Okładka książki - Spowiedź szlachciców 1670. Szczera rozmowa z najgorszym królem Polski

Spowiedź szlachciców 1670. Szczera rozmowa z najgorszym królem Polski

Historia, to zawsze była moja zmora, a czy da się napisać ją na wesoło? No okazuje że da się i jest to strawne nawet dla kogoś takiego jak ja.

Akcja osadzona jest w roku 1670, tuż po ślubie króla Michała Korybuta Wiśniowieckiego i Eleonory Habsburżanki. Dwójka szlachciców — Zygmunt i Stanisław, udaje się na wizytę do króla, pragnąc przeprowadzić z nim wywiad dla przeszłych pokoleń. W stanie upojenia alkoholowego, prowadzą z królem pełne żartów i złośliwej krytyki dialogi. Patrzymy na życie ówczesnej Rzeczypospolitej z ich perspektywy — sejmiki, pojedynki, biesiady, spory o honor, a nawet kochanki. Król przedstawiony jest jako narcyz skupiony na własnych przyjemnościach: drzemkach, jedzeniu i podziwianiu własnego odbicia w lustrze, ale szlachta nie jest lepsza. Książka ukazuje ich pijaństwo i hedonizm – pełno tu opisów biesiad i burd oraz sejmikowych utarczek i niefrasobliwych zabaw.

Książka ma formę wywiadu na pograniczu historii i komedii. Język jest żywy, pełen rubasznych scen i humoru, nie pozbawiony współczesnych odniesień, co powoduje że książka ma nieformalny ton, a jednocześnie przemyca historyczne smaczki, pokazujące relacje między szlachtą, chłopstwem i Kościołem. Dialogi są pełne ironii, ciętych ripost i absurdalnego humoru, rubaszny język i wulgarne żarty, co może się nie spodobać i burzyć wiarygodność, mimo że autorzy dodali do książki sporo tekstów historycznych (dla mnie były z tego wszystkiego najnudniejsze😂).

Jednak jest to pozycja która może rozbawić i zbulwersować jednocześnie. Książka zdecydowanie nie jest dla ludzi szukających faktów historycznych. Ale jeśli historia nie jest twoim konikiem i lubisz lekki, satyryczny przegląd historii z przesadą i dużą dawką humoru, to książka będzie strzałem w dziesiątkę.

Informacje dodatkowe o Spowiedź szlachciców 1670. Szczera rozmowa z najgorszym królem Polski:

Wydawnictwo: Bellona
Data wydania: 2024-10-30
Kategoria: Historyczne
Tytuł oryginału: Spowiedź szlachciców 1670. Szczera rozmowa z najgorszym królem Polski
Dodał/a opinię: Ksiazkolandia

Zobacz opinie o książce Spowiedź szlachciców 1670. Szczera rozmowa z najgorszym królem Polski

Kup książkę Spowiedź szlachciców 1670. Szczera rozmowa z najgorszym królem Polski

Detektyw Rutkowski. Prawdziwa historia
Krzysztof Pyzia0
Okładka ksiązki - Detektyw Rutkowski. Prawdziwa historia

Człowiek-legenda polskiej kryminalistyki odtajniony! Rutkowski - to nazwisko budzi kontrowersje. Najbardziej rozpoznawalny z detektywów wciąż wywołuje...

Jerzy Dziewulski o kulisach III RP
Krzysztof Pyzia0
Okładka ksiązki - Jerzy Dziewulski o kulisach III RP

Niecenzurowana opowieść o początkach III RP. Niewygodna prawda o negocjacjach z udziałem Kościoła przy Okrągłym Stole. Kulisy werbowania księży przez...