Okładka książki - Smak szczęścia

Smak szczęścia

*współpraca reklamowa*

To już moje kolejne spotkanie z twórczością tej autorki, choć pierwszy raz trafiła do mnie taka trochę cegiełka. Jednak ta cegiełkowatość nie miała tutaj znaczenia, bo podobnie jak przy innych książkach od tej Pani, tak i tutaj po prostu przepadłam z kretesem a 430 stron przeminęło nie wiadomo kiedy. Powieść obyczajowa skupiająca się na rodzinie, tajemnicach, przeszłości ale też na tytułowym szczęściu i poszukiwaniu miłości czy sensu życia.

Anna jest po trzydziestce i ma czternastoletnią córkę, którą wychowuje samotnie. Choć jest sama wydaje jej się, że jest szczęśliwa i wiedzie poukładane życie. Wszystko zmienia się gdy córka informuje ją o kontakcie z kuzynką mieszkającą w Stanach Zjednoczonych, która je zaprasza w odwiedziny, by odnowić kontakt i pogodzić dwie zwaśnione siostry, czyli matkę Anny i jej własną. Po pierwszym szoku i odkryciu przez Annę kluczowych dla niej informacji, kobiety decydują się na wyjazd, który ma pozwolić im odkryć prawdę i zrozumieć co tak właściwie wydarzyło się w przeszłości. Żadna z nich nie wie jak ta jedna podróż zmieni ich życie i jakie będą jej konsekwencje.

American dream, chciałoby się powiedzieć, bo naprawdę czytając tę książkę, to skojarzenie mocno wpływa na nasze myśli. Jednak cała historia nie jest zbyt prosta ani cukierkowa. Powieść jest złożona, skupiająca się bardziej na wątkach obyczajowych, dotyczących przeszłości, rodzinnych waśni i konfliktu, którego podłoże oparte jest na domysłach, żalu i złamanych obietnicach. Nasza główna bohaterka staje przed dylematem, wychowywała się bez ojca, sama została samotną matką, ale sytuacja jej i jej matki są różne, kiedy więc pojawia się szansa na poznanie prawdy, nie zastanawia się ona zbyt długo, choć jest pełna obaw. Podróż do Stanów ma jej pomóc zrozumieć to kim jest, co się wydarzyło, i gdzieś tam liczy na to, że może uda jej się poznać ojca. Na miejscu okazuje się, że nic nie jest tak jak zakładały domysły, a prawda okazuje się trudna, ale może i być zbawienna.

Oprócz tych rodzinnych perturbacji, w powieści rozwija nam się romans, który już można potraktować jak coś związane z tym amerykańskim snem, czy czymś przypominającym komedię romantyczną. Anna nawiązuje relację, która zmienia się gorący romans, który miał być tylko na chwilę, jednak z każdym dniem zarówno ona jak i jej partner chcą tą chwilę przedłużyć, tylko czy uda im się pogodzić wszelkie różnice pomiędzy nimi. Anna podobnie jak przed laty jej matka staje przed trudnymi wyborami, musi podjąć najtrudniejszą decyzję w życiu, ale też zastanowić się nad tym czy chce na nowo zacząć żyć pełną piersią.

Powieść na pierwszy rzut oka prosta i schematyczna, ale im głębiej się w nią wchodzimy staje się ona coraz bardziej złożona, dynamiczna, nietypowa a nawet można w niej dostrzec nutkę oryginalności. Fabuła dosyć szczegółowa i konkretna, po raz pierwszy od bardzo dawna nie poczułam niedosytu przy czytaniu więc to mówi samo przez siebie. Autorka wplata nam do fabuły nie tylko trudne czy kontrowersyjne tematy, ale i emocje, te przyjemne i te mega skomplikowane. Historia choć może się niektórym wydawać podkoloryzowana, jest raczej życiowa, w końcu nie takie przypadki się zdarzały. Poznajemy tutaj historię nie tylko Anny, ale też jej matki i ciotki, patrzymy na dwie strony medalu, na lata niedomówień, pretensji, czy niewypowiedzianych żali, ale i mijania się z prawdą.

Osobiście bardzo lubię twórczość autorki, która jeszcze nigdy mnie nie zawiodła, choć nie czytałam jeszcze jej wszystkich książek, ale parę ich było. Przy tej historii niemal całkowicie przepadłam, przeżywałam wszystko co się działo, chciało mi się śmiać i płakać jednocześnie, o wskoczeniu do historii i potrząśnięciu niektórymi nie wspomnę. Lektura wzbudziła we mnie wiele emocji i mega dobrze przy niej spędziłam przy niej czas, mam tylko jedno ale, skończyła się zdecydowanie za szybko. Naprawdę nie chciałam jej kończyć, aż mi się smutno zrobiło jak ją skończyłam i coś czuję, że niedługo do niej wrócę. Ze swojej strony polecam i zachęcam do lektury, w szczególności tych którzy gustują w życiowych i wielowątkowych historiach, ale tych poszukujących nuty świeżości w schematycznych powieściach.

Informacje dodatkowe o Smak szczęścia:

Wydawnictwo: Lucky
Data wydania: 2026-05-25
Dodał/a opinię: Aleksandra Iwanek

Zobacz opinie o książce Smak szczęścia

Kup książkę Smak szczęścia

Miłość, pierogi i inne nieszczęścia
Michalina Kowolik0
Okładka ksiązki - Miłość, pierogi i inne nieszczęścia

Dwa złamane serca. Lodówka pełna pierogów. I jedna książka do napisania. Łucja Bystrzycka ma trzydzieści lat. Jest pisarką, która zostaje bez pracy...

Wszystkie piosenki dla niej
Michalina Kowolik0
Okładka ksiązki - Wszystkie piosenki dla niej

Dwa serca bijące w jednym rytmie. Dziesięć straconych lat. I jedna płyta, aby wszystko naprawić. Zosia i Igor byli sobie pisani. Spędzali każdą wolną...