Co wolicie czytać, pojedyncze książki, które zamykają historię w jednym tomie, czy serie, które pozwalają nam wracać do ulubionych bohaterów raz po raz? Ja często wybieram serie, bo dzięki nim mam wrażenie, że bohaterowie stają się mi bliscy. Dlatego sięgnęłam po książkę „Szukaj mnie” Lisy Gardner, czyli dziewiątą część serii o detektyw D.D. Warren.
Lisa Gardner to mistrzyni thrillera psychologicznego, a jej książki zawsze przyciągają moją uwagę. Tytuł „Szukaj mnie” od razu brzmi jak wyzwanie rzucone czytelnikowi: znajdź prawdę, poznaj odpowiedź, ale przygotuj się, że nic nie będzie takie, jak się wydaje. Do tego mroczna okładka i opis, który od pierwszych słów obiecuje emocje. Masakra w domu rodziny, cztery ciała i zaginiona szesnastolatka, która może być zarówno ofiarą, jak i sprawczynią. Nie mogłam przejść obojętnie obok takiej historii.
Fabuła wciąga od pierwszej strony. Cztery brutalne morderstwa i brak jednej osoby. To od razu rodzi pytania: czy nastolatka naprawdę mogła wymordować własną rodzinę? A może uciekła, cudem ratując życie? Gardner doskonale buduje napięcie, zmusza do stawiania hipotez, a potem podważa je kolejnymi zwrotami akcji.
Duet śledczy detektyw D.D. Warren i Flora Dane, to kolejny mocny punkt. Dwie zupełnie różne kobiety, ale równie zdeterminowane, by poznać prawdę. Flora, ocalała ofiara psychopaty, wnosi swoją perspektywę, podszytą bólem i doświadczeniem, a D.D. swą chłodną logikę i policyjną rutynę. Ich współpraca to prawdziwa mieszanka wybuchowa, której śledzenie daje czytelnikowi dodatkowe emocje.
Podczas lektury w głowie rodzi się mnóstwo pytań:
Co kryło się za zamkniętymi drzwiami tego domu?
Czy idealny obraz rodziny był tylko iluzją?
Kto tak naprawdę błaga w myślach: „Szukaj mnie”?
Autorka serwuje pełną gamę emocji od szoku i niedowierzania, przez gniew, po współczucie i wzruszenie. To książka, która nie pozwala odłożyć się na bok, bo każda strona to nowe tropy i wątpliwości.
Najbardziej spodobało mi się to, jak Gardner manipuluje naszymi odczuciami i prowadzi nas przez kolejne fałszywe ścieżki, by na końcu ułożyć z nich zaskakującą, spójną całość. To właśnie ten moment, kiedy wszystko wskakuje na swoje miejsce, daje największą satysfakcję.
Polecam „Szukaj mnie” każdemu, kto szuka mocnego thrillera, który trzyma w napięciu do ostatniej strony. To historia, w której emocje mieszają się z tajemnicą, a każdy rozdział sprawia, że ma się ochotę czytać dalej i dalej.
Wydawnictwo: Sonia Draga
Data wydania: 2020-03-25
Tytuł oryginału: Look fo Me
Poczytajzemna
Thriller kryminalny z detektyw D.D. Warren. Przyszła ofiara wybierająca osobę, która będzie prowadziła śledztwo w sprawie jej zabójstwa… Brzmi...
I found this book to be an easy, enjoyable read. It pulled me in right from the beginning. It alternates between first and third person narratives which...