Wiesz, gdy opowiedziałam szwagrowi o tej książce, jeszcze przed lekturą stwierdził, że to pewnie będzie Baranek Shaun w kryminalnym wydaniu. Ja natomiast bardziej obstawiałam "Folwark zwierzęcy". Kto z nas miał rację?
Książka reklamowana jest jako "pełen humoru, tajemnic i owczej perspektywy kryminał". Bo czyż fabuła, gdy po tajemniczej śmierci pasterza, same owce postanawiają przeprowadzić śledztwo nie brzmi intrygująco i zachęcająco?
Moje wrażenia.
Fabuła kryminalna, a owszem jest. Chociaż w moim odczuciu prowadzona w sposób nieco chaotyczny. Odnosiłam wrażenie, że autorka sama często się gubiła pomiędzy nic nie wnoszącym opisami czy też filozoficznymi rozważaniami. Gubiła się ona, gubiłam się i ja. Przez co czytało mi się dość wolno, a lektura by podążyć za tokiem myślenia autorki wymagała nielada skupienia.
Humor. Każdy z nas ma inne poczucie humoru to fakt. Ja go albo nie zrozumiałam, albo zwyczajnie śmiesznie nie było. Bo ze dwie sytuacje, które mnie rozbawiły to jak na komedię kryminalną troszkę za mało.
Zakończenie. Ono się broni. Jednak ze względu na dobro śledztwa 😉 Wam go jednak nie zdradzę. No i chęć rozwiązania zagadki sprawiły, że wytrwałam do końca lektury.
Czytając jednak powieść cały czas poszukiwałam tego Orwellowskiego drugiego dna. I tu wypadło zdecydowanie lepiej. Interesującym doświadczeniem było odnajdywanie w postaciach poszczególnych owieczek ludzkich charakterów. A tam w stadzie tak w ludzkim, jak i owczym różne typy się spotyka i czarnych baranów nie brakuje. Zaiste ciekawym doświadczeniem była możliwość obserwacji ludzkiego świata, z owczej perspektywy.
To wydanie to wznowione wydanie powieści wydanej już jakiś czas temu. Okazją jest bowiem film amerykański, który wchodzi właśnie na ekrany film. Może być to ciekawe doświadczenie. Porównanie książki, wraz z jego filmową adaptacją. Jak myślisz?
Wydawnictwo: Amber
Data wydania: 2011-02-08
Zaczytanyzakatek
Owce wracają! Kontynuacja rewelacji literackiej Sprawiedliwość owiec, największego przeboju roku w Polsce 2006 w kategorii proza obca, sprzedanego...
Wielki powrót autorki bestsellerowej ,,Sprawiedliwości owiec" w zabawnym, czułym, pełnym niespodziewanych wzruszeń i zwrotów akcji kryminale. Ekscentryczna...