Macie jakieś obsesje, paranoje ?
Może kochacie porządek albo… symetrię ?
“Symetria stanowi istotę wszechświata (...). Jest jego fundamentem. Gdy jej nie zachowujesz, wszystko ulega wynaturzeniu. “
Małżeństwo Marka i Ewy przez innych widziane jest jako wzorowe, idealne. Dwoje pięknych, dobrze sytuowanych ludzi, z dwójką dzieci, wierzących, porównywanych do Kate i Williama. Ale jak często bywa, to tylko pozory, o czym w tej książce powoli się przekonujemy i w sumie im więcej się dowiadywałam, tym mniej rozumiałam. Bo skoro się kochają, co zaznaczają na każdym kroku, skoro są wierzący, to jakim cudem Marek zdradza żonę i ona mając tego świadomość, nic z tym nie robi ? Wręcz to akceptuje ?
Tytułowa “Stażystka” to Klaudia, która zgłaszając się w krytycznym momencie swojego życia na owy staż w firmie Skalskich, nie ma świadomości, że w rzeczywistości została zatrudniona jako kolejna kochanka szefa. A ten ma konkretny wzorzec - zgrabna, zadbana blondynka w stylu jego żony… Już wydaje się to chore i absurdalne ? A to dopiero początek.
Klaudia to dziewczyna, której życie nie oszczędzało i pozbawiona prawidłowych wzorców, od dziecka obserwująca życie matki - prostytutki, sama poszła tą drogą. Ale nie, nie stanęła na trasie. Stała się tą ekskluzywną panią do towarzystwa i dotychczas miała jednego sponsora, z którym dobrze jej się żyło, zaś z drugim… Już poszło na tyle źle, że postanowiła z tego zrezygnować. Chciała zacząć normalne życie, podjąć normalną pracę i odłożyć na otwarcie siłowni z koleżanką. Ale kusząca oferta dobrze płatnego stażu, narobiła w jej życiu kolejnego bałaganu.
Szybko dochodzą do niej informacje o śmierci poprzedniej stażystki, bo właśnie odnaleziono jej ciało. Wcześniejsza również straciła życie w podejrzanych okolicznościach. Dodatkowo łańcuszek z medalikiem, który znalazła w sortowni, a na którym ewidentnie były ślady krwi jest powodem do podejrzeń, że coś tu się dzieje złego. Ale… Marek ma w sobie coś co ją do niego ciągnie. Czy oprze się jego urokowi ? Czy także wpadnie w jego sidła ?
“Żadna nie ma z nim szans. Wytacza wielkie działa. Inteligencję, poczucie humoru, wrodzony urok osobisty i wreszcie pieniądze. Każda na coś się złapie.”
Im dalej szłam w tę historię, tym większy mętlik miałam w głowie. Oczywiste się wydaje, że za śmiercią dwóch poprzednich stażystek stoi któreś z małżonków i także oni są zagrożeniem dla Klaudii. Ale… Podejrzanych przybywa, wątpliwości jak i zagrożeń również. Klimat książki robi się gęściejszy, cięższy i a sama historia, jeszcze bardziej nieprzewidywalna. Nie rozumiałam od początku do końca, jakim cudem szanująca się kobieta, może akceptować zdrady męża. I choć autorka dawała do zrozumienia, że mają one naprawić ich małżeństwo, zamiast coś w ten sposób wyjaśnić, robiła mi w głowie takimi informacjami jeszcze większy bałagan. A to jeden z wielu wątków, które są źródłem chaosu. Nie dążyłam do tak istotnej tu symetrii, chciałam tylko poznać fakty. I gdy je poznałam… Chyba nadal jestem w szoku. Na swój sposób zarazem jestem też zachwycona, bo to co stworzyła tu autorka to arcydzieło tego gatunku.
“Stażystka”, która do mnie trafiła, to nowe wydanie książki, którą zna wielu z Was już od dawna. Zdobyła ona już liczne pochlebne opinie, stała się taką ikoną twórczości Alicji Sinickiej, jej wizytówką. I teraz mnie to zupełnie nie dziwi. Poznałam już inne książki Alicji, choć wciąż nie wszystkie i zaliczyłam już wcześniej ją do tych godnych zaufania i wartych uwagi. Teraz podziwiam jej twórczość jeszcze bardziej i jestem pod ogromnym wrażeniem tej książki. Co prawda, wzięłam się za nią już jakiś czas temu i odłożyłam ale nie dlatego, że mi coś w niej nie pasowało. Są dni kiedy potrzebuje po prostu czegoś innego i szybko doszłam do wniosku, że to nie był ten czas, a teraz trafiłam z nią idealnie. Chłonęłam jak gąbka i … jeśli jeszcze nie czytaliście to zdecydowanie polecam!
Może zaczniecie ten nowy tydzień właśnie z tą książką ?
Wydawnictwo: Illuminatio
Data wydania: 2020-01-29
Marta BONIECKA
Ludzką pamięć jest zawodna, nigdy nie stanowi wiernego odbicia przeszłości. W naszym umyśle nie ma raz na zawsze utrwalonych fotografii czy nagrań tego, co się wydarzyło. Wspomnienia to jedynie rekonstrukcje zdarzeń. Za każdym razem, gdy do nich wracamy, budujemy je od nowa.
Mroczne tajemnice, zamknięte drzwi i gorący romans biurowy! Wszyscy wiedzą, że najgorszym, co można zrobić krótko po otrzymaniu wymarzonej pracy, jest...
Sztuka nie zna ograniczeń. I może prowadzić do szaleństwa. Nowa powieść Alicji Sinickiej, autorki bestsellerowych thrillerów psychologicznych ,,Stażystka"...
Pamięć jest zawodna. Za każdym razem, kiedy wracamy do wspomnień, one piszą się na nowo.