Ok³adka ksi±¿ki - ¦wiat³o miêdzy oceanami

¦wiat³o miêdzy oceanami

Ocena: 4.89 (71 g³osów)
Inne wydania:

Ma³a wyspa u wybrze¿a Australi, a na niej latarnia morska. Jej opiekunem zostaje Tom, który nie mo¿e uporaæ siê z demonami przesz³o¶ci. Ucieczka na wyspê wydaje siê najlepszym rozwi±zaniem, wkrótce ¿ona postanawia dzieliæ z nim samotno¶æ. Los niezwykle ich od¶wiadcza. Wówczas nastêpuje niespodziewany obrót akcji, który wystawi na próbê zasady moralne i poczucie sprawiedliwo¶ci bohaterów.
Do zakupu ksi±¿ki M.L.Stedman "¦wiat³o miêdzy oceanami", sk³oni³y mnie niezwykle pozytywne opinie. I faktycznie historia piêkna, nic dziwnego ¿e doczeka³a siê ekranizacji.
Idea osadzenia powie¶ci na pocz±tku XX w. , pomys³ na fabu³ê, piêkne opisy, niesamowita sceneria da³y podwaliny dla klimatycznej i ciekawej ksi±¿ki. Autorka stworzy³a historiê poruszaj±c± i i graj±c± na emocjach.
Powie¶æ mówi o tym ¿e nawet najlepszy cz³owiek, mo¿e pope³niaæ b³êdy i podejmowaæ tragiczne w skutkach decyzje, cz³owiek jest przecie¿ tylko cz³owiekiem , o tym jak ciê¿ko zrezygnowaæ z upragnionego szczê¶cia, o mi³o¶ci zarówno rodzicielskiej jak i ma³¿eñskiej.

Autorka stworzy³a postacie,wielowymiarowe, ale nie wyidealizowane, emocjonalne, targane w±tpliwo¶ciami ale w gruncie rzeczy dobre. Dziêki temu czytaj± cierpia³am z bohaterami. Wiedzia³am ze cokolwiek siê nie wydarzy nie ma dobrego wyj¶cia z tej sytuacji.

I tu pojawia siê "ale", ksi±zka by³a dla mnie momentami straszliwie monotonna i ckliwa, mia³am czasem ochotê j± od³o¿yæ. Bardzo dobrze ¿e tego nie zrobi³am ksi±¿ka choæ pocz±tkowo jednostajna, w dalszych rozdzia³ach nabiera tempa.
Chyba mia³am za du¿e oczekiwania , podyktowane zas³yszanymi opiniami. Niezaprzeczalnie ksi±¿ka zmusza do refleksji.
Polecam szczególnie osobom które lubi± wg³êbiaæ siê w tematykê moralno¶ci i nie patrz± na ¶wiat w kontek¶cie "czerni" i "bieli".

Informacje dodatkowe o ¦wiat³o miêdzy oceanami:

Wydawnictwo: Albatros
T³umaczenie: Anna Dobrzañska
Doda³/a opiniê: kamila9314

Tagi: bóg

wiêcej
Zobacz opinie o ksi±¿ce ¦wiat³o miêdzy oceanami

Kup ksi±¿kê ¦wiat³o miêdzy oceanami

Cytaty z ksi±¿ki

[...] aby my¶leæ o przysz³o¶ci, nale¿y pogodziæ siê z tym, ¿e nie zmieni siê przesz³o¶ci.

Wiêcej

Cz³owiek w swojej podró¿y przez ¿ycie jest niczym ¿elazo hartowane przez ka¿dy kolejny dzieñ i ka¿d± osobê, któr± spotyka na swej drodze. Blizny s± jak wspomnienia.

Wiêcej
Wiêcej cytatów z tej ksi±¿ki

Zobacz tak¿e