"Szerń i Szerer" to ostatni napisany przez Kresa tom Księgi Całości, ale jeszcze nie ostatnia część serii. Ze świadomością, że Autor nie napisze już więcej książek trudno było mi się zabrać za ten tytuł i czytałam go z dużym żalem, ale jednocześnie sprawił mi wielką przyjemność.
Alerowie zalewają powoli Szerer, Armekt próbuje wezwać sojuszników do obrony granic znanego im świata, lecz czy ci stawią się na wezwanie?
W tej części mamy wiele perspektyw, jedne są lepiej znane czytelnikom serii, inne mniej, lecz są mocno zróżnicowane i, co najciekawsze, autor potrafił tak świetnie przedstawić poszczególne z nich, że nawet przy przeciwnikach nie mogłam się zdecydować komu bardziej kibicuję! Czytając jedną perspektywę chciało się trzymać kciuki za te postaci, ale gdy czytało się drugą w opozycji, to też budziła pozytywne odczucia. Momentami czułam mętlik emocjonalny i lojalnościowy ;D
Kolejną rzeczą, którą ogromnie cenię w tej serii to jej złożoność. Przy lekturze tego tomu wielokrotnie czułam podziw dla autora, który stworzył złożony świat z rozbudowaną historią, gdzie skutki wydarzeń z pierwszych części można wciąż odczuwać w tych późniejszych. Każde z królestw Szereru prowadzi własną politykę i na przestrzeni serii autor pozwolił nam poznać mniej lub bardziej każde z nich. Z dużą satysfakcją czytałam jak to wszystko ewoluowało, by przybrać obecny obraz, a dodatkowo miło było czytać o wspominanych wydarzeniach z poczuciem, że samemu dobrze się je pamięta.
Fabuła tego tomu nabiera rozpędu dopiero bliżej końca książki, wcześniej czytelnik zostaje bardzo szczegółowo wprowadzony w panującą sytuację. Mimo mało dynamicznej akcji to czerpałam dużą przyjemność z czytania i wolne tempo wcale mi nie przeszkadzało.
Klimat tej serii został oddany w tej powieści poprzez dużą liczbę szczegółów. Ponownie dałam się porwać rozmachowi tego uniwersum, które dzięki tym detalom jest niezwykle bogate.
Nie mogę uwierzyć, że ta seria zbliża się ku końcowi i ogromnie żałuję, że autorowi nie będzie dane jej dokończyć. Jednak finał powstanie i wyczekuję go z wielką niecierpliwością!
Informacje dodatkowe o Szerń i Szerer. Zima przed burzą:
Wydawnictwo: Fabryka Słów