Iwona Banach to pisarka, która nigdy nie zawodzi i tak jest również z książką „Szczęśliwy pech".
Reginalda "(...) zwyczajna, nawet sympatyczna dziewczyna, ale to, co się działo wokół niej, to był koszmar, jak magnes przyciągała kłopoty...” postanawia w ciszy i spokoju napisać książkę, dlatego wynajmuje przez internet pokój w domu na małej wsi Dębogóra. Niefortunny zbieg okoliczności sprawia, że nic nie jest tak, jak powinno być. Dom należy do tajemniczego Rafała, a wizja ukrytego skarbu nakręca ją do działania.
Historia ta to żartobliwa podróż usiana gagami, zaskakującymi wydarzeniami, chwilami na pograniczu snu i rzeczywistości, gdzie każda strona wnosi nową przygodę. Oj dzieje się, kąpiele w szambie, strzały, wnyki, szkielety, intrygujące malowidła, latająca komoda, niezgłębiony testament, otrucia i wiele więcej obfitych w zdrowy żart, nieprzewidywalnych sytuacji, a to wszystko w aurze zagadkowego skarbu. Fabuła opowiada o dwóch bohaterach, są też inni, ale to Regi i Rafał napędzają całą opowieść, powodując, że kartki same się przesuwają, a ciekawość ich dalszych losów nie pozwala się od niej oderwać. Obraz duetu doskonałego tworzy przebojowa, zarazem irytująca, pełna szalonych pomysłów biedna pisarka i introwertyczny Rafał, który twardo stąpa po ziemi. Dialogi, zabiegi z grą słów i pomyłek oraz sformułowania użyte w powieści sprawiają, że uśmiech nie schodzi z twarzy, a pewne zdarzenia wywołują szczere rozbawienie. Komedia utrzymana w konwencji groteskowych zwrotów akcji, w tempie pendolino z dynamiczną treścią eksponującą powiedzenie, że do nieszczęścia trzeba mieć szczęście.
Polecam świetną literacką rozrywkę z wszechobecnym pechem w klimacie porywu serca oraz pięknej katastrofy.
Informacje dodatkowe o Szczęśliwy pech:
Wydawnictwo: DRAGON