Okładka książki - Statysta

Statysta

Jaka książka w ostatnim czasie Wami wstrząsnęła?

Piotr Chomczyński to autor, po którego książki powinien sięgnąć każdy sympatyk kryminałów. Czemu? Bo skoro lubisz ten gatunek, to książka napisana przez kryminologa i socjologa powinna Cię zaciekawić. Taki człowiek wie co pisze i nawet fikcja literacka nabiera nowego wymiaru, bo wszystko opisane jest fachowo, bez naciągania, nie można doszukać się nierealności i po prostu nielogicznych bzdur, które czasem do takich książek się wkradają.

Pierwsza książka - “Kucharz” - zrobiła na mnie spore wrażenie, choć była dość krótka, ale za to wciągająca, mocna i pokazała już na starcie, że autor potrafi pisać. “Statysta” liczbą stron nadrobił ale czyta się go niesamowicie szybko, mimo że trzeba robić przerwy żeby ochłonąć. Zawarte w nim sceny są mocne, szokujące, nie brak tu brutalności i potworów w ludzkiej skórze, a także ludzi, którzy starają się z nimi walczyć, względnie tuszować bestialstwo…

Długo nie rozumiałam co ma wspólnego tytuł z treścią. Mamy kluby dla swingersów, w których dochodzi do morderstw mrożących krew w żyłach. Śledczym, w tym prokurator Mai Nowickiej, ciężko zrozumieć jak morderca mógł dopuścić się takich makabrycznych czynów niezauważony, wejść do miejsca gdzie wejść nie jest łatwo i wyjść bez żadnych konsekwencji. Ewidentnie sprawca gra na nosie policji i prokuratury, jest przerażająco perfekcyjnie przygotowany do każdego zabójstwa i za każdym razem jest ono swego rodzaju przesłaniem - karą za grzechy.

Autor pokazuje tu, że można mieć potwora wręcz pod nosem, latami żyć z nim pod jednym dachem, w jednym środowisku i nie mieć pojęcia o jego prawdziwej naturze. Widzimy, że świat w jakim żyjemy, ma w sobie mrok, w który można się zagłębić, w którym można się wręcz zadomowić jeśli dysponuje się odpowiednią kwotą i wie jak tam wejść. A za “furtką” życie ludzkie nie ma znaczenia, liczy się tylko kwota którą ktoś jest w stanie zapłacić by osiągnąć chorą satysfakcję.

Widzimy też człowieka tak zatraconego w wierze, że “w imię Boga” jest gotów do najgorszych czynów, które z kolei inni słudzy Kościoła, konsekwentnie tuszują, a nawet wykorzystują. Piotr Chomczyński obnaża tu Kościół, pokazuje jego grzechy. Przez tysiące lat już katolicyzm uśmiercił ogrom istnień i nie wiem czy to kiedykolwiek się skończy. A tu “tylko” jeden wyznawca zrobił tyle złego… No tak, w sumie nie sam. Był tylko ręką wykonującą zadanie. I tu nasuwa się pytanie : czy bycie biernym, przyglądanie się jak “Statysta” zza kulis, zwalnia nas z odpowiedzialności ?

O tej książce mogłabym w sumie pisać długo. Jest skomplikowana w swej prostocie, jest krzykiem, a zarazem uderza ciszą w jakiej zadane są ostateczne ciosy, perwersyjna w bardzo przerażający sposób, a jednocześnie zmysłowa gdy bohaterowie odkrywają swoją seksualność.

Imponujące jest to jak autor profesjonalnie analizuje i przybliża nam każdą istotną tu kwestie. Kreuje bohaterów z krwi i kości niezależnie czy to postać absolutnie negatywna czy taka jak pani prokurator - nieidealna, popełniająca błędy, szukająca szczęścia i sprawiedliwości.

“Statysta” to zarazem wciągający i szokujący kryminał, ale też książka, która może być lekcją i ostrzeżeniem. Atutów ma ogrom, wad… się chyba nie doszukałam. Żadna mi aktualnie do głowy nie przychodzi.

Gotowi na taką dawkę emocji ? Polecam ! I serdecznie dziękuję za egzemplarz do recenzji.

Informacje dodatkowe o Statysta:

Kup książkę Statysta

Malarz
Piotr Chomczyński0
Okładka ksiązki - Malarz

Piotr Chomczyński, uznany kryminolog, ponownie ujawnia niuanse swojej pracy w powieści, w której nic nie jest takie, na jakie wygląda. Ciała bez śladów...

Kucharz
Piotr Chomczyński0
Okładka ksiązki - Kucharz

PIOTR CHOMCZYŃSKI, UZNANY KRYMINOLOG, PRZEMYCA NIUANSE SWOJEJ PRACY W POWIEŚCI O NARKOTYKACH SYNTETYCZNYCH, KTÓRE ZALEWAJĄ POLSKIE ULICE. Nowa trucizna...