Okładka książki - Statysta

Statysta

*współpraca reklamowa*

Poprzednia książka autora była rewelacyjna, więc z ogromną radością i wielkim entuzjazmem podchodziłam do lektury. Tego co dostałam absolutnie się nie spodziewałam, ale to był istny majstersztyk, coś wspaniałego, kolokwialnie mówiąc autor pozamiatał. Mroczny i złożony thriller oparty na obsesji, psychopatycznych zachowaniach z wyraźnymi akcentami religijnymi.

Brutalne morderstwo w klubie dla swingersów wstrząsa wszystkimi, policją, patologami a nawet prokuraturą. Wydarzenie jest zaledwie początkiem makabrycznych działań, z którymi musi zmierzyć się ambitna prokurator Maja. Kiedy jej śledztwem zaczynają interesować się wpływowi ludzie, jej ruchy zaczną być obserwowane i analizowane, kobieta wie, że musi zaryzykować niemal wszystkim by dociągnąć sprawę do końca. Maja w ramach śledztwa wkracza w mroczny, przepełniony pożądaniem, namiętnością i fetyszami świat, który coraz bardziej ją wciąga.

Po prostu wow, ta książka była po prostu fenomenalna, jak autor już na początku swojej kariery pisarskiej daje mi takie cudo, to ja nie mogę się doczekać jego kolejnych książek, myślę że śmiało możecie zapamiętać jego nazwisko, bo on sporo nam namiesza w literackim świecie. Dostaliśmy mega mroczną, mega wciągającą powieść, w której granica pomiędzy pragnieniem a obsesja się zaciera, gdzie dominuje żądza, potrzeby, obsesje, a ludzie pokazują swoje czarne strony. Już na wstępie wiemy, że to nie będzie łatwa historia, sięgając po tę książkę musicie być gotowi na wszytko, na brutalność, krew, zwroty akcji, sceny mogące powodować dyskomfort, to zdecydowanie nie jest książka dla każdego, jednak fani mrocznych powieści, thrillerów z watkami psychologicznymi, czy złożonych kryminałów będą zachwyceni.

Autor skupia się w tej powieści na kilku aspektach. Po pierwsze mamy brutalne zbrodnie, które opisuje nam bardzo obrazowo, uwaga opisy są niekiedy drastyczne, bardzo realistyczne, niekiedy aż mnie samą bolało. Po drugie mamy mroczny świat, w którym królują żądze cielesne - swingersi, bdsm, itp wiele dowiadujemy się o takich miejscach, zaglądamy za kurtynę, obserwujemy dość niezwykły świat, w którym ludzie oddają się licznym przyjemnością, ta tematyka może być dla niektórych problematyczna czy nawet kontrowersyjna. Po trzecie i dla mnie najciekawsze, to co skojarzyło mi się z Danem Brownem i jego "Kodem da Vinci" wątek religijny, podchodzący już nawet pod fanatyzm, to co było u Browna to był pikuś, uwierzcie na słowo tego co się tutaj przeczyta nie da się zapomnieć.

Książka napisana w świetnym stylu, każdy aspekt ma swój czas, każdy jest dopieszczony, fabuła może szokować swoją szczegółowością, ale ja jestem tymi detalami zachwycona, powtórzę, to co pisałam przy okazji poprzedniej książki autora, ten Pan naprawdę zna się na rzeczy, to co się w tej książce się wyprawia jest nie do uwierzenia, a jednocześnie jest tak prawdziwe i realne, że człowiek się zastanawia czy aby na pewno to fikcja literacka. Zagadka jest złożona, trudna do rozwiązania, autor prowadzi nas przez wszystkie etapy śledztwa, tworzy kolejne teorie, spekulacje, dodaje nowe fakty, wykorzystuje grę pozorów, intrygi i manipulacje, a to wszytko po to, by następnie krok po kroku odkrywać kolejne karty tak, żebyśmy sami byli w stanie tą zagadkę rozwiązać. Co dla mnie bardzo ważne, w lekturze panuje porządek, wszystko co się dzieje układa się w jedną mroczną i brutalną ale logiczną całość.

Książka była fenomenalna, jestem pod ogromnym wrażeniem, czułam, że to będzie świetna lektura, ale nie spodziewałam się, że aż tak. W tę historię idzie się zanurzyć, była totalnie pochłaniająca. Było mrocznie i zabójczo, było tajemniczo i intensywnie, dostałam wszytko to czego oczekuję od thrillera czy kryminału. To dla fanów gatunku lektura obowiązkowa, moim zdaniem ten słynny Brown może się czuć zagrożony, Piotr Chomczyński może się stać jego największym konkurentem i tego mu życzę. Z kolei czytelników namawiam do pochylenia się nad tą lekturą.

Informacje dodatkowe o Statysta:

Kup książkę Statysta

Kucharz
Piotr Chomczyński0
Okładka ksiązki - Kucharz

PIOTR CHOMCZYŃSKI, UZNANY KRYMINOLOG, PRZEMYCA NIUANSE SWOJEJ PRACY W POWIEŚCI O NARKOTYKACH SYNTETYCZNYCH, KTÓRE ZALEWAJĄ POLSKIE ULICE. Nowa trucizna...