Okładka książki - Tajemnica zakonnika

Tajemnica zakonnika

Kim staje się człowiek, który zatarł granicę między wiarą a władzą?

▪𝗥𝗘𝗖𝗘𝗡𝗭𝗝𝗔 ▪

„Tajemnica zakonnika” to poruszająca i skłaniająca do refleksji powieść, która podejmuje temat nadużywania autorytetu oraz wpływu, jaki jedna osoba może wywierać na innych. Z pewnością nie jest to lekka lektura, Sylwia Kubik konfrontuje czytelnika z problemami budzącymi wiele emocji i zachęca do krytycznego spojrzenia na mechanizmy funkcjonujące w zamkniętych społecznościach kościoła.

Kapłan Dominik to duchowny cieszący się dużym uznaniem wśród wiernych. Dzięki swojej charyzmie, umiejętności słuchania i trafnemu doborowi słów potrafi zjednywać sobie ludzi oraz budować atmosferę zaufania. Podczas rekolekcji i spotkań inspiruje wiernych do refleksji nad własnym życiem. Dla wielu z nich staje się również ważnym autorytetem oraz przewodnikiem w sprawach duchowych. W miarę rozwoju fabuły obraz ten szybko zaczyna pękać. Autorka bardzo szybko zrzuca na czytelnika jedną bolesną prawdę, a mianowicie to jak cienka może być granica między troską a kontrolą oraz jak łatwo autorytet przekształcić w narzędzie wpływu na innych.

Sylwia Kubik w dobitny sposób ukazuje proces budowania zależności emocjonalnej i psychologicznej. To, co początkowo wydaje się być pomocą i wsparciem, z czasem prowadzi do ograniczania wolności oraz podporządkowania się narzuconym regułom. Szczególnie mocno wybrzmiewa motyw wykorzystywania zaufania oraz usprawiedliwiania niewłaściwych działań argumentami odwołującymi się do wiary i moralności. To historia, która staje się nie tylko opowieścią o konkretnym bohaterze, ale przede wszystkim obnarza przed czytelnikiem mechanizmy manipulacji, które mogą pojawić się wszędzie tam, gdzie jedna osoba zyskuje nad drugą zbyt dużą władzę i wpływ.

Wiedziałam, że powieść Sylwii Kubik będzie bardzo ciężką i absorbującą lekturą, bowiem historia oparta jest na prawdziwych wydarzeniach i muszę przyznać, że byłam całkowicie przygotowana na ładunek emocjonalny, jaki ta książka miała mi zapewnić. Jak pewnie możecie się domyślać ciężka tematyka tej książki w całości przekłada się na przedstawioną w niej historię.

„Tajemnica zakonnika” to historia pełna napięcia psychologicznego, ukazująca, jak cienka bywa granica między przewodnictwem, a całkowitą kontrolą. Podczas lektury trudno pozostać obojętnym na rozgrywające się wydarzenia, pojawiają się zarówno chwile niedowierzania, jak i smutku czy frustracji wobec tej historii. To nie jest książka dla każdego. Porusza tematy drażliwe dlatego przed sięgnięciem po nią zachęcam, by przeczytać o czym owa historia jest.

Informacje dodatkowe o Tajemnica zakonnika:

Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2026-06-03
Dodał/a opinię: Małgosia Szydlak

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna

Zobacz opinie o książce Tajemnica zakonnika

Kup książkę Tajemnica zakonnika

Noc na Alasce
Sylwia Kubik0
Okładka ksiązki - Noc na Alasce

Cykl inicjuje współpracę Sylwii Kubik z Wydawnictwem Harde. Wspólnym mianownikiem tytułów z serii Harde babki będą sylwetki charakternych, twardych i niebanalnych...

Harde babki (#2). Bez przebaczenia
Sylwia Kubik0
Okładka ksiązki - Harde babki (#2). Bez przebaczenia

Ile potrzeba siły, by pogodzić się z przeszłością i ruszyć naprzód? Ta dziewczyna nie ma szczęścia. Dorastała w poprawczaku, jest kelnerką w nocnym klubie...