Na co dzieci wydają swoje kieszonkowe w wakacje? Widać na załączonym zdjęciu, prawda? 😊
Wiem, że dla niektórych osób rozmowy z dziećmi o pieniądzach to nie lada wyzwanie. Jak to robić? Warto wyrobić zdrowe nawyki od najmłodszych lat i dbać o edukację finansową, w której zawsze może pomóc książka. Przychodzę więc do Was z najnowszą częścią przygód Stasia Pętelki.
W tym tomie tytułowy bohater otrzymuje od dziadków w prezencie podarek w postaci gotówki. Marzy mu się pewien zegarek, a okazuje się, że zebrana kwota nie jest wystarczająca. Ważny w tym momencie jest wspierający rodzic. Mama Stasia proponuje opcję zakupu z drugiej ręki, a sprzedaż swoich rzeczy przez internet okazuje się fantastyczną opcją.
Bardzo przydatny na te czasy manewr i cieszę się, że ten tytuł się za to zabiera.
Najważniejsza jest tutaj cierpliwość i chęć współpracy. Czy Stasiowi uda się zdobyć wymarzony gadżet?
Ta książka będzie motywacją dla rodziców, aby nauczyć dziecko sprawnego zarządzania finansami. Mój pięciolatek od dawna polubił się z rodziną Pętelków, wcześniej poznawał świat z Jadzią, a teraz z jej starszym bratem, Stasiem, zgłębia ważne życiowe tematy.
W tej historii zachwyciła mnie jej aktualność. Mam wrażenie, że w epoce konsumpcjonizmu mało kto zastanawia się, na co wydaje pieniądze i rzadko daje rzeczom drugie życie. Warto promować oszczędzanie i zakupy z drugiej ręki, aby w dzieciach budzić nawyk przemyślanych zakupów.
Ta książka zmotywuje rodziców i dzieci do wielu ważnych rozmów. Polecam z całego serca!
Wydawnictwo: Zielona Sowa
Data wydania: 2023-07-26
Kategoria wiekowa: 3-5 lat
Ilustracje:Agata Łuksza
Justyna_M
Wyjątkowe bajki na dobranoc, których przeczytanie zajmuje 5 minut! Nie ma lepszego sposobu na sen jak krótka bajka na dobranoc! Dzięki odpowiednio...
Dziadek zawsze mi pomaga, gdy go potrzebuję. Zawsze mnie wspiera i uczy mnie najciekawszych na świecie rzeczy. To z nim przeżywam najlepsze przygody. Mój...