MI£O¦Æ, CZY OBSESJA?...
Diane Chamberlain to pisarka, która nie przestaje mnie zaskakiwaæ. Przeczyta³am ju¿ kilkana¶cie jej ksi±¿ek, a mimo to w ka¿dej nastêpnej znajdujê co¶ nowego, osobliwego. Najczê¶ciej ma to zwi±zek z sam± fabu³± powie¶ci, opisywana historia ma zazwyczaj w sobie pewn± ¶wie¿o¶æ, niepowtarzalno¶æ i tym samym staje siê dla mnie mniej lub bardziej zaskakuj±ca. Do tego dochodz± emocje, ciekawe w±tki obyczajowe i spo³eczne oraz intryguj±cy i charakterystyczni bohaterowie, którzy zapadaj± w pamiêæ na d³u¿ej.
Tak siê w³a¶nie dzieje w przypadku ksi±¿ki "¦wiat³o nie mo¿e zgasn±æ" rozpoczynaj±cej trzy tomowy cykl "Kids River". Autorka przenosi nas do Outer Banks w Karolinie Pó³nocnej, gdzie mieszkaj± Olivia Simon i Paul Macelli - ma³¿eñstwo z kilkuletnim sta¿em. Ona jest lekarzem pogotowia, a on pracuje jako dziennikarz w miejscowej gazecie. Niestety w ich zwi±zku nie dzieje siê dobrze. Paul nie mo¿e sobie poradziæ z dawnym, m³odzieñczym uczuciem do piêknej i charyzmatycznej kobiety, artystki i spo³ecznicy uwa¿anej niemal za ¶wiêt± - Annie O'Neill, z któr± rozsta³ siê przed kilkunastoma laty. Kobieta wci±¿ jest jego bogini± i na ka¿de wspomnienie ze wspólnej przesz³o¶ci serce mê¿czyzny zaczyna szybciej biæ. Sytuacja jest na tyle niekomfortowa, ¿e Annie mieszka wraz z mê¿em i dzieæmi w tej samej okolicy. Czêste spotkania, choæby przypadkowe, s± nieuniknione, tym bardziej, ¿e oboje maj± s³abo¶æ do pewnego osobliwego miejsca - wiekowej latarni morskiej posadowionej na brzegu oceanu w Kiss River, której przysz³o¶æ jest zagro¿ona...
Olivia zdaje sobie sprawê ze s³abo¶ci mê¿a i próbuje siê zdystansowaæ do tej niezdrowej sytuacji. Najczê¶ciej ucieka w pracê, wiele czasu spêdza na dy¿urach, jednak wci±¿ stara siê usprawiedliwiaæ coraz bardziej surrealistyczne zachowania mê¿a. Sprawy jeszcze bardziej siê komplikuj±, gdy Annie trafia do szpitala z ran± postrza³ow± klatki piersiowej i to w³a¶nie Olivia podejmuje próbê ratowania ¿ycia tej kobiety. Od tego czasu losy obu rodzin jeszcze mocniej siê ze sob± splataj±, a sekrety skrywane przez lata do¶æ niespodziewanie wychodz± na jaw.
Co kryje zagadkowa przesz³o¶æ bohaterów i z jakimi wyzwaniami bêd± musieli siê zmierzyæ przeczytacie na stronach ksi±¿ki. Zdradzê tylko, ¿e historia kryje sporo niespodzianek, a jej lektura dostarczy wielu ekscytuj±cych wra¿eñ.
Czytaj±c tê ksi±¿kê przez ca³y czas zastanawia³am siê nad faktem, jak ³atwo pomyliæ mi³o¶æ z obsesj± i jak niszcz±ce mo¿e to byæ uczucie nie tylko dla osób bezpo¶rednio uwik³anych, ale tak¿e dla ich otoczenia. Niezdrowa fascynacja, choæ czêsto nie wydaje siê niczym z³ym, mo¿e siê naprawdê kiepsko zakoñczyæ.
Opowie¶æ obfituje w ca³y ocean pozorów, sprzeczno¶ci i niedomówieñ, które musz± wreszcie ust±piæ pierwszeñstwa prawdzie, która mo¿e okazaæ siê szokuj±ca i bolesna zarazem. Uchodz±ca w swoim otoczeniu za ¶wiêt± Annie O'Neill nie przekona³a mnie do siebie, choæ urzek³y mnie jej piêkne witra¿e, które stara³am siê sobie wyobraziæ. Na szczê¶cie autorka pos³uguje siê na tyle obrazowym stylem i plastycznym jêzykiem, ¿e bez wiêkszego trudu mog³am odtworzyæ w my¶lach piêkno tych prac. A Annie... Okaza³a siê czaruj±c± manipulantk±, która wyrz±dzi³a sporo z³a swoim najbli¿szym. A paradoks polega na tym, ¿e nadal by³a postrzegana przez otoczenie jako kobieta idealna. Zachowanie Paula mocno mnie irytowa³o i szczerze mówi±c, cieszê siê, ¿e jego losy potoczy³y siê w³a¶nie w taki sposób. Alec, m±¿ Annie zdecydowanie bardziej przypad³ mi do gustu, podobnie jak Olivia, której od pierwszych stron kibicowa³am. Jednak moj± ulubion± bohaterk± okaza³a siê Mary Poor - latarniczka, jak j± nazywali miejscowi, mieszkanka latarni w Kiss River - starsza kobieta, z któr± mo¿na by³oby przys³owiowe konie kra¶æ.
Diane Chamberlain podjê³a w tej powie¶ci sporo wa¿nych tematów, jak chocia¿by ograniczone zaufanie wobec dzieci i m±dre wyznaczanie granic, które pomog± prawid³owo ukszta³towaæ m³odego cz³owieka. Istotne sta³o siê te¿ prze¿ywanie ¿a³oby, z któr± ka¿dy musi sobie poradziæ na swój w³asny sposób, ale poszczególne jej etapy s± zawsze sta³e i niezmienne. Kolejnym wa¿nym problemem okaza³a siê zdrada, przyznanie siê do winy i jej wybaczenie. Ale tak¿e próba na¶ladowania kogo¶, kim siê nie jest, co mo¿e rodziæ obsesyjne zachowania.
"¦wiat³o nie mo¿e zgasn±æ" to inteligentna historia zmuszaj±ca do przemy¶leñ i wyci±gania w³asnych wniosków. To opowie¶æ, w której bez trudu mo¿na siê zatraciæ i delektowaæ urokami Outer Banks. To tak¿e ksi±¿ka, która stanowi swego rodzaju preludium do dalszych, mam nadziejê równie interesuj±cych, wydarzeñ. Ju¿ nie mogê siê doczekaæ kolejnego spotkania ze star± latarni±, która ucierpia³a podczas sztormu, a przecie¿ zapewne skrywa jeszcze sporo tajemnic. Mam nadziejê, ¿e i Wy, Drodzy Czytelnicy, czujecie siê mocno zaintrygowani.
Wydawnictwo: Prószyñski i S-ka
Data wydania: 2017-06-08
Tytu³ orygina³u: Keeper of the Light
T³umaczenie: Micha³ Juszkiewicz
Doda³/a opiniê:
Poczytajka
Jeden b³±d, jedna pamiêtna noc i ¿ycie Tess DeMello zmienia siê na zawsze. Rok 1944. M³oda Tess DeMello niespodziewanie zrywa zarêczyny z ukochanym mê¿czyzn±...
Jej syn zosta³ oskar¿ony o zabójstwo. Jak daleko posunie siê, by go chroniæ? ¦wietna powie¶æ, dobrze napisana i do koñca trzymaj±ca w napiêciu! Równie...