Od dawna mam słabość do thrillerów psychologicznych, które kuszą mroczną atmosferą, niepokojącymi sekretami i zaskakującymi zwrotami akcji. Uwielbiam, gdy autorzy bawią się atmosferą niepewności, podsuwają mylne tropy i prowadzą czytelnika przez fabułę, w której codzienne życie odsłania swoje mroczne oblicze. Właśnie dlatego sięgnęłam po powieść Karen McQuestion „Tajemnica Palmer Street 214” – obietnica subtelnej gry z psychiką bohaterów i tajemnicy ukrytej za drzwiami niepozornego domu od razu mnie zaintrygowała.
Maggie, emerytka mieszkająca na spokojnej Palmer Street, zauważa nieznajomą kobietę w domu sąsiadów, którzy wyjechali. Sarah przedstawia się jako przyjaciółka właścicieli i zapewnia, że zaopiekuje się domem. Jej uśmiech i uprzejmość uspokajają Maggie, choć ta nie może sobie przypomnieć, by kiedykolwiek o niej słyszała. Maggie nie podejrzewa, że Sarah skrywa mroczny sekret i że jej obecność w tym domu wcale nie jest przypadkowa.
Karen McQuestion zabiera czytelnika na pozornie spokojną, amerykańską ulicę, gdzie wszyscy się znają, a życie toczy się powoli. Za drzwiami domu pod numerem 214 kryje się jednak sekret, który stopniowo wychodzi na jaw. Autorka umiejętnie buduje atmosferę lekkiego niepokoju już od pierwszych stron. „Tajemnica Palmer Street 214” to thriller o niespiesznej, ale sprawnej fabule, pozbawiony przesadnych fajerwerków i gwałtownych zwrotów akcji. Nie funduje czytelnikowi nieustannego skoku adrenaliny, lecz serwuje historię, która stawia na stopniowe budowanie napięcia i obserwację relacji między bohaterami. Jednak w trakcie lektury zaczęło mi brakować tego, co najbardziej cenię w thrillerach psychologicznych – prawdziwej intrygi i nieprzewidywalności. Autorka prowadzi historię solidnie i uporządkowanie, ale dość szybko można odgadnąć, dokąd zmierza fabuła. Rozwiązanie tajemnicy staje się oczywiste, a finał nie zaskakuje i nie wywołuje efektu „wow”.
Nie oznacza to, że powieść nie ma zalet. McQuestion sprawnie buduje napięcie, oddaje atmosferę małego miasteczka i kreśli sympatyczne, choć proste postaci. To lekka, niewymagająca lektura, idealna na wieczór, gdy szukamy czegoś przyjemnego i nieskomplikowanego.
„Tajemnica Palmer Street 214” łączy elementy thrillera psychologicznego z powieścią obyczajową. Karen McQuestion stworzyła ciekawą, sprawnie napisaną historię o lekkim i przystępnym stylu, która nie epatuje dramatycznymi zwrotami akcji, ale angażuje subtelnym napięciem i wiarygodnymi bohaterami. To niespieszna opowieść, która może nie wywoła dreszczy, ale potrafi przyciągnąć uwagę i sprawić, że czytelnik z zainteresowaniem będzie śledził losy bohaterów aż do ostatniej strony. „Tajemnica Palmer Street 214” to thriller, który nie wyróżnia się na tle innych powieści z gatunku, ale może przypaść do gustu czytelnikom, którzy szukają nieskomplikowanej historii z nutką tajemnicy, bez drastycznych zwrotów akcji i szokujących rozwiązań.
Wydawnictwo: Illuminatio
Data wydania: 2025-08-13
Tytuł oryginału: 214 Palmer Street
Ilona Wolińska
Życie Skyli było pełne zmian i niepewności. Kiedy spotkała Thomasa, wydawało jej się, że to miłość jak z filmu. W jego ramionach odnalazła poczucie bezpieczeństwa...
Trzymająca w napięciu i pełna emocji powieść, która sprawi, że zaczniesz myśleć o tym, co się dzieje u twoich sąsiadów... W mroźną styczniową noc Sharon...