Okładka książki - Tajemnica bibliotekarki

Tajemnica bibliotekarki

"Nie roz­pa­mię­tuj­my tego, co stra­ci­li­śmy, co nie­osią­gal­ne, skup­my się na tym, co tu i teraz, i zbu­duj­my przyszłość".

"Tajemnica bibliotekarki" to  kontynuacja losów Dagmary z "Sekretu bibliotekarki". Ta część poruszyła mnie znacznie bardziej niż pierwsza. Tam była walka o przetrwanie,a tutaj zaczyna się najtrudniejsze. Widzimy walkę o normalne życie,zaufanie,bliskość i odwagę. Trzeba przestać się chować przed ludźmi i samym sobą.

"Pra­gnę stać się od­waż­ną ko­bie­tą, pewną swo­ich de­cy­zji, a kto wie, może i pewną swo­jej war­to­ści".

Dagmara musi wyjść ze swojej skorupy. Przede wszystkim nauczyć się ufać ludziom, przyjmować pomoc, ale też przestać uciekać przed sobą. Kobieta musi zamknąć swoją przeszłość, która domaga się rozliczenia. Konfrontacja z winą,wstydem i żalem będzie bolesna,ale też oczyszczająca. Michał, który kocha Dagmarę szczerze,choć ona często w to wątpi pomaga jej w przejściu przez ten trudny czas. Obydwoje są pokiereszowani przez los, dlatego ich droga do szczęścia nie jest łatwa. Ale nic nie przychodzi łatwo i bez walki. Trzeba umieć upaść,aby móc wstać i zawalczyć o szczęście.

"Pa­mię­taj­cie, że prze­gry­wa nie ten, kto padł, ale ten, kto nie chciał po­wstać. Jesz­cze nie raz upad­nie­my, ale za każ­dym razem, gdy się pod­nie­sie­my, sta­nie­my się sil­niej­si i bar­dziej pewni sie­bie. Walcz­cie o sie­bie, o to jedno swoje życie, wy­bacz­cie sobie wszyst­ko, co złe, każde po­tknię­cie, za­cznij­cie od nowa, z mi­ło­ścią i do­bro­cią dla sie­bie".

Autorka w niezwykły sposób prowadzi czytelnika przez proces godzenia się z przeszłością. Bez ocen i bez prostych odpowiedzi, za to z ogromną wrażliwością. Pojawia się pytanie, czy da się wybaczyć tym, którzy bardzo zawiedli, i czy spojrzenie na dawne życie z innej perspektywy może przynieść ulgę. To właśnie te momenty jakimi są wspomnienia, nawet te bolesne sprawiają, że historia Dagmary nabiera sensu.

"Tajemnica bibliotekarki " to opowieść która daje nadzieję, ale nie obiecuje cudów. Pokazuje, że zmiana jest możliwa pod warunkiem, że człowiek odważy się zamknąć przeszłość i pozwolić sobie na przyszłość. Ta historia zostaje w sercu i zmusza do refleksji nad własnymi granicami, lękami i potrzebą wybaczenia sobie i tym którzy nas skrzywdzili.

"Ura­to­wać kogoś z ni­co­ści, dać mu wiarę w sens życia, to chyba naj­pięk­niej­szy dar, jaki może spo­tkać czło­wie­ka..."

Informacje dodatkowe o Tajemnica bibliotekarki:

Wydawnictwo: Skarpa Warszawska
Data wydania: 2025-10-29
Dodał/a opinię: Kumbrysia

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna

Zobacz opinie o książce Tajemnica bibliotekarki

Kup książkę Tajemnica bibliotekarki

Przyjdzie pogoda na ślub
Wioletta Piasecka0
Okładka ksiązki -  Przyjdzie pogoda na ślub

Dla trzech przyjaciółek mocno doświadczonych przez los nowe okoliczności stają się pretekstem do zmian. Joanna, zdradzona przez najbliższych, szuka swojego...

Otuleni syberyjskim wiatrem. Skradziona miłość
Wioletta Piasecka0
Okładka ksiązki - Otuleni syberyjskim wiatrem. Skradziona miłość

Gdy serce krwawi, a los nie zna litości - rodzi się siła, której nie sposób złamać. Prześladowania po upadku zrywu niepodległościowego wciąż zbierają...

Opad
Opad