Okładka książki - Srebrna kość. Tajemnice Kijowa

Srebrna kość. Tajemnice Kijowa

Tom 1 cyklu Tajemnice Kijowa

„Srebrna kość” to powieść detektywistyczna autorstwa ukraińskiego pisarza Andrija Kurkowa, która przyciągnęła moją uwagę ze względu na czas, w którym rozgrywa się fabuła. Uwielbiam zarówno kryminały, jak i powieści historyczne osadzone w okresie międzywojennym, dlatego z przyjemnością sięgnęłam po tę książkę.

Akcja powieści toczy się wczesną wiosną 1919 roku w Kijowie, który zmaga się z rewolucyjnym chaosem. Mimo że miastem rządzą bolszewicy, trudno im utrzymać porządek; warunki życia stają się coraz gorsze, brakuje opału, prądu, wody i żywności, a mieszkańcy Kijowa i okolic są narażeni na rabunki i napady, co często kończy się tragicznie.

W trakcie ulicznych walk ginie ojciec Samsona Kołeczki, a on sam zostaje pozbawiony jednego ucha. Młody mężczyzna zostaje sam w tym trudnym czasie. W toku niefortunnych zdarzeń dostaje propozycję i wstępuje do milicji. Choć początkowo praca śledczego sprawia mu trudności, dzięki intuicji i chęci niesienia pomocy zwykłym obywatelom czyni znaczące postępy. Przypadkiem trafia na intrygującą sprawę, która zmusza go do nieustannego działania i podążania za odkrywanymi tropami.

„Srebrna kość” to powieść, której intryga rozwija się w niespiesznym tempie, mimo to wciągnęła mnie od pierwszych stron. Nie przypominam sobie, abym kiedykolwiek miała do czynienia z tak interesującą i nietuzinkową fabułą.

Autor w sposób niezwykle realistyczny oddaje atmosferę rewolucyjnego Kijowa; przewracając kolejne strony, bez trudu możemy wyobrazić sobie wydarzenia, które rozgrywają się na kartach powieści. Andrij Kurków z niezwykłą precyzją kreśli losy głównego bohatera, a lekki i przyjemny styl pisania sprawił, że z łatwością zanurzyłam się w tej historii, z dużym zaangażowaniem kartkując kolejne strony.

„Srebrna kość” to bardzo udany początek cyklu powieści detektywistycznych, pełen zaskakujących zwrotów akcji, interesujących postaci, odrobiny ironii i magii. Z pewnością sięgnę po kolejne części tej serii. Polecam, szczególnie miłośnikom retro kryminałów.

Informacje dodatkowe o Srebrna kość. Tajemnice Kijowa:

Kup książkę Srebrna kość. Tajemnice Kijowa

Serce za bezcen. Tajemnice Kijowa t. 2
Andrij Kurkow0
Okładka ksiązki - Serce za bezcen. Tajemnice Kijowa t. 2

,,Serce za bezcen" to druga z cyklu ,,Tajemnice Kijowa" powieść detektywistyczna w stylu retro inspirowana autentycznymi dokumentami tajnej policji bolszewickiej...

Dziennik inwazji
Andrij Kurkow0
Okładka ksiązki - Dziennik inwazji

Jest to zbiór tekstów i zapisów audycji dokumentujących to, co działo się w Ukrainie tuż przed rosyjską napaścią i przez kilka pierwszych miesięcy wojny...