"Nie nale¿y wrzucaæ wszystkich do jednego worka. Ludzie ró¿ni± siê miêdzy sob±. Zarówno ¯ydzi, jak i Polacy. A nawet Niemcy."
Wojna wyzwala ró¿norodne typy zachowañ cz³owieka, w tym skrajne i kontrastowe, okrutne i bezlitosne, odwa¿ne i heroiczne. Sami do koñca nie wiemy, do której z grup zaliczyliby¶my siê, gdyby los postawi³ nas w mega dramatycznej sytuacji. Czy byliby¶my zdolni stan±æ w obronie s³abszych i dyskryminowanych? A mo¿e kryliby¶my siê za plecami innych udaj±c, ¿e nie dostrzegamy niedoli s±siadów i przyjació³. A je¶li zwyk³a ludzka przyzwoito¶æ wymaga³aby daæ schronienie obcym, a przy tym ryzykowaæ ¿yciem w³asnym i rodziny, staæ by³oby nas na okazanie prawdziwego cz³owieczeñstwa? Wielokrotnie, przy okazji czytania podobnych powie¶ci, podejmowa³am w rozwa¿aniach i rozmowach te zagadnienia. Za ka¿dym razem, wraz z wiekiem, mój podziw wobec faktyczne daj±cych ¶wiadectwo heroizmu i sprawiedliwo¶ci, nieustannie ro¶nie i utrwala siê. „¦wiat³o ukryte w mroku” zmusza jeszcze do dociekañ, sk±d u m³odych osób wielka chêæ i si³a niesienia pomocy potrzebuj±cym, tak szczera, ¿e zawstydza biernych doros³ych?
Powie¶æ wywiera ogromne wra¿enie, wyzwala mnóstwo emocji, przywo³uje prawdziwe zdarzenia, miejsca i osoby. Piêknie sfabularyzowana opowie¶æ o niezwyk³ej postawie sióstr podczas drugiej wojny ¶wiatowej. Chocia¿ same osamotnione i oddzielone od rodziny podejmuj± siê bohaterskich czynów. Ledwie doros³a Stefania Podgórska i jej sze¶cioletnia siostra Helena ukrywaj± na strychu trzyna¶cioro osób ¿ydowskiego pochodzenia. Koszmar wojennej codzienno¶ci zintensyfikowany strachem przed wykryciem. Cudem zdobywaj± ¿ywno¶æ i podstawowe artyku³y, maskuj± istnienie ukrywaj±cych siê, przenikaj± ukradkiem ulicami podczas godziny policyjnej, zagl±daj± ¶mierci w oczy podczas wizyt w getcie. Dochowuj± ¶cis³ej tajemnicy, nawet przed s±siadami i znajomymi, tak naprawdê nie wiedz±, kto jest sprzymierzeñcem lub wrogiem, kto wyka¿e siê zrozumieniem lub doniesie gestapowcom. Jednak i w zgliszczach zbombardowanego i okupowanego Przemy¶la mo¿e tliæ siê nie¶mia³y promyk nadziei, rodziæ przyja¼ñ i mi³o¶æ. Sharon Cameron zwraca uwagê nie tylko na chwalebn± postawê Polek w niesieniu pomocy wykluczonym ze spo³eczeñstwa, ale równie¿ u¶wiadamia jak ró¿nie cudem ocaleni ¯ydzi wykazywali wdziêczno¶æ i podziêkowania wobec wybawczyñ. Niektórzy nawet bez zwyk³ych s³ów po¿egnañ zrywali w dniach wyzwolenia kontakt z dziewczêtami, a przecie¿ zawdziêczali im ¿ycie. Wspomnienia daj±ce do my¶lenia. Z³o i dobro kryj± siê w ka¿dym z nas, i to od nas zale¿y, której stronie pozwolimy doj¶æ do g³osu, jakie wnioski wyci±gniemy z wewnêtrznej walki miotaj±cych siê sprzeczno¶ci, uczuæ i lêków.
bookendorfina.pl
Wydawnictwo: Kobiece
Data wydania: 2020-03-25
Kategoria: Historyczne
Tytu³ orygina³u: The Light in Hidden Places
T³umaczenie: Urszula Gardner
Doda³/a opiniê:
Izabela Pycio
Przejmuj±ca powie¶æ oparta na prawdziwej historii sióstr Podgórskich - Heleny i Stefanii, które podczas II wojny ¶wiatowej ocali³y trzyna¶cioro ¯ydów...