Okładka książki - Ta książka może ocalić ci życie. Jak zdrowiej żyć i nie martwić się na zapas.

Ta książka może ocalić ci życie. Jak zdrowiej żyć i nie martwić się na zapas.

„Ludzkie ciało to zarówno cud biologii, jak i absolutnie śmiertelna pułapka”.

Ręka w górę, kto z nas nie martwi się czasem (bo zbyt często jest też niewskazane, a psychiatrzy mają nawet na to uknuty termin) swoim zdrowiem i pomaga sobie w szukaniu przyczyn złego samopoczucia poradami wujka Google czy medycznymi artykułami nim pójdzie bezpośrednio do lekarza? Przez swoje zaniedbania, lekkomyślność czy zwykłą niewiedzę czasem możemy sobie zaszkodzić i niechcący wyhodować poważną chorobę. Dlatego uważam, że książki popularnonaukowe, które przybliżają szeroko pojętą tematykę zdrowotną, są bardzo potrzebne.

Doktor Karan Rajan jest doświadczonym chirurgiem z dwudziestoletnim stażem pracującym w szpitalu. Ma ogromną wiedzę: widział i operował już niejedno. Postanowił dzielić się swoimi spostrzeżeniami dotyczących zdrowia i ludzkiego organizmu w sposób prosty, przystępny i bez zbędnej odstraszającej medycznej terminologii. Stał się znanym popularyzatorem, tworząc podcasty i filmiki, które można znaleźć nie tylko na TikToku, ale też obejrzeć na You Tube. Zdecydował się też na wydanie książki o sugestywnym tytule „Ta książka może ocalić ci życie. Jak zdrowiej żyć i nie martwić się na zapas”. Sięgnęłam po nią z ciekawości, bo będąc już po czterdziestce, stwierdziłam, że to ostatni już dzwonek, by zmienić priorytety zdrowotno-żywieniowe, aby jeszcze długo móc cieszyć się dobrym samopoczuciem i swobodą ruchów. W końcu tyle jeszcze książek jest do przeczytania, puzzli do ułożenia i chwil do przeżycia!

„Mózg […] ten tak zwany supernowoczesny procesor bawi się oglądaniem kocich memów, zamiast pójść spać, chociaż jedno z tych zajęć w sposób oczywisty lepiej mu się przysłuży niż drugie. Przyglądając się rozmaitym usterkom i wadom mózgu, można by pomyśleć, że skonstruował go zespół niedorobionych i notorycznie pijanych inżynierów”.

W tej popularnonaukowej książce czytelnik znajdzie cały przekrój ludzkiego organizmu. Poznajemy dokładnie, ale w prostym klarownym języku czasem dosadnym czasem pełnym humoru, funkcjonowanie zarówno mózgu, serca, układu pokarmowego, jak i narządów czucia. Opowieści okraszone są historią medycznych eksperymentów i anegdotami z życia zawodowego doktora Rajana. W każdym rozdziale można też znaleźć przydatne i praktyczne porady zatytułowane Ratuj się sam i Sztuczka dla zdrowia. Sama zamierzam skorzystać z kilku porad zarówno z samodzielnego łagodzenia refluksu, jak i sprawić, by po pracy przy komputerze czy po długim czytaniu książki wzrok mógł naprawdę odpocząć i się zregenerować, jak również z przygotowania organizmu do snu, by ten był zdrowy, w odpowiedniej dawce a po nim organizm prawidłowo wybudzony i gotowy do wyzwań, które niesie kolejny dzień.

Publikacja nie tylko przekonuje, że palenie tytoniu, nadużywanie alkoholu i brak aktywności fizycznej sprawi, że prędzej czy później w organizmie zaczną zachodzić zmiany, które staną się zarzewiem wielu różnych dolegliwości, ale obala niektóre mity dotyczące dla przykładu suplementacji niezliczonych witamin czy używania kropli do nosa.

Doktor Rajan sprawił, że z jednej strony czytelnik jest zachwycony i zafascynowany ludzkim organizmem, jego budową, wielowymiarowością, funkcjonowaniem czy połączeniem narządów w sensowną całość, ale z drugiej strony uzmysławia sobie, jak jest kruchy i delikatny, jak łatwo stracić równowagę, a co za tym idzie cały dobrostan, który bezinteresownie oferuje nam organizm. W zamian musimy o niego dbać i wsłuchiwać się w jego potrzeby. Tylko tyle i aż tyle.

Informacje dodatkowe o Ta książka może ocalić ci życie. Jak zdrowiej żyć i nie martwić się na zapas.:

Wydawnictwo: Insignis
Data wydania: 2025-06-04
Kategoria: Popularnonaukowe
Tłumaczenie: Adam Tuz
Dodał/a opinię: Anna Szulist

Zobacz opinie o książce Ta książka może ocalić ci życie. Jak zdrowiej żyć i nie martwić się na zapas.

Kup książkę Ta książka może ocalić ci życie. Jak zdrowiej żyć i nie martwić się na zapas.