Ok³adka ksi±¿ki - ¦wiat³o nie mo¿e zgasn±æ

¦wiat³o nie mo¿e zgasn±æ

Ocena: 5.14 (14 g³osów)

Diane Chamberlain ma ju¿ ugruntowan± pozycjê na polskim rynku ksi±¿ki. Czytelnicy pokochali jej ksi±¿ki przede wszystkim za mnóstwo emocji, których im dostarcza oraz za skomplikowane – choæ bardzo rzeczywiste – problemy bohaterów. To sta³e elementy, wyró¿niaj±ce styl amerykañskiej pisarki. Nie inaczej jest w „¦wiat³o nie mo¿e zgasn±æ” – czwartej w dorobku autorki, a najnowszej w Polsce, powie¶ci Chamberlain.

Doktor Olivii Simon nie uk³ada siê w ma³¿eñstwie. Od roku czuje, ¿e m±¿ siê od niej oddala. Zreszt± sam Paul nie kryje swojej fascynacji miejscow± kobiet±-anio³em. Pech chce, ¿e podczas ¶wi±tecznego dy¿uru Olivii do pogotowia ratunkowego trafia ofiara strzelaniny. Bohaterka rozpoznaje w niej Annie O’Neill, artystkê, do której wzdycha jej m±¿. Jak zwykle w prozie Chamberlain, ju¿ na samym pocz±tku postaci zostaj± postawione przed dramatycznym wyborem. Olivia ma sekundy na decyzje. Mo¿e pozbyæ siê odpowiedzialno¶ci i zleciæ transport (choæ wie, ¿e Annie nie prze¿yje tej drogi) rannej do szpitala, gdzie jest wszystko, co potrzebne, by walczyæ o jej ¿ycie. Tak radzi jej kolega z dy¿uru. Ale ona postanawia podj±æ ryzyko i samodzielnie ratowaæ kobietê z przestrzelonym sercem. Niestety, akcja koñczy siê dramatycznie. ¦mieræ pacjentki to punkt, który tak naprawdê dopiero wszystko rozpoczyna.
Olivia przede wszystkim usi³uje zrozumieæ co takiego by³o w Annie, ¿e wszyscy uwa¿ali j± za boginiê, dlaczego jej m±¿ po¶wiêci³ tyle wspólnych lat dla platonicznego uczucia. Po ¶mierci artystki Paul wyprowadza siê, a w nowym mieszkaniu urz±dza ¶wi±tyniê na czê¶æ zmar³ej. Oliviê pozostawia z nat³okiem my¶li, wewnêtrznymi ranami i rozwijaj±cym siê w niej dzieckiem. Bohaterka odwiedza miejsca, które by³y bliskie Annie – równie¿ zatrudnia siê jako wolontariuszka w o¶rodku, gdzie zginê³a jej konkurentka, chodzi na kurs robienia witra¿y do partnera artystki, umawia siê z wdowcem po niej, zaprzyja¼nia z ich córk±. Dla Paula jest to objaw chorej obsesji, a czym jest tak naprawdê?
Autorka maksymalnie komplikuje ¿ycie postaciom – nie tylko co rusz ka¿e im wybieraæ i ponosiæ konsekwencjê swoich decyzji, ale tworzy im przestrzeñ i okoliczno¶ci dla rozkwitu nowych uczuæ. Tu nieustannie ¶cieraj± siê dobre i z³e emocje. Je¶li bohaterowie osi±gaj± szczê¶cie i równowagê to mo¿emy byæ pewni, ¿e za chwilê spadnie na nich kolejny cios. Chamberlain uwielbia obserwowaæ w jaki sposób ludzie radz± sobie z k³opotami – tymi nieoczekiwanymi oraz tymi, które sami na siebie sprowadzaj±.
W „¦wiat³o…” obserwujemy naprzemiennie sytuacjê dwu ma³¿eñstw – Olivii i Paula oraz Annie i Aleca. ¦ledzimy ich ¿ycie po tragedii, a tak¿e – dziêki wspomnieniom – mamy okazjê obserwowaæ burzliw± przesz³o¶æ bohaterów i sieæ k³amstw, któr± konsekwentnie tworzyli. Chamberlain stopniowo, krok po kroku, ods³ania przed nami coraz to ciekawsze informacje o postaciach i ich intymnych sekretach.
Czytelnicy Chamberlain doskonale znaj± ten swobodny, znakomity styl popularnej pisarki. Autorka buduje swoj± opowie¶æ z ludzkich uczuæ, z pragnieñ, trosk, s³abo¶ci. To narracja pisana emocjami, z wieloma zwrotami akcji, które potêguj± poruszenie w odbiorcy.
Pisarka obszernie opisuje wszelkie zdarzenia z codzienno¶ci bohaterów, z pieczo³owito¶ci± oddaje siê szczegó³om. Dziêki temu przygotowuje grunt pod kluczowe wydarzenia, charakteryzuje osoby oraz ich ¶rodowisko, tworzy odpowiedni± atmosferê, przykuwa nasz± uwagê oraz daje poczucie swego rodzaju wiêzi z postaciami. Chamberlain anga¿uje nas w tê opowie¶æ, wskazuje zbiór pewnych wspólnych do¶wiadczeñ i uczuæ. To dlatego tak ³atwo przychodzi nam uto¿samiæ siê z bohaterami, dzieliæ z nimi emocje i prze¿ywaæ ich problemy.
„¦wiat³o…” znakomicie pokazuje, jak bardzo subiektywni jeste¶my pod wp³ywem uczuæ. Idealizujemy obraz kogo¶, kogo kochamy, kto nam pomóg³ lub czym¶ siê zas³u¿y³. Chamberlain stara siê odnale¼æ ró¿nicê miêdzy mi³o¶ci± a obsesj±, ustaliæ granicê miêdzy nimi. Pyta tak¿e o istotê szczê¶cia. W³a¶ciwie dla ka¿dego z g³ównych bohaterów co innego jest szczê¶ciem i spe³nieniem, a pisarka siê a¿ do ich dzieciñstwa, by zbadaæ dlaczego akurat np. Annie potrafi tylko dawaæ, a Paul chce wy³±cznie przyjmowaæ i to tylko od jednej osoby.
Wa¿ne miejsce zajmuj± równie¿ rozwa¿ania o k³amstwach – postaci dobitnie pokazuj±, ¿e jedno niewinne przemilczenie lub ma³e k³amstewko natychmiast uruchamia ca³± lawinê. Chamberlain zdaje siê mówiæ, ¿e w oszukiwaniu bli¼niego nie ma czego¶ takiego jak dobre intencje ( typu „nie chcia³am ciê zraniæ”), nie istnieje ¿adne usprawiedliwienie. Ka¿de k³amstwo boli tak samo mocno i pozostawia zadrê. „¦wiat³o…” to ksi±¿ka o priorytetach i warto¶ciach – bohaterowie przechodz± swoist± metamorfozê i wiele zrozumiej±, ale dopiero, gdy wcze¶niej spadnie na nich nieszczê¶cie.
Poza tematami przewodnimi Chamberlain, jak zawsze, sygnalizuje kilka innych – równie wa¿nych – kwestii. Na przyk³adzie Lacey u¶wiadamia jak wa¿na jest obecno¶æ i wsparcie rodzica oraz prawid³owe wychowywanie nastolatków. Dziewczyna jest zagubiona, znajduje siê w najtrudniejszym punkcie – ju¿ nie jest dzieckiem, ale do doros³o¶ci jeszcze jej brakuje. ¦mieræ matki i nieudolno¶æ ojca pog³êbiaj± w niej poczucie bezradno¶ci i beznadziei. A, jak siê oka¿e, potrzeba tak niewiele, by uszczê¶liwiæ w³asn± córkê. Przy okazji ka¿dej ksi±¿ki amerykañskiej autorki rodz± siê tak¿e pytania o to, co rz±dzi naszym istnieniem – czy to tylko my kreujemy swoje ¿ycie, czy jednak to przewrotny los, a mo¿e przeznaczenie wyznaczaj± nam kolejne ¶cie¿ki?
„¦wiat³o…” to wielkie emocje, ¶wietna proza i wspania³a historia, od której nie mo¿na siê oderwaæ. To pierwsza czê¶æ trylogii, dlatego te¿ nie dziwi, ¿e niektóre w±tki nie zosta³y definitywnie zamkniête. Pozostaje tylko czekaæ z ogromn± niecierpliwo¶ci± na kolejne tomy.

Informacje dodatkowe o ¦wiat³o nie mo¿e zgasn±æ:

Wydawnictwo: Prószyñski i S-ka
Data wydania: 2017-06-08
ISBN: 978-83-8097-158-5
Tytu³ orygina³u: Keeper of the Light
T³umaczenie: Micha³ Juszkiewicz
Doda³/a opiniê: Kinga M³ynarska

wiêcej
Zobacz opinie o ksi±¿ce ¦wiat³o nie mo¿e zgasn±æ

Kup ksi±¿kê ¦wiat³o nie mo¿e zgasn±æ

Cytaty z ksi±¿ki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej ksi±¿ki.

Zobacz tak¿e

Inne ksi±¿ki autora
Na koñcu ulicy
Diane Chamberlain0
Ok³adka ksi±zki - Na koñcu ulicy

Rodzinny dramat, mroczna tajemnica i grzechy z przesz³o¶ci...Kiedy m±¿ Kayli Carter ginie w wypadku na budowie ich wymarzonego domu, kobieta wie, ¿e ze...

Skradzione ma³¿eñstwo
Diane Chamberlain0
Ok³adka ksi±zki - Skradzione ma³¿eñstwo

Jeden b³±d, jedna pamiêtna noc i ¿ycie Tess DeMello zmienia siê na zawsze. Rok 1944. M³oda Tess DeMello niespodziewanie zrywa zarêczyny z ukochanym mê¿czyzn±...

Zobacz wszystkie ksi±¿ki tego autora
Recenzje miesi±ca Poka¿ wszystkie recenzje