Okładka książki - Strażniczka książek

Strażniczka książek

„Strażniczka książek” bez wątpienia należy do opowieści, którym nie można odmówić uroku, lekkości i wdzięku. Amy odwiedza swoją babcię po raz pierwszy w życiu. Starsza pani mieszka w zamku z niesamowitą, magiczną biblioteką. Czy zakochana w książkach Amy mogłaby życzyć sobie czegoś jeszcze? Okazuje się, że dziewczyna urodziła się z niezwykłym talentem. Jest strażniczką książek. Potrafi przenosić się wgłąb czytanej książki, a jej zadaniem jest pilnowanie ładu w świecie literatury, w którym zaczynają się dziać rzeczy niepokojące. To jednak dopiero początek tej historii…

„Strażniczka” jest trochę staroświecka i romantyczna, ale w stopniu, który może przetrzymać próbę nawet krytycznej oceny współczesnego nastolatka.

Dla dorosłych może być to wspaniała, sentymentalna podróż do przeczytanych kiedyś, ulubionych książek z dzieciństwa.”Strażniczka książek” może podarować chwilę wytchnienia i odstresowania.

A co najważniejsze, to książka, która ma szansę obudzić ciekawość literatury w młodszych czytelnikach. W nagromadzeniu tylu książkowych niezwykłości: motywów, miejsc, postaci i gatunków, każdy znajdzie coś dla siebie. Coś, co zainteresuje i skłoni do dalszych książkowych poszukiwań.

Mechthild Glaser miesza Tołstoja z Austen, a Austen z Barriem. Co za tym idzie, „Strażniczka książek” to dla nastolatka niespotykana okazja, aby od tytułów literatury dziecięcej przejść do literatury „dla dorosłych”. A przynajmniej za taką uważanej.  Książka zawiera na swoich stronach czytelniczą listę marzeń.

„Strażniczka książek” napisana została niebanalnym, bogatym, ale przystępnym językiem. To cenna wartość, której czasami brakuje powieściom młodzieżowym.

Aby dodać szczyptę tajemniczości, wspomnieć należy o zakończeniu „Strażniczki książek”. Zdecydowanie można zdefiniować je jako niebanalne, choć wiem, że dla części czytelników okazało się niestety rozczarowujące. Mam nadzieję, że nie traficie do tego grona i dacie się na dobre porwać magicznemu, literackiemu światowi „Strażniczki książek”.

Informacje dodatkowe o Strażniczka książek:

Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2016-06-09
Kategoria: Dla młodzieży
Dodał/a opinię: Bibliotekara

Zobacz opinie o książce Strażniczka książek

Kup książkę Strażniczka książek