Okładka książki - Smaki szczęścia

Smaki szczęścia

🍪🍪🍪 Recenzja 🍪🍪🍪

Roksana Samagalska " Smaki szczęścia "
@roksana_smagalska

Wydawnictwo: Najlepsze
@wydawnictwo.najlepsze

🍪🍪🍪🍪🍪🍪🍪🍪🍪🍪

" Jeden moment, jedna chwila, ułamek sekundy potrafi zmienié wszystko. Bieg twojego życia, historie zapisaną w gwiazdach.
Najdziwniejsze jest to, że nie wiesz,
kiedy to sie wydarzy..."

Kiedy zaczynasz „Smaki szczęścia”, czujesz się, jakby ktoś podał Ci kubek herbaty, posadził pod kocem i szepnął: „Uwaga, tu będą emocje – i może trochę ślinotoku, bo te bułeczki cynamonowe naprawdę działają na wyobraźnię…”

Roksana Samagalska stworzyła historię, która pachnie cynamonem, piecze się na stronach jak domowy placek i zostawia w sercu ciepły, długotrwały ślad..

🎬 Wyobraź sobie:
🚗 wypadek, który zmienia wszystko
🥐 bułeczki cynamonowe, które leczą duszę
👭 dwie kobiety spotykające się w idealnym totalnie chaotycznym momencie
❤️ przyjaźń, pasja i… może coś więcej?

Autorka stworzyła bohaterki, które są prawdziwe, jakby żyły tuż obok nas..
To postacie z krwi i kości, które po prostu chce się znać..

Laura – nie da się jej nie lubić. Pełna pasji, z sercem do wypieków, odważna, uparta… i tak bardzo prawdziwa.. Od razu poczułam z nią więź – może przez jej walkę o marzenia mimo chłodu ze strony ojca, a może po prostu dlatego, że jej siła bije z każdej strony..

Emma – zupełnie inna energia.. Zraniona, trochę wycofana, ale z czasem... wow. Tyle w niej siły i odwagi.. Dwie kobiety, dwa światy – a jednak idealnie się uzupełniają..

A Aleksander… nie chcę spoilerować.. Powiem tylko tyle: jeśli facet rozumie wagę cynamonowych bułeczek, to już wiadomo, że warto go mieć w życiu..

Najbardziej poruszyło mnie to, jak pięknie autorka pokazała kobiecą przyjaźń.. Bez lukru, bez sztuczności.. Prawdziwą, pełną czułych gestów, wzajemnego wsparcia i tych małych momentów, które naprawdę coś zmieniają.. Wszystko rozwija się naturalnie, bez pośpiechu, z ogromnym szacunkiem do emocji..

Narracja prowadzona jest z perspektywy głównych bohaterów, dzięki czemu możemy wczuć się w ich przeżycia.. Zwieńczeniem książki są przepisy Laury, które stanowią smakowity dodatek do opowieści..

Roksana pisze tak, jakby znała każdą z nas.. Jej styl? Ciepły, błyskotliwy, poruszający..

To historia o marzeniach, o drugich szansach..
O tym, że czasem trzeba się rozpaść, żeby móc się złożyć na nowo – lepiej, mocniej, mądrzej..
Jest słodko, jest życiowo, jest szczerze. Czasem wzrusza, czasem rozbawi, ale zawsze zostaje blisko serca..

Czy polecam? Oczywiście..
Ale ostrzegam – czytanie grozi skutkami ubocznymi: nagłą chęcią na pieczenie, głębokimi przemyśleniami i niekontrolowanym „awww” średnio co kilka stron..

" Los zetknął je ze sobą w chwili, kiedy dla jednej zaczynało sie wszystko, a dla
drugiej wszystko sie kończyło..."

Jeden wypadek, dwie kobiety i historia, która pachnie cynamonem i marzeniami..
Laura kocha piec i marzyć, Emma – pisarka po przejściach – próbuje odnaleźć siebie na nowo..
Przypadkowe spotkanie zamienia się w przyjaźń, która zmienia wszystko..

Informacje dodatkowe o Smaki szczęścia:

Wydawnictwo: Najlepsze
Data wydania: 2025-05-06
ISBN: 9788383912011
Dodał/a opinię: Magdalena Grzejszczyk

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna

Zobacz opinie o książce Smaki szczęścia

Kup książkę Smaki szczęścia