Okładka książki - Sprawy Szustra. Ciemna gwiazda

Sprawy Szustra. Ciemna gwiazda

Grudzień 1894 roku, Warszawa.

Baron Julian Sierawski ma wszystko, o czym można marzyć: arystokratyczny tytuł, doskonałą prezencję, oddaną rodzinę, rzesze znajomych, ogromne powodzenie u kobiet, a także piękną i posażną narzeczoną. W przeddzień swojego ślubu, w Wigilię Bożego Narodzenia, mężczyzna wychodzi z domu, by pożegnać się z wolnością – i przepada bez wieści. Narzeczona na próżno czeka na niego u wrót kościoła, najbliżsi szaleją z niepokoju, a niedoszły teść przysięga zemstę.

Na poszukiwania barona wyrusza jego kuzyn – sędzia śledczy Jerzy Szuster. Tropy prowadzą go do miejskich lupanarów, klubów dla mężczyzn i mieszkań kobiet lekkich obyczajów. Choć Julian miał na sumieniu różne grzeszki, sprawa z początku nie wydaje się skomplikowana, a jego odnalezienie powinno być kwestią godzin. Tymczasem dochodzi do morderstwa. Rozpoczyna się śledztwo…

Jaka tragedia rozegrała się w wigilijny wieczór? Czy Jerzy Szuster zdoła dotrzeć do prawdy?

To historia, która wciągnęła mnie od pierwszych stron i nie pozwoliła odłożyć książki ani na chwilę. Autorka przenosi nas do Warszawy końca XIX wieku – miasta eleganckich salonów, konwenansów i arystokratycznych plotek, ale też mrocznych zaułków, domów publicznych i ludzi, którzy mają więcej do ukrycia, niż chcieliby przyznać. W tym świecie, przesiąkniętym dymem z lamp gazowych i zapachem perfum, rozgrywa się tajemnicza historia barona Juliana Sierawskiego.

Autorka umiejętnie łączy kryminał retro z psychologiczną analizą bohaterów uwikłanych w swoje wybory i pozory. Z każdym rozdziałem czytelnik odkrywa, że za eleganckimi fasadami kryje się brudny świat namiętności, zdrad i skandali.

Największym atutem książki jest klimat – duszna atmosfera Warszawy końca XIX wieku została oddana tak realistycznie, że czytając, niemal słychać stukot końskich kopyt na bruku i szelest sukni w salonach. Autorka pisze prostym, ale niezwykle plastycznym językiem, dzięki czemu łatwo przenieść się do tamtej epoki. Widać, że doskonale zna realia czasu – zarówno w opisach miejsc, jak i w sposobie, w jaki bohaterowie mówią, zachowują się i myślą. Wszystko to tworzy spójną, niemal filmową opowieść. Napięcie i tajemnica utrzymane są do samego końca. Każdy rozdział przynosi nowe odkrycia, a bohaterowie – nawet ci drugoplanowi – są pełni sprzeczności i sekretów. Autorka nie dzieli ich na dobrych i złych; pokazuje raczej, że każdy nosi w sobie cień.

To, co pozostaje w pamięci po lekturze, to refleksja nad tym, jak bardzo pozory potrafią mylić. Człowiek, który wydaje się idealny, może skrywać słabość, a ten, który uchodzi za grzesznika, bywa bardziej prawy, niż się wydaje. Książka pokazuje, że prawda nie zawsze jest czysta – i że czasem lepiej jej nie znać. Jerzy Szuster, próbując odkryć, co stało się z Julianem, przekonuje się, że poznanie prawdy może kosztować spokój, reputację, a nawet samego siebie.

To nie tylko znakomity kryminał retro, ale także opowieść o ludzkiej naturze – o tym, jak bardzo pragniemy utrzymać pozory, jak łatwo przekroczyć granicę między tym, co szlachetne, a tym, co podłe, oraz jak przeszłość, nawet najbardziej skrzętnie ukrywana, potrafi powrócić, by się o nas upomnieć. Dla mnie to historia o cienkiej granicy między światłem a mrokiem, o tym, że każdy z nas nosi w sobie coś, czego się wstydzi – swoją małą, ciemną gwiazdę.

Ta powieść łączy w sobie tajemnicę, klimat starej Warszawy i głębsze przesłanie. To lektura dla tych, którzy szukają dobrze napisanej intrygi, ale też lubią, gdy książka pozostawia po sobie refleksję. To pierwszy tom serii, który zapowiada, że kolejne części będą równie pełne napięcia i atmosfery – i jeśli tak się stanie, z pewnością warto po nie sięgnąć. Ja czekam z niecierpliwością na następny tom. Polecam.

[współpraca @wydawnictwoskarpawarszawska]

Kup książkę Sprawy Szustra. Ciemna gwiazda

Zawierucha. Garść popiołu
Ida Żmiejewska0
Okładka ksiązki - Zawierucha. Garść popiołu

Porywająca opowieść o sile kobiet w czasach nieustannej niepewności... Rok 1916. Druga wiosna Wielkiej Wojny. W Warszawie rządzą Niemcy. Łagodzą nieco...

Warszawianka
Ida Żmiejewska0
Okładka ksiązki - Warszawianka

Akcja powieści rozgrywa się w Warszawie, w 1885 roku. Oś intrygi stanowi śledztwo w sprawie śmierci znanego adwokata, którego pewnej listopadowej...