Okładka książki - Statysta

Statysta

Piotr Chomczyński jest uznanym kryminologiem, a jego powieściowy debiut "Kucharz", w którym główną rolę odgrywały narkotyki zrobił na mnie bardzo dobre wrażenie. "Statysta" zabiera nas natomiast w świat pragnień, żądz, fizycznego wyzwolenia i przekraczania granic, a wszystko to z polityczno - religijnym tłem. Czy spodoba nam się takie połączenie?
W klubie dla swingersów dokonano bardzo brutalnej zbrodni, w której zginął syn znanego polityka. Kilka dni później w innym mieście dokonuje się podobna zbrodnia, w której również ginie syn znanej osoby. Policja nie ma już wątpliwości, że za morderstwami stoją dwie osoby, które nie przestaną zabijać. Sprawę prowadzi prokurator Maja Nowicka, która by ją rozwiązać przekracza nie jedną granicę. Czy uda się powstrzymać tych wyjątkowo brutalnych seryjnych morderców?
Główną bohaterką powieści jest Maja Nowicka. To prokuratorka, która nie boi się trudnych śledztw, jednak te sprawy odciskają na niej swoje piętno. Przy okazji obecnego śledztwa odkrywa swoje ukryte pragnienia i żądze. Na naszych oczach dokonuje się jej przemiana. Maja to postać kontrowersyjna, która wzbudza duże emocje, dlatego myślę, że nie każdemu przypadnie ona do gustu, jednak to dzięki niej ta książka nabiera niepowtarzalnego charakteru.
"Statysta" to powieść, którą trochę ciężko mi jednoznacznie zdefiniować. To połączenie thrillera psychologicznego z kryminałem. Bardzo ciekawym elementem powieści są postacie obu morderców i ich profil psychologiczny. Autor bardzo dobrze go dopracował i stworzył na prawdę zaskakujące i niepowtarzalne połączenie. Watek kryminalny również jest dobrze rozwinięty i bardzo ciekawie poprowadzony. Możemy liczyć na nie jedno zaskoczenie i nie jeden zwrot akcji. Jest to jednak powieść przesycona erotyzmem i drastycznymi opisami zbrodni, co nie do końca mi się spodobało. Myślę, że tego było w tej powieści za dużo, ponieważ chwilami autor zbyt odchodził od głównego wątku za bardzo skupiając się na tych scenach. Dlatego nie jest to książka dla każdego. Pomysłowa fabuła, dynamiczna akcja i niespodziewane zwroty powodują, że powieść czyta się szybko i z dużym zainteresowaniem, pomimo tego, że ma ponad sześćset stron.
Piotr Chomczyński  nie boi się trudnych i kontrowersyjnych tematów. W książce porusza temat odkrywania swoich pragnień, żądz i potrzeb, które czasem są zupełnie inne od większości społeczeństwa i nie do końca są przez nie akceptowane. Drugim bardzo newralgicznym tematem jaki autor poruszył jest pedofilia w kościele, ukrywanie jej sprawców, tuszowanie spraw i uciszanie poszkodowanych. Autor pokazuje, że jest to duży problem o szerokim zasięgu.
"Statysta" Piotra Chomczyńskiego to powieść, która na pewno się wyróżnia. Jest całkowicie inna od jego pierwszej powieści "Kucharz". To lektura dla osób, które szukają ciekawej fabuły i nietuzinkowych bohaterów. Nie jest jednak dla każdego. Odradzam tym, którzy nie lubią brutalnych scen i makabrycznych opisów.

Informacje dodatkowe o Statysta:

Kup książkę Statysta

Kucharz
Piotr Chomczyński0
Okładka ksiązki - Kucharz

PIOTR CHOMCZYŃSKI, UZNANY KRYMINOLOG, PRZEMYCA NIUANSE SWOJEJ PRACY W POWIEŚCI O NARKOTYKACH SYNTETYCZNYCH, KTÓRE ZALEWAJĄ POLSKIE ULICE. Nowa trucizna...