędach. Do tego mamy grafiki każdej z omawianych roślin. Dużo ciekawostek i ogrom wiedzy, którą autorka próbuje nam przekazać. Bardzo mi się podobało to zestawienie magii z naturą. Z przyjemnością będę do niej wracać.

Informacje dodatkowe o Słowiańska magia ziół. Obrzędy, bóstwa, demony i rośliny:

Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2025-03-20
Kategoria: Poradniki
Dodał/a opinię: zainspirowanawku

Tagi: Rodzina i zdrowie Samodzielne rozwiązywanie problemów i rozwój osobisty Umysł ciało duch

Zobacz opinie o książce Słowiańska magia ziół. Obrzędy, bóstwa, demony i rośliny

Kup książkę Słowiańska magia ziół. Obrzędy, bóstwa, demony i rośliny