"Nie rozpamiętujmy tego, co straciliśmy, co nieosiągalne, skupmy się na tym, co tu i teraz, i zbudujmy przyszłość".
"Tajemnica bibliotekarki" to kontynuacja losów Dagmary z "Sekretu bibliotekarki". Ta część poruszyła mnie znacznie bardziej niż pierwsza. Tam była walka o przetrwanie,a tutaj zaczyna się najtrudniejsze. Widzimy walkę o normalne życie,zaufanie,bliskość i odwagę. Trzeba przestać się chować przed ludźmi i samym sobą.
"Pragnę stać się odważną kobietą, pewną swoich decyzji, a kto wie, może i pewną swojej wartości".
Dagmara musi wyjść ze swojej skorupy. Przede wszystkim nauczyć się ufać ludziom, przyjmować pomoc, ale też przestać uciekać przed sobą. Kobieta musi zamknąć swoją przeszłość, która domaga się rozliczenia. Konfrontacja z winą,wstydem i żalem będzie bolesna,ale też oczyszczająca. Michał, który kocha Dagmarę szczerze,choć ona często w to wątpi pomaga jej w przejściu przez ten trudny czas. Obydwoje są pokiereszowani przez los, dlatego ich droga do szczęścia nie jest łatwa. Ale nic nie przychodzi łatwo i bez walki. Trzeba umieć upaść,aby móc wstać i zawalczyć o szczęście.
"Pamiętajcie, że przegrywa nie ten, kto padł, ale ten, kto nie chciał powstać. Jeszcze nie raz upadniemy, ale za każdym razem, gdy się podniesiemy, staniemy się silniejsi i bardziej pewni siebie. Walczcie o siebie, o to jedno swoje życie, wybaczcie sobie wszystko, co złe, każde potknięcie, zacznijcie od nowa, z miłością i dobrocią dla siebie".
Autorka w niezwykły sposób prowadzi czytelnika przez proces godzenia się z przeszłością. Bez ocen i bez prostych odpowiedzi, za to z ogromną wrażliwością. Pojawia się pytanie, czy da się wybaczyć tym, którzy bardzo zawiedli, i czy spojrzenie na dawne życie z innej perspektywy może przynieść ulgę. To właśnie te momenty jakimi są wspomnienia, nawet te bolesne sprawiają, że historia Dagmary nabiera sensu.
"Tajemnica bibliotekarki " to opowieść która daje nadzieję, ale nie obiecuje cudów. Pokazuje, że zmiana jest możliwa pod warunkiem, że człowiek odważy się zamknąć przeszłość i pozwolić sobie na przyszłość. Ta historia zostaje w sercu i zmusza do refleksji nad własnymi granicami, lękami i potrzebą wybaczenia sobie i tym którzy nas skrzywdzili.
"Uratować kogoś z nicości, dać mu wiarę w sens życia, to chyba najpiękniejszy dar, jaki może spotkać człowieka..."
Wydawnictwo: Skarpa Warszawska
Data wydania: 2025-10-29
Kumbrysia
Pełna emocji historia trzech przyjaciółek, z których marzeń zadrwił los. Młode kobiety zderzają się z brutalnością dorosłego życia. Czy odnajdą...
Pisarka- wróżka w swe opowieści wkłada serce i duszę. Baśnie zachwycają lekkością pisania, prostotą, zręcznością stylu. Za pośrednictwem swych bohaterów...