"Światełko w tunelu" to drugi tom serii "Polowanie na Pliszkę".
Jest to wznowienie serii z 2017 roku.
Po tragicznych wydarzeniach Gerardowi zostają tylko wspomnienia po ukochanej.
Niestety nie potrafi się otrząsnąć i coraz bardziej wpada w rozpacz, która każdego dnia przybiera na sile.
Jakby tego było mało w świetle prawa Kornelia Pliszka nadal jest traktowana jako winna. Wśród zarzutów jakie na niej ciążą jest spowodowanie śmierci kobiety, której zwłoki znaleziono w spalonym domu Kornelii.
Czy Gerardowi uda się oczyścić dobre imię ukochanej?
Autorka napisała kolejny bardzo dobrze przemyślany kryminał z szeroko rozbudowanym wątkiem obyczajowym. Co w przypadku tej Autorki bardzo lubię.
Ciekawa historia, która wciąga od samego początku.
Autorka poruszyła w niej bardzo ważną kwestie społeczną jaką jest zaufanie oraz niedopowiedzenia, ktore mogą zniszczyć niejednego człowieka.
Nie znajdziecie tu trupów padających jeden za drugim i rozlewu krwi, ćwiartowanych ciał, ale znajdziecie dopracowany kryminał w którym autorka czuje się jak ryba w wodzie.
Niejednokrotnie wspominałam, że kryminały autorki są świetne. Niespieszne, dokładne, zaskakujące.
Autorka powoli wprowadza nas w śledztwo, dowody, tropy, wodzi za nos.
Taką ciekawostką jest fakt iż mąż autorki jest emerytowanym policjantem i pierwszym recenzentem jej książek. Myślę, że stąd pełen profesjonalizm w prowadzeniu śledztwa.
Polecam
Wydawnictwo: Replika
Data wydania: 2017-02-28
Język oryginału: Polski
Lukasz Turków
W Bystrzycy Wielkiej znalezione zostaje ciało nastolatki, Klaudyny Poloczek. Miejscowa policja sądzi, że było to samobójstwo - w torebce dziewczyny odkryto...
Tajemnicza dziewczyna, brutalne morderstwo i mała społeczność, która ściśle strzeże swoich sekretów. W "Więzach krwi" czeka na nas kolejna zagadka do rozwiązania...