Przezabawny, fascynujący i obalający mity przewodnik po ludzkim ciele napisany przez ulubionego chirurga Brytyjczyków
***
Ludzkie ciało cechuje się niesamowitą siłą przetrwania. Ta książka to prawdziwy pean na jego cześć!
Dr Karan Rajan dzieli się w niej doświadczeniem, które zdobył podczas lat intensywnej pracy na oddziale szpitalnym. Żywiołowo i przystępnie opowiada o wszystkich tych dziwacznych, a zarazem wspaniałych funkcjach ludzkiego ciała, które stoją za jego skomplikowanym i na szczęście na ogół prawidłowym działaniem. Podpowiada też, co warto zrobić, gdy w naszym organizmie coś zaczyna szwankować.
Znajdziesz tu mnóstwo humoru, zaskakujących ciekawostek i praktycznych wskazówek, które pomogą ci nie martwić się na zapas i zdrowiej żyć.
Dowiesz się – między innymi – o niebezpieczeństwach związanych z wyrywaniem włosów z nosa i niewykorzystanych naturalnych odruchach do walki ze stresem. Nauczysz się radzić sobie z bólem za pomocą prostych sztuczek oraz odkryjesz, kiedy twój mózg robi cię w konia.
***
„Jeśli chodzi o zdrowie, unikanie rozmów o sprawach osobistych bardzo nam, ludziom, szkodzi. Zatem naprawmy ów błąd w zaledwie jednej książce, którą możesz przeczytać dla rozrywki, edukacji lub jako przewodnik podpowiadający, jak w pełni wykorzystać możliwości swojego ciała.
Jestem tu po to, żeby wskazywać ci bezpieczną drogę pozwalającą uniknąć wszystkich biologicznych potrzasków, ślizgawek i pułapek twojego organizmu i polepszyć jakość twojego życia. Być może wyregulujesz sobie sen, pożegnasz się z niestrawnością lub po prostu zaczniesz się cieszyć najbardziej epickimi i efektywnymi wypróżnieniami. A może przynajmniej uda ci się spowolnić nieunikniony rozpad twojego ciała, zapoczątkowany już w chwili twoich narodzin”. – dr Karan Rajan
Wydawnictwo: Insignis
Data wydania: 2025-06-04
Kategoria: Popularnonaukowe
Tłumaczenie: Adam Tuz
Ludzkie ciało skrywa wiele sekretów, cechuje się niesamowitą siłą przetrwania. Dr Karan Rajan wiele lat pracował na oddziale szpitalny. Teraz postanowił podzielić się z nami swoją wiedzą. W książce opowiada o naszym organizmie, o tym, co można zrobić, gdy coś z nim się dzieje, co powinno nas niepokoić a co nie koniecznie.
Zacznę od tego, że książka zdecydowanie nie zastąpi wizyty u lekarza i nie wolno jej zaniedbać. Jednocześnie dostarczy nam wiele informacji, często zaskakujących ciekawostek, wskazówek jak lepiej rozumieć swój organizm, jak żyć zdrowiej. Jest zdecydowanie napisana w sposób ciekawe, z dawką humoru, co mnie zachęciło do jej czytania. Czytało się ją dość szybko, dla mnie była wciągająca, co nie często zdarza się podczas tego typu pozycji.
„Ta książka może ocalić ci życie. Jak zdrowiej żyć i nie martwić się na zapas” to moim zdaniem książka, którą warto poczytać, aby wiedzieć, co powinno nas martwić, a co nie koniecznie w naszym organizmie. Pełna ciekawych, wartościowych rad. Ze swojej strony polecam.
Recenzja pojawiła się również na moim blogu - Mama, żona - KOBIETA
Przeczytane:2025-06-19, Ocena: 4, Przeczytałam, Mam, 52 książki 2025,
„Ludzkie ciało to zarówno cud biologii, jak i absolutnie śmiertelna pułapka”.
Ręka w górę, kto z nas nie martwi się czasem (bo zbyt często jest też niewskazane, a psychiatrzy mają nawet na to uknuty termin) swoim zdrowiem i pomaga sobie w szukaniu przyczyn złego samopoczucia poradami wujka Google czy medycznymi artykułami nim pójdzie bezpośrednio do lekarza? Przez swoje zaniedbania, lekkomyślność czy zwykłą niewiedzę czasem możemy sobie zaszkodzić i niechcący wyhodować poważną chorobę. Dlatego uważam, że książki popularnonaukowe, które przybliżają szeroko pojętą tematykę zdrowotną, są bardzo potrzebne.
Doktor Karan Rajan jest doświadczonym chirurgiem z dwudziestoletnim stażem pracującym w szpitalu. Ma ogromną wiedzę: widział i operował już niejedno. Postanowił dzielić się swoimi spostrzeżeniami dotyczących zdrowia i ludzkiego organizmu w sposób prosty, przystępny i bez zbędnej odstraszającej medycznej terminologii. Stał się znanym popularyzatorem, tworząc podcasty i filmiki, które można znaleźć nie tylko na TikToku, ale też obejrzeć na You Tube. Zdecydował się też na wydanie książki o sugestywnym tytule „Ta książka może ocalić ci życie. Jak zdrowiej żyć i nie martwić się na zapas”. Sięgnęłam po nią z ciekawości, bo będąc już po czterdziestce, stwierdziłam, że to ostatni już dzwonek, by zmienić priorytety zdrowotno-żywieniowe, aby jeszcze długo móc cieszyć się dobrym samopoczuciem i swobodą ruchów. W końcu tyle jeszcze książek jest do przeczytania, puzzli do ułożenia i chwil do przeżycia!
„Mózg […] ten tak zwany supernowoczesny procesor bawi się oglądaniem kocich memów, zamiast pójść spać, chociaż jedno z tych zajęć w sposób oczywisty lepiej mu się przysłuży niż drugie. Przyglądając się rozmaitym usterkom i wadom mózgu, można by pomyśleć, że skonstruował go zespół niedorobionych i notorycznie pijanych inżynierów”.
W tej popularnonaukowej książce czytelnik znajdzie cały przekrój ludzkiego organizmu. Poznajemy dokładnie, ale w prostym klarownym języku czasem dosadnym czasem pełnym humoru, funkcjonowanie zarówno mózgu, serca, układu pokarmowego, jak i narządów czucia. Opowieści okraszone są historią medycznych eksperymentów i anegdotami z życia zawodowego doktora Rajana. W każdym rozdziale można też znaleźć przydatne i praktyczne porady zatytułowane Ratuj się sam i Sztuczka dla zdrowia. Sama zamierzam skorzystać z kilku porad zarówno z samodzielnego łagodzenia refluksu, jak i sprawić, by po pracy przy komputerze czy po długim czytaniu książki wzrok mógł naprawdę odpocząć i się zregenerować, jak również z przygotowania organizmu do snu, by ten był zdrowy, w odpowiedniej dawce a po nim organizm prawidłowo wybudzony i gotowy do wyzwań, które niesie kolejny dzień.
Publikacja nie tylko przekonuje, że palenie tytoniu, nadużywanie alkoholu i brak aktywności fizycznej sprawi, że prędzej czy później w organizmie zaczną zachodzić zmiany, które staną się zarzewiem wielu różnych dolegliwości, ale obala niektóre mity dotyczące dla przykładu suplementacji niezliczonych witamin czy używania kropli do nosa.
Doktor Rajan sprawił, że z jednej strony czytelnik jest zachwycony i zafascynowany ludzkim organizmem, jego budową, wielowymiarowością, funkcjonowaniem czy połączeniem narządów w sensowną całość, ale z drugiej strony uzmysławia sobie, jak jest kruchy i delikatny, jak łatwo stracić równowagę, a co za tym idzie cały dobrostan, który bezinteresownie oferuje nam organizm. W zamian musimy o niego dbać i wsłuchiwać się w jego potrzeby. Tylko tyle i aż tyle.