Okładka książki - Smak. Zapiski o kulturze i zmysłach

Smak. Zapiski o kulturze i zmysłach

„Smak. Zapiski o kulturze i zmysłach” autorstwa Jehanne Dubrow to niezwykła podróż przez świat kulinariów, zmysłów i emocji, które towarzyszą jedzeniu. To nie jest typowa książka kucharska ani poradnik – to eseje o smaku w jego najgłębszym, kulturowym i egzystencjalnym znaczeniu. Autorka z wrażliwością poetki i erudycją badaczki pokazuje, że smak to nie tylko kwestia podniebienia, ale także pamięci, tradycji, relacji i tożsamości. Każdy rozdział opowiada o innym aspekcie doświadczania jedzenia – od dzieciństwa i rodzinnych wspomnień, przez społeczne rytuały przy stole, aż po refleksje nad ciałem, pragnieniami i przemijaniem. Dubrow podkreśla, że to, co jemy, i sposób, w jaki to robimy, kształtuje nasze życie i opowiada o nas samych więcej, niż moglibyśmy przypuszczać.

Książka łączy w sobie filozofię, literaturę, antropologię i autobiograficzne refleksje, dzięki czemu czyta się ją jak osobisty dziennik spleciony z naukowym esejem. Dubrow pisze językiem eleganckim, nasyconym emocjami, a zarazem niezwykle obrazowym – tak, że czytelnik niemal czuje smaki i zapachy, o których opowiada. To lektura, która angażuje wszystkie zmysły, ale też zmusza do myślenia o codzienności w szerszym kontekście kultury i historii.

Polecam „Smak. Zapiski o kulturze i zmysłach” każdemu, kto lubi książki refleksyjne, pięknie napisane i skłaniające do zatrzymania się nad tym, co wydaje się oczywiste. To idealna propozycja dla miłośników literatury eseistycznej, dla osób ciekawych kulturowych aspektów jedzenia, a także dla tych, którzy chcą spojrzeć na codzienne doświadczenia – jak posiłek czy delektowanie się kawą – w nowym, głębszym świetle. To książka, która nie tylko pobudza apetyt, ale też inspiruje do świadomego smakowania życia.

Informacje dodatkowe o Smak. Zapiski o kulturze i zmysłach:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego