Okładka książki - Szansa

Szansa

„Szansa” autorstwa Ilona Gołębiewska to ciepła, emocjonalna powieść obyczajowa o zaczynaniu od nowa, odnajdywaniu siebie i budowaniu życia na własnych zasadach. Fabuła skupia się na Tośce Złotowskiej – kobiecie, która po śmierci bliskiej przyjaciółki próbuje poradzić sobie z żałobą i rozsypującą się rzeczywistością. Jej życie nagle traci stabilność: problemy finansowe, zawieszona działalność, widmo utraty mieszkania i konieczność podejmowania trudnych decyzji sprawiają, że bohaterka decyduje się na radykalny krok – powrót do rodzinnego domu w Młynarzówce. To właśnie tam, w spokojniejszym rytmie codzienności, zaczyna powoli składać siebie na nowo.

Tośka to bohaterka bardzo autentyczna – pogubiona, zmęczona, ale jednocześnie silna i gotowa zawalczyć o siebie. Jej przemiana jest jednym z najciekawszych elementów książki – obserwujemy, jak z osoby przytłoczonej stratą i problemami staje się kimś, kto na nowo odkrywa swoje pasje i sens życia. Ważną rolę odgrywają także bohaterowie drugoplanowi – nowi znajomi, mieszkańcy okolicy oraz mężczyzna, który wnosi do jej życia ciepło i lekkość. Tworzą oni wspierające tło, pokazując, jak ważne są relacje i obecność drugiego człowieka.

Emocje w tej książce są bardzo wyraźne i bliskie czytelnikowi. Dominuje smutek i tęsknota związana ze stratą, ale stopniowo pojawia się nadzieja, spokój i delikatna radość z małych rzeczy. To historia, która nie unika trudnych momentów, ale jednocześnie daje ukojenie i pokazuje, że nawet po najtrudniejszych doświadczeniach można odnaleźć światło.

Autorka porusza wiele ważnych tematów – żałobę, potrzebę zmiany, powrót do korzeni, siłę natury i znaczenie pasji w życiu człowieka. Istotnym motywem jest także odbudowywanie siebie oraz odwaga, by zacząć od nowa mimo lęku i niepewności. W tle pojawiają się również kwestie społeczne, jak lokalne konflikty czy walka o swoje miejsce, co dodaje historii realizmu.

Styl Ilony Gołębiewskiej jest lekki, przystępny i bardzo obrazowy. Autorka pisze w sposób ciepły i pełen wrażliwości, skupiając się na emocjach i relacjach między bohaterami. Opisy natury i spokojnego życia w Młynarzówce tworzą przyjemny klimat, który kontrastuje z wewnętrznymi przeżyciami bohaterki. To literatura obyczajowa z wyraźnym akcentem refleksyjnym, idealna na moment zatrzymania i zadumy.

„Szansa” to książka dla osób, które lubią historie o życiowych zakrętach i przemianach, dla tych, którzy sami czują, że stoją na rozdrożu lub potrzebują impulsu do zmian. Spodoba się czytelnikom ceniącym spokojną narrację, emocjonalną głębię i motyw powrotu do siebie.

To opowieść, która daje nadzieję i przypomina, że nawet gdy wszystko się rozpada, można zbudować coś nowego – czasem spokojniejszego, prostszego, ale bardziej prawdziwego. Jeśli szukasz książki, która otula i jednocześnie skłania do refleksji, zdecydowanie warto po nią sięgnąć.

Informacje dodatkowe o Szansa:

Kup książkę Szansa

Zaczekaj na miłość
Ilona Gołębiewska0
Okładka ksiązki - Zaczekaj na miłość

Nowa powieść autorki bestsellerowego ,,Pozwól mi kochać"! Klara Horczyńska ma niespełna trzydzieści lat, jest wziętą modelką, szturmem podbija...

Tajemnice starego domu
Ilona Gołębiewska0
Okładka ksiązki - Tajemnice starego domu

Nowa powieść autorki bestsellerowego Powrotu do starego domu! Alicja wiedzie szczęśliwe życie w swoim starym domu w Pniewie. Nagle na jaw wychodzą...

Opad
Opad