Okładka książki - Stefan i Tajemnicza Łuna

Stefan i Tajemnicza Łuna

„Łuna nie miała koloru — była jak światło z innego świata, którego nie dało się opisać żadnym słowem, jakie znał człowiek.”

Przyjaciele – Stefan, Kubuś, Patyczek, Warwara i Bogusław – postanawiają stanąć oko w oko z pradawną Legendą, według której śmiałek dostrzegający Łunę i podążający za jej światłem ma szansę odnaleźć starożytny Skarb. Legenda nie wspomina jednak o Niedźwiedziodylu, Poduszkowcowym Wężu ani Duchu strzegących dostępu do bogactw. Bohaterowie muszą zmierzyć się z tymi przeszkodami, by osiągnąć cel. Czy im się to uda?

To książka niby przeznaczona dla młodszych czytelników, ale kryje w sobie coś uniwersalnego – trafia również do starszych i skłania do refleksji. To, co najbardziej mnie ujęło, to przesłanie książki. Uważam, że „Łuna” jest symbolem tęsknoty za czymś niezwykłym — za marzeniem, którego nie da się opisać słowami. Ta historia to zaproszenie do świata wyobraźni i marzeń. Autor sugeruje, że nie należy bać się patrzeć w niebo i wierzyć, że gdzieś tam ponad codziennością może istnieć coś więcej. Nie unika też trudnych pytań: co jest realne, a co jedynie złudzeniem? Czy lepiej ryzykować i być odważnym, czy może pozostać ostrożnym? Czy dojrzewanie oznacza utratę naiwności i zdolności do zachwytu? W kontekście tej opowieści pytania te nabierają szczególnej mocy — zwłaszcza gdy zastanawiamy się, czym jest prawdziwa „przyjaźń” i jak wspólne marzenia potrafią łączyć ludzi w różnym wieku.

Styl autora jest prosty i przystępny — dialogi brzmią naturalnie, a akcja wciąga, choć nie jest przeładowana dramatyzmem. To raczej spokojna, tajemnicza opowieść z nutą fantastyki. Dzięki temu książkę czyta się szybko, ale zostaje w pamięci na dłużej.

To opowieść o odwadze, która wymaga myślenia, zaufania do przyjaciół i gotowości do stawienia czoła lękom. Książka pokazuje, że to, co najpiękniejsze, bywa niematerialne i trudne do wyobrażenia. Zachęca do marzeń i udowadnia, że legendy mogą inspirować do działania. Autor przypomniał mi, że każdy nosi w sobie dziecko, które kiedyś patrzyło w gwiazdy i marzyło o wielkich przygodach. Myślę, że to przesłanie może być szczególnie ważne dla nas, nastolatków, którzy próbują odnaleźć odpowiedź na pytanie, kim chcemy być i dokąd zmierzamy.

Zakończenie jest otwarte — nie dla wszystkich może to być zaletą, ale daje przestrzeń wyobraźni. Nie otrzymujemy wszystkich odpowiedzi wprost, co pozwala zastanawiać się, co naprawdę stało się z Łuną i skarbem, a co było jedynie snem.

Ta książka może nie jest epicką powieścią fantasy, ale ma w sobie ciepło, magię i ważne pytania. Poleciłabym ją tym, którzy lubią przygody, a jednocześnie chcą przeczytać coś refleksyjnego — zwłaszcza w momentach, gdy zapominają marzyć. Polecam.

[współpraca @wydawnictwoskarpawarszawska]

Informacje dodatkowe o Stefan i Tajemnicza Łuna:

Wydawnictwo: Skarpa Warszawska
Data wydania: 2025-10-29
Dodał/a opinię: BOOKSARE_MYPASSI

Tagi: Proza (w tym literatura faktu) dla dzieci i młodzieży Dzieci od ok. 6 lat

Zobacz opinie o książce Stefan i Tajemnicza Łuna

Kup książkę Stefan i Tajemnicza Łuna

Krüger - Tom IV - Lis (Audiobook)
Marcin Ciszewski0
Okładka ksiązki - Krüger - Tom IV - Lis (Audiobook)

Stworzono go, by zadziwiał Świat, lecz on ten Świat postanowił podbić.Inteligentny, bezwzględny, drapieżny. Złodziej.Doskonale przystosowany do czasów...

Mgła
Marcin Ciszewski0
Okładka ksiązki - Mgła

Polska. Nadchodzi zmiana. Wybory wygrywa partia opozycyjna. Podinspektor Jakub Tyszkiewicz, szef Biura Zwalczania Terroryzmu CBŚ, nie był ulubieńcem...