„Upadała i się podnosiła – tylko tak potrafiła się czegokolwiek nauczyć”.
Bohaterką książki jest 13-letnia sierota Sylvia Doe, która staje przed największym wyzwaniem swojego życia. Mając 4-lata trafiła do domu dziecka Highground. Z tym miejscem czuje silną więź. To tutaj żyją jej ukochane konie – Jastrząbka, Beatrice i Juliette – oraz Mason, posępny, lecz troskliwy zarządca, dlatego też kolejny raz ucieka z rodziny zastępczej, do której została odwieziona.
Gdy woda zaczyna przynosić dziwne przedmioty i zwierzęta, Sylvia z jej nurtów ratuje chłopca, którego zachowanie wskazuje, że nie należy do jej świata.
Kim jest Jorna? Jak trafił do Highground? Co kryje się za tajemniczymi wydarzeniami, które nawiedziły okolicę?
Sylvia i Jorna wyruszają w niebezpieczną podróż pełną sekretów i zaskakujących odkryć.
Historia ta porusza głębokie tematy związane z naturą, ludzkimi emocjami i siłą przetrwania. Jest to opowieść, która łączy elementy przygodowe z refleksjami na temat ekologii i odpowiedzialności człowieka wobec środowiska.
Powódź staje się motorem napędowym wydarzeń, który nie tylko zmienia pejzaż zewnętrzny, ale także stawia przed bohaterami pytania o to, co naprawdę liczy się w życiu i jak reagować na ekstremalne sytuacje, które są poza naszą kontrolą.
Wydarzenia są pełne napięcia, ale także ciepła i emocji. Sylvia, choć jeszcze dziecko, musi stawić czoła nie tylko żywiołowi, ale także swoim wewnętrznym lękom, stratom i tęsknotom.
Książka stawia w centrum historii ogromną moc natury, która nie zważając na ludzkie plany i wysiłki, potrafi w krótkim czasie zmienić wszystko. Bohaterka musi stawić czoła wielu trudnym wyzwaniom, które zmuszają ją do dorosłości. Zmagania z potężnym żywiołem to także metafora wewnętrznych walk, z którymi spotyka się każdy człowiek, niezależnie od wieku. Ważnym elementem jest ukazanie, jak w takich ekstremalnych sytuacjach ludzie potrafią wyjść ze swoich stref komfortu i przeżyć, pomimo wszelkich trudności.
Nie brakuje w niej także wątków związanych z lojalnością, miłością i troską o innych oraz odpowiedzialności człowieka za naturę. Autor porusza kwestie ekologiczne, ukazując konsekwencje ludzkich działań w kontekście zmian klimatycznych i zniszczenia środowiska. Przesłanie jest jasne – nasze działania mają wpływ na otaczający nas świat, a odpowiedzialność za Ziemię spoczywa na nas wszystkich.
Autor pisze w sposób bardzo obrazowy i pełen emocji. Jego styl jest przystępny i bogaty w detale, co pozwala czytelnikowi wyobrazić sobie wydarzenia i emocje bohaterów. Język książki jest prosty, ale zarazem pełen głębi, co czyni ją atrakcyjną zarówno dla młodszych, jak i starszych czytelników. Powieść jest napisana w pierwszej osobie, z perspektywy Sylvii, co pozwala lepiej zrozumieć jej myśli, odczucia i przeżycia. Narracja jest pełna napięcia, ale także momentów refleksji.
To poruszająca i pełna emocji powieść, która łączy w sobie elementy przygody z głębokimi refleksjami na temat natury, przetrwania i odpowiedzialności. Robert Beatty stworzył fascynującą opowieść, która nie tylko wciąga, ale także zmusza do przemyśleń. Książka jest dla czytelnika, który chce przeżyć emocjonującą historię o sile ludzkiego ducha w obliczu nieprzewidywalnej natury. Polecam.
[ współpraca_WydawnictwoLiterackie ]
Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
Data wydania: 2025-01-29
Tytuł oryginału: Sylvia Doe and the 100-Year Flood
BOOKSARE_MYPASSI
New York Times Best Seller! THE CONTINUED ADVENTURES OF SERAFINA AND BRAEDEN AT BILTMORE ESTATE Serafina’s defeat of the Man in the Black Cloak...
Tajemnica pochodzenia Serafiny wyszła na jaw. Każdej nocy dziewczyna może odwiedzać swoją matkę w lesie, każdego dnia spędzać czas z ludźmi w rezydencji...