Okładka książki - Stanie się coś złego

Stanie się coś złego

Spokojną codzienność w życiu Pawła i Sebastiana burzy śmierć Marcina. Od tego dnia bezpieczeństwo we własnym domu w Konstancinie dla obojga nie jest gwarancją. Paweł staje się obiektem zainteresowania policji, wyjaśniającej śmierć sąsiada. Jego własne odczucia wzbudzają również wiele niejasności. Odczuwając obecność kogoś wokół, strach i niepewność koi Paweł lampkami czerwonego wina, którego ilość każdego dnia przeciąga go na granicę upojenia alkoholowego. Miłość i troska Sebastiana nie wystarcza aby partner zaprzestał ucieczki w alkohol. Paweł traci jasność umysłu, zawala pracę nad projektem a wizje w jego głowie przywołują mroczniejsze obrazy przyszłości, których boi się wyznać ukochanemu.

Andrzejkowa impreza na Podlasiu wśród znajomych i przyjaciół miała przełamać trudny etap w ich życiu i uzdrowić ich związek. Okazała się jednak krokiem do przepaści. Złośliwość pijanego Pawła wobec wszystkich zebranych przelewa czarę goryczy. Przyjaciele odchodzą, nawet Sebastian zostawia go samego w chatce, chcąc przemyśleć wspólną przyszłość. Ślady obecności kogoś wokół, wzbudzają strach i zwiastują stratę, tego co udało im się zbudować.

Droga życiowa Pawła wydaje się zgubna. Chwilami przybiera symptomy przerażonego dziecka, innym razem zaborczego kochanka. Częste popada w panikę, traci kontakt z rzeczywistością a obawy podsycane mrocznymi obrazami zakłócają realny odbiór otoczenia. Raz utracone zaufanie może być niemożliwe do odzyskania. Jak trudna jest relacja, gdy wkrada się zazdrość i brak zaufania? Błędy przeszłości i podstępność przyjacielska w krótkiej chwili rujnują stabilizację i plany na wspólne jutro.

Osamotniona matka pragnie zamienić przyjaciela w partnera i nadać mu rolę ojca, bez jego zgody. Wdraża plan w życie, eliminuje zagrożenia, przekracza granicę normalności, stosuje brutalne rozwiązania a sukces jest zdolna opłacić ofiarą życia innych. Nie cofnie się przed niczym, czy ktoś ją powstrzyma?

Sięgnijcie po lekturę aby dowiedzieć się prawdy, która dla bohaterów jest trudna do przyjęcia. Zderzenie wielkomiejskiej tolerancji z konserwatywnymi poglądami mieszkańców Podlasia trafnie oddaje realizm problemów z jakimi spotykają się związki partnerskie. Cień, za którym oglądamy się przez ramię nie zawsze jest wytworem naszej wyobraźni. Przestajemy ufać sobie samym i do czego nas to może doprowadzić?

Serdecznie polecam lekturę. Dla mnie to miła odskocznia od utorowanych schematów. Tajemnice kradną uwagę czytelnika i nie zdradzają szybko rozwiązania.

Informacje dodatkowe o Stanie się coś złego:

Wydawnictwo: Mięta
Data wydania: 2023-03-22
Dodał/a opinię: zaczytaj_chwile

Zobacz opinie o książce Stanie się coś złego

Kup książkę Stanie się coś złego

Jeszcze kiedyś zatańczę w deszczu
Jakub Bączykowski0
Okładka ksiązki - Jeszcze kiedyś zatańczę w deszczu

Nowa książka autora bestsellerowej powieści ,,Zadzwoń, jak dojedziesz"! Wzruszająca opowieść o tym, jak po stracie odzyskać nadzieję i odwagę, by żyć...

Chcę dla ciebie jak najlepiej
Jakub Bączykowski0
Okładka ksiązki - Chcę dla ciebie jak najlepiej

Nowa pełna emocji powieść autora ,,Zadzwoń, jak dojedziesz"! Dziewiętnastoletnia ciężarna Łucja wyjeżdża z małej miejscowości, przeprowadza się do Poznania...