Okładka książki - Świąteczne cuda

Świąteczne cuda

"Świąteczne cuda" to krótka, bo licząca 150 stron, historia, która mimo swojego niewielkiego rozmiaru roztapia serca, otula ciepłem i rozczula. Literacka podróż do miasteczka Niedźwiedzia Łapa, w którym mieszkańcy znają się na wylot i wzajemnie, choć bywa, że w skrytości, dbają o siebie, była wspaniałym przeżyciem. Cudowna lektura! Dodatkowo styl autorki i ogólny klimat przypominają mi te obecne w jednej z moich ulubionych książek — ale o tym później.

✨️Kto pokocha?

Każdy, kto lubi krótkie, ale pełne emocji historie, zwłaszcza te utrzymane w zimowo-świątecznym klimacie. Pokochają ją czytelnicy lubiący małe miasteczka, których mieszkańcami są zwykli ludzie oraz ich codzienne troski i małe radości.

✨️Za co pokochasz?

Za świetny styl, jakim pisze autorka — jestem oczarowana, bardzo lubię tak prowadzone historie. Katarzyna T. Nowak skupia się na tym, co naprawdę istotne, nie rozwlekając zbędnych opisów ani scen. Podczas lektury miałam wrażenie, jakbym oglądała kameralny film studyjny, w którym krótkie ujęcia są ucięte we właściwych momentach, a potem zmontowane w całość, tworząc dynamiczny, a jednocześnie pełen emocji obraz.

✨️Czy ja pokochałam?

Pewnie, że tak! Kiedy uświadomiłam sobie, że styl i sposób narracji tej książki przypominają mi jedną z moich ukochanych powieści, "Sen o okapi" Mariany Leky — moje serce zabiło mocniej. Kocham taki rodzaj przekazu: czasem trochę dziwny, czasem urwany w zaskakującym miejscu, ale zawsze czuły, liryczny i pełen subtelnego humoru. Katarzyna T. Nowak pisze prosto, lecz niebanalnie, a każde zdanie jest dopracowane, nie tracąc lekkości. Świąteczne cuda wzruszyły mnie i wielokrotnie sprawiły, że uśmiechałam się z czułością — jest tu dużo ciepła, życzliwości i szacunku do postaci, a prolog i epilog dodają odrobiny bajkowości i realizmu magicznego.

✨️Czy polecam?

Oczywiście. I powiem więcej: to książka, do której można wracać. Cudownie nastraja na zbliżające się święta, otula swoim ciepłem i przytulnością. To przede wszystkim bardzo pozytywna opowieść, która pozostawia po sobie same miłe uczucia.

✨️O czym jest?

W Niedźwiedziej Łapie każdy dzień przynosi drobne cuda. Tuż przed świętami nowa mieszkanka, panna Lola, otwiera wymarzoną cukiernię, która szybko staje się miejscem spotkań ludzi szukających ciepła i bliskości. Jej serce bije szybciej na widok Oliwera, zamkniętego w sobie mężczyzny, uważanego przez innych za mruka. Mimo codziennych trosk, mieszkańcy miasteczka nie tracą optymizmu, wspierają się nawzajem i szukają szczęścia, a Niedźwiedzia Łapa emanuje odrobiną świątecznej magii.

Informacje dodatkowe o Świąteczne cuda:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
Data wydania: 2025-11-19
Dodał/a opinię: zaczytania

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna Proza lifestyle'owa romans

Zobacz opinie o książce Świąteczne cuda

Kup książkę Świąteczne cuda

Moja mama czarownica. Opowieść o Dorocie Terakowskiej
Katarzyna T. Nowak0
Okładka ksiązki - Moja mama czarownica. Opowieść o Dorocie Terakowskiej

Książka ta to portret pisarki wyłaniający się z opowieści jej starszej córki, dziennikarki, Katarzyny T. Nowak. Jest fascynującym opisem osobowości niebanalnej...

Rok na odwyku. Kronika powrotu
Katarzyna T. Nowak0
Okładka ksiązki - Rok na odwyku. Kronika powrotu

MOCNY I WZRUSZAJĄCO SZCZERY PAMIĘTNIK Z OKRESU POWROTU DO NORMALNEGO ŻYCIA Nigdy dotąd nie interesowałam się swoim zdrowiem. Bardzo chcę żyć długo...