Obywatelka Tucholska kobieta, która zdobyła duże uznanie dzięki występom w Klubie Oficerskim. Wydawałoby się że ma wszystko co inni mogą wymarzyć tym bardziej po wojnie pracę, mężczyzne u boku i sławę. Ale czy na pewno jest szczęśliwa?
~
Pewnego dnia przeżywa ona podwójną tragedię. Utrata ukochanego ale też stara ciąży. Całe jej kolorowe życie zmieniło się w kilka sekund w czerń i biel bez jakichkolwiek innych barw. Każdy z otoczenia za wszelką cenę chce ją pocieszyć. Władysława dowiaduje się o spadku po ciotce. Odziedziczyła ona gospodarstwo na wsi.
~
Chcąc zmienić swoje życie wraz z psem wyjeżdża swoim małym wojskowym gazikiem do zielonego domu. To tam życie zmienia się o 180°. To mały drewniany zielony dom staje się jej ostoja ale też i młodego chłopca, któremu mino wszystko bohaterka pomaga. Co takiego wydarzy się na wsi? Jakie tajemnice skrywa rodzina bohaterki?
~
Muszę przyznać, że książka mnie naprawdę pochłonęła. Bardzo mi się podobało połączenie zaściankowej wsi z nowoczesnym miastem jak na powojenne czasy. Niby dwa różne światy a można łatwo odnaleźć wspólną cechę. Rozczuliło mnie to jak szybko bohaterka złapała więź z Zenkiem, chłopcem który z czasem stał się jej przyjacielem.
~
Było to moje pierwsze spotkanie z twórczością autorki i jestem nim naprawdę bardzo miło zaskoczona. Książka jest łatwa i lekka w odbiorze ale jednocześnie porusza naprawdę trudne i ciężkie tematy.
~
Fajnie że całość jednak była przedstawiona na wsi w latach 60, gdzie to wszytko po woli zaczynało się budować od nowa. Myślę że każdy znajdzie w tej pięknej książce coś dla siebie. "Szkatułka sekretów" pozwala na głębsze spojrzenie na otaczający nas świat, a przede wszystkim autorka ukazuje, że w życiu najważniejsze nie są pieniądze czy sława a przede wszystkim empatia do drugiego człowieka.
Dziękuję wydawnictwu Szara Godzina za egzemplarz ❤️
Wydawnictwo: Szara Godzina
Data wydania: 2026-03-20
Joanna Szymczak
"Nigdy bym” to opowieść o kobietach, w których życiu powinno być już niewiele niewiadomych – są dojrzałe, mają stałą pracę, są w stałych i...
W małym urzędzie pocztowym, gdzie czas płynie wolno, a ludzie wciąż są dla siebie ważni, rozgrywa się opowieść o kobiecej sile, samotności i... nadziei...