Okładka książki - Strategia wyjścia

Strategia wyjścia

Tom 30 cyklu Jack Reacher

To kolejna część serii, która tylko potwierdza jedno te książki po prostu nie zawodzą.
Jak zwykle wszystko zaczyna się „przypadkiem”. Jack Reacher trafia tam, gdzie nie powinien, tym razem pomylony z kim innym i oczywiście nie przechodzi obok tego obojętnie. Wplątuje się w aferę, która szybko okazuje się znacznie większa, niż mogłoby się wydawać, i jak zawsze postanawia stanąć po stronie tych, którzy sami nie mają szans.
Ta część naprawdę robi robotę. Motyw prywatnej armii i stojącego za wszystkim spisku jest świetnie poprowadzony przemyślany, wciągający i momentami naprawdę zaskakujący. Bardzo podobał mi się też wątek drugoplanowej awantury Reachera. To właśnie dzięki niej pewne drzwi się otwierają i historia nabiera jeszcze ciekawszego kierunku.
Wszystko tutaj dobrze ze sobą współgra. Fabuła jest spójna, kolejne elementy układają się w logiczną całość, a napięcie utrzymuje się praktycznie do samego końca. No i sam Reacher nie da się go nie lubić. Jego zasady moralne, bezkompromisowość i ta charakterystyczna szorstkość sprawiają, że to bohater, do którego po prostu chce się wracać. Jak by to powiedział nasz bohater "Złe wybory pociągają za sobą złe konsekwencje." :)
Jeśli kiedykolwiek sięgnęliście po książkę z tej serii, to dokładnie wiecie, czego się spodziewać. I to jest właśnie jej siła. A jednocześnie ta część potrafi czymś jeszcze zaskoczyć i wciągnąć na dobre.
Ocena 8/10 ⭐

Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Szulc Andrzej
Dodał/a opinię: Diana Wiszniewska

Tagi: Jack Reacher Lee Child

Zobacz opinie o książce Strategia wyjścia

Kup książkę Strategia wyjścia

Czas przeszły
Lee Child0
Okładka ksiązki - Czas przeszły

Zazwyczaj przeciwnicy Reachera mają dwie pięści. Tym razem jednak będzie musiał bić się z przeszłością. Reacher postanowił podążyć szlakiem zachodzącego...

Zmuś mnie
Lee Child0
Okładka ksiązki - Zmuś mnie

ACK REACHER JEST BOHATEREM 20 BESTSELLEROWYCH THRILLERÓW TO JEDNA Z NAJPOPULARNIEJSZYCH SERII SENSACYJNYCH NA ŚWIECIE: PONAD 90 MILIONÓW...