Ok³adka ksi±¿ki - ¦wiat³o o poranku

¦wiat³o o poranku

Tom 2 cyklu Willa pod Kasztanem
Ocena: 5 (25 g³osów)

Tym razem ok³adka a¿ prosi siê, by napisaæ o niej, ¿e... przypomina wiosnê! Te bia³e kwiaty, u¶miechniêta dziewczyna - wszystko siê raduje bo... wiosna idzie! Nie tylko wiosna na zewn±trz, ale i powoli w bohaterach, wszystko powoli siê uk³ada, wyja¶nia, stabilizuje...
Jestem zauroczona wydaniem tej powie¶ci. Znów u¿yto brokatu, a tytu³ ksi±¿ki jest wyt³uszczonym drukiem, a wszystko to wygl±da tak piêknie! Same ochy i achy, naprawdê! Wcze¶niej mieli¶my czerwony grzbiet, teraz zielony. Piêknie bêdzie siê prezentowaæ na pó³ce!
Czcionka jest du¿a, dziêki czemu czyta siê szybko. Marginesy s± do¶æ spore, a odstêpy miêdzy wersami zachowane. Nie posiada skrzyde³ek - a szkoda. :( Mia³aby zapewnion± dodatkow± ochronê przed urazami mechanicznymi takimi jak zagiêcia, etc... B³êdów w druku nie napotka³am, wiêc jestem ogromnie zadowolona z efektu wizualnego.
Jest to moje drugie spotkanie z autork±. Pierwsz± powie¶æ z serii Willa pod Kasztanem wspominam bardzo mi³o, wiêc stwierdzi³am, ¿e i ta musi byæ równie dobra. Czyta³am o niej ju¿ kilka recenzji, tych lepszych i gorszych, ale w koñcu postanowi³am oceniæ sama i zabra³am siê za ¦wiat³o... Przyznam, ¿e autorka nadal pos³uguje siê lekkim, przyjemnym i przystêpnym piórem, dziêki któremu wszystko, co siê znajduje wokó³ nas znika. My siê odprê¿amy i próbujemy pomóc bohaterom powie¶ci, kibicujemy im i szybko klimatyzujemy siê w ich ¶wiecie. Ciesze siê, ¿e tak lekkim, plastycznym piórem Pani Mirek uda³o siê mi zaplanowaæ kilka godzin ¿ycia przerywaj±c wszystkie najczarniejsze my¶li i problemy. Widaæ po stylu, ¿e nie jest to pierwsza ksi±¿ka napisana przez Pani± Krystynê, a enta z rzêdu. Widaæ to do¶wiadczenie, wprawê. Wie, jak zaj±æ czytelnika tym, co opisa³a w lekturze.
Niezmiernie siê cieszê, ¿e w koñcu da³am szansê polskiej autorce i wiem, ¿e nadal bêdê czytaæ jej kolejne powie¶ci. Zdecydowanie Wam polecam ¦wiat³o o Poranku choæby ze wzglêdu na lekkie pióro, które powinno przypa¶æ do gustu ka¿demu Czytelnikowi.
Moja sympatia do babci Kaliny jeszcze bardziej uros³a. Kocham tê kobietê normalnie! Nie, ¿ebym narzeka³a na swoje babcie, czy co¶, ale Pani Kalina to postaæ niezwykle ciep³a, pe³na energii, wyrozumia³o¶ci i mi³o¶ci. Ciê¿ko znale¼æ drug± tak± babciê, naprawdê. Chyba, ¿e to ja ¿yjê w okolicy, gdzie nie ma idealnych babæ na miano babci Kaliny. :)
Mamy okazjê bli¿ej w tej czê¶ci zapoznaæ siê z my¶lami najstarszego z rodzeñstwa, Micha³a. Chwilami mia³am ochotê nat³uc mu, za to, ¿e nie ujawni³ swoich my¶li na pocz±tku i sta³ siê masochist±, rani³ samego siebie z w³asnej, g³upiej przyczyny. Zas³ania³ siê wszystkim, co mo¿liwe, a mnie krew zalewa³a. Ale i tak go lubi³am, bardzo.
Bartek to m±dry ch³opak, nie wie, ¿e jest pod lup± swego starszego brata. Nie wie, ¿e jego uczucia s± ca³kiem inaczej odbierane ni¿ jakie s± naprawdê. Niemniej jednak polubi³am tego weso³ka.
Z kolei siostra obu braci, Magda - to dziewczyna, o której ciê¿ko jest mi skonstruowaæ my¶li, a gdzie tam dopiero zdanie. Raz j± rozumia³am, raz nie. Chwilami jej wspó³czu³am, a momentami chcia³am j± zamordowaæ za to, jak siê zachowuje. Raz to przegiê³a, strzeli³am na ni± focha i nadal jest na ni± obra¿ona. :P Mam co do niej mieszane uczucia, niestety.
Jest jeszcze Antek, Bianka, Patrycja, Konstanty i jego rodzice Dorota i Mirek, ale tym razem nie bêdê opowiadaæ za du¿o, by Wam nie zaspoilerowaæ zbyt wiele. Na pewno siê za to na mnie nie pogniewacie.
Reasumuj±c bohaterowie s± w pe³ni wykreowani, których szybko idzie polubiæ, a dodatkowo s± to osoby realne, wyciête z naszego ¶wiata. Jak widzicie powy¿ej, babcia Kalina nadal góruje nad wszystkimi i to j± najbardziej lubiê. Nastêpny jest Micha³ i na tym siê urywa, poniewa¿ nie przywi±za³am siê do reszty tak bardzo jak do tej dwójki.
Emocji niestety tutaj mi zabrak³o, niemniej jednak jest to jedna z najprzyjemniejszych lektur tego roku. Zdecydowanie mo¿na przy czytaniu jej odpocz±æ, zrelaksowaæ siê i zapomnieæ o swoich zmartwieniach.
Jedyn±, emocjonaln± dla mnie scen± by³a ta, w której Magda zawali³a. Wtedy my¶la³am, ¿e j± rozszarpiê. A tak, to ¿aden rollercoaster. Owszem, odczuwa³am pojedyncze uczucia Micha³a, mo¿e dlatego, ¿e polubi³am go bardzo i by³o mi przykro, czy te¿ czytaj±c o my¶lach naszej babci.
Autorka potrafi oczarowaæ nas s³owem, ¿e nie sposób jest siê oderwaæ od lektury. Czyta³am do ostatniej strony tê ksi±¿kê, bêd±c niezmiernie ciekawa, co wydarzy siê na kolejnej stronie. I jeszcze jednej. I tak by³o a¿ do koñca.

Reasumuj±c uwa¿am, ¿e jest to jedna z najprzyjemniejszych i lekkich powie¶ci w tym roku, dla której warto po¶wieciæ kilka chwil. Przyjemne pióro, które zatrzymuje czytelnika i nie pozwala od³o¿yæ powie¶ci na bok. Bohaterowie, którzy s± sympatyczni , ale chwilami potrafi± podnie¶æ ci¶nienie s± realni, dziêki czemu darzymy ich sympati±, a mo¿e i trochê zazdro¶cimy tych relacji, jakie maj± z babci± Kalin±? Polecam tê powie¶æ wszystkim zainteresowanym, oraz fanom Krystyny Mirek. Jestem przekonana, ¿e ta lektura przypadnie Wam do gustu.
(Koñcz±c tê recenzjê us³ysza³am za oknem ¶piewanie ptaków, jak na zawo³anie, wiosna idzie. Szkoda, ¿e dzi¶ szaro buro i ponuro. - 14 marzec)
Pierwszy tom Willi pod Kasztanem by³ dla mnie emocjonalny ze wzglêdu na klimat i emocje, tutaj mi tego zabrak³o, ale nie zmienia to faktu, ¿e warto po¶wiêciæ trochê czasu na tê lekk± opowie¶æ, która zawiera wiele warto¶ci, o których sami musicie przeczytaæ. :)

Informacje dodatkowe o ¦wiat³o o poranku :

Wydawnictwo: Edipresse Ksi±¿ki
Data wydania: 2018-02-28
Jêzyk orygina³u: polski
T³umaczenie: brak
Doda³/a opiniê: Angelika ¦lusarczyk

wiêcej
Zobacz opinie o ksi±¿ce ¦wiat³o o poranku

Kup ksi±¿kê ¦wiat³o o poranku

Cytaty z ksi±¿ki

„M³odzi s± jak wiatr. Nie sposób przewidzieæ, w któr± stronê ich pogna”.

Wiêcej
Wiêcej cytatów z tej ksi±¿ki

Zobacz tak¿e

Inne ksi±¿ki autora
Blizny przesz³o¶ci
Krystyna Mirek0
Ok³adka ksi±zki - Blizny przesz³o¶ci

,,Historia o zem¶cie, tajemnicy sprzed lat i silnej m³odej, niezwykle ciekawej bohaterce. Krystyna Mirek w ca³kiem nowej ods³onie, w której zdaje siê...

Tylko jeden wieczór
Krystyna Mirek0
Ok³adka ksi±zki - Tylko jeden wieczór

Znana aktorka Amelia Diamond, a w prywatnie Sylwia Nowak, zbudowa³a ¿ycie doskona³e. Podziwiaj± j± tysi±ce kobiet. Ma wszystko. Urodê, s³awê, kochaj±cego...

Zobacz wszystkie ksi±¿ki tego autora
Recenzje miesi±ca Poka¿ wszystkie recenzje