Mi³o tak powróciæ po d³ugim czasie do ksi±¿ek Diane Chamberlain. Zapomnia³am ju¿ jak potrafi mn± zaw³adn±æ, oczarowaæ opowie¶ci±, zaciekawiæ i do reszty poch³on±æ. Nie raz zaskakuje, pobudza wyobra¼niê, wzbudza kontrowersje, zatrzymuje czytelnika w swojej historii na wiele godzin. W powie¶ciach autorki odnale¼æ mo¿na nie tylko dramatyczne sytuacje rodzinne, które chwytaj± za serce, ale równie¿ mi³o¶æ, tajemnice skrywane od wielu lat i nie tylko. Za to pokocha³am jej pióro. Za to, ¿e od pocz±tku do koñca potrafi mnie zatrzymaæ w swoim ¶wiecie, doprowadziæ do ³ez, irytacji, rado¶ci, szczê¶cia, a czêsto te¿ smutku i wzruszenia. Dlatego, gdy upora³am siê z zaleg³o¶ciami na studia zabra³am siê za ,,¦wiat³o nie mo¿e zgasn±æ".
Olivia i Paul Simon s± ma³¿eñstwem od wielu lat. Niestety od pewnego czasu w ich zwi±zku nie uk³ada siê zbyt dobrze. Kobieta stara siê wszystko naprawiæ, jednak mê¿czyzna z ka¿dym dniem oddala siê od niej coraz bardziej. Pewnego dnia do szpitala w którym pracuje Olivia przywo¿± ciê¿ki przypadek. Annie- Kobieta postrzelona w klatkê piersiow±. Olivia nie namy¶laj±c siê d³ugo postanawia przeprowadziæ zabieg ratuj±cy ¿ycie. Niestety pomimo ratunku kobieta umiera. Czy Olivia zrobi³a wszystko, by uratowaæ Annie?
Zwróci³am na ni± szczególn± uwagê ze wzglêdu na ciekawy opis. Dlatego nie zastanawiaj±c siê d³ugo czym prêdzej siê za ni± zabra³am. Autorka od razu rzuca nas na g³êbok± wodê, wprowadza w sam ¶rodek wydarzeñ, których na pocz±tku nie jeste¶my w stanie zrozumieæ. Stopniowo odkrywa przed nami swe karty, mo¿emy zobaczyæ postêpowanie bohaterów, co nimi kieruje, co pragn± osi±gn±æ w zaistnia³ych sytuacjach. Poczuæ ich emocje i razem z nimi prze¿ywaæ wszystko, co ich otacza. Wiele sytuacji sk³ania do g³êbokich przemy¶leñ, do zastanowienia siê nad tym, co by by³o gdyby. Historie poruszane w opowie¶ci nie nale¿± do naj³atwiejszych, odcisn± swe piêtno na ¿yciu ka¿dej z postaci. Wywo³aj± równie¿ niejedn± burzê w czytelniczym umy¶le. Czytelnik nie bêdzie siê zgadza³ z postêpowaniem bohaterów, bêdzie siê irytowa³, z³o¶ci³, jednak z czasem wszystkie puzzle znajd± siê we w³a¶ciwych miejscach i inaczej spojrzy na ca³± opowie¶æ.
Powie¶æ serwuje nam tajemnice, niezrozumia³± obsesjê, separacjê, przeszywaj±cy ból, ¿a³obê, uwielbienie, ¶wiêt± Annê i wiele wiêcej. W powie¶ci ci±gle co¶ siê dzieje, nie ma czasu na nudê. Autorka przedstawia nam historiê z perspektywy czterech bohaterów, ka¿dy z nich odgrywa kluczow± rolê w ca³o¶ci fabu³y. Do samego koñca stara³am siê odpowiedzieæ na pytania, które postawi³am sobie na pocz±tku. Dlaczego Paul zostawi³ Oliviê? Czy Alec podniesie siê po stracie Annie? Czy Olivia zostanie poci±gniêta do odpowiedzialno¶ci za to, ¿e postanowi³a uratowaæ ¿ycie kobiecie i nie podo³a³a temu? I kim tak naprawdê by³a ¶wiêta Annie Chase O'Neill i dlaczego pomaga³a jej Mary? Pisarka tak poprowadzi³a misternie historie, ¿e nie sposób dowiedzieæ siê jaki bêdzie ci±g wydarzeñ, jak wszystko ostatecznie siê zakoñczy. Wiele razy zaskakuje, szokuje, dziwi. Nie raz mia³am ogromn± ochotê krzykn±æ w autobusie na g³os ,,nie wierzê, ¿e to mia³o w³a¶nie miejsce'', ale trzyma³am jêzyk za zêbami, by nie rozpraszaæ innych pasa¿erów.
Nim siê obejrza³am po³knê³am opowie¶æ jednym tchem. W mgnieniu oka. Szkoda, ¿e tak szybko musia³am po¿egnaæ siê z bohaterami, których czasami nie rozumia³am, ale pokocha³am ca³ym sercem. Historia przela³a we mnie wiele emocji, które odczuwam w trzewiach do teraz. Zaw³adnê³a moj± dusz±, umys³em. Nie sposób uwolniæ siê spod jej mocy. Gdy raz pozwolicie jej siê zaw³adn±æ, ju¿ nigdy o niej nie zapomnicie. Autorka ma doskona³e pióro, wiedzê na ró¿ne tematy, a tak¿e posiada niezwyk³y talent, do komplikowania losów bohaterów. Nie mogê doczekaæ siê kontynuacji. Cieszê siê, ¿e pisarka siê tego podjê³a, bo za bardzo pokocha³am Oliviê, Aleca i innych. Gor±co polecam.
Wydawnictwo: Prószyñski i S-ka
Data wydania: 2017-06-08
Tytu³ orygina³u: Keeper of the Light
T³umaczenie: Micha³ Juszkiewicz
Doda³/a opiniê:
Magda Zimna
Autorka licznych bestsellerów Diane Chamberlain napisa³a wielowymiarow± opowie¶æ o siostrach i mrocznych tajemnicach. Riley MacPherson przez ca³e ¿ycie...
Je¶li wyzna prawdê, na zawsze straci córkê. Je¶li prawdê zatai, nigdy nie odzyska siebie. W 1977 roku zaginê³a ciê¿arna Genevieve Russell. Dwadzie¶cia...