Okładka książki - Tajemnica zakonnika

Tajemnica zakonnika

KIM STAJE SIĘ CZŁOWIEK, KTÓRY ZATARŁ GRANICĘ MIĘDZY WIARĄ A WŁADZĄ?

Dominik jest zakonnikiem, którego kazania przyciągają tłumy, a spojrzenie hipnotyzuje.

Mówi o dobru, winie, oczyszczeniu i coraz więcej osób zaczyna mu wierzyć bez zastrzeżeń.

W zamkniętym świecie reguł, modlitw i ciszy rodzi się system, w którym granice przesuwają się niepostrzeżenie.

To opowieść o charyzmie, która zamiast prowadzić, zniewala.

O wierze, która staje się narzędziem.

O słowach, które nie leczą, a ranią.

I o złu, które nie krzyczy, lecz mówi pięknie.

Informacje dodatkowe o Tajemnica zakonnika:

Opinie o książce - Tajemnica zakonnika

Avatar użytkownika - zainspirowanawku
zainspirowanawku
Przeczytane:,
Czy wiara i władza mogą mieć ze sobą coś wspólnego? Ja myślę, że tak. Chciałam Wam dzisiaj opowiedzieć o książce Sylwii Kubik pod tytułem "Tajemnice zakonnika". Dominik to zakonnik, który miał zdolność ładnego mówienia. Swoimi naukami przykuwał uwagę wiernych, których z dnia na dzień przebywało. Jego kazania wręcz hipnotyzowały. Wzbudzał on w nich podziw i szacunek. Jednak z czasem okazało się, że granica między duchowym przywództwem a manipulacją może być bardzo cienka. Do czego może doprowadzić taka władza? A co jeśli za pięknymi słowami nie kryją się piękne czyny? Muszę przyznać, że jest to mocna historia a jeśli uświadomimy sobie, że oparta na prawdziwych wydarzeniach, to jeszcze mocniej do nas trafia. Autorka świetnie pokazała jak łatwo można kierować osobami zagubionymi, słabymi czy takimi, które potrzebują uwagi. Napięcie budowane jest krok po kroku, odsłaniając kolejne warstwy tajemnicy. Ta książka wzbudza silne emocje od współczucia poprzez gniew a momentami niedowierzanie. Nie jest to lekka lektura i porusza drażliwe tematy. Nie da się o niej długo zapomnieć.
Avatar użytkownika - _read_andzia_
_read_andzia_
Przeczytane:2026-06-27, Ocena: 6, Przeczytałem, 52 książki 2026, Mam,
Wiecie co było dla mnie najgorsze w tej książce?  Świadomość, że jest ona oparta na faktach.    Ja wiem, że pedofilia, gwałty, molestowania, przemoc zdarzają się dosłownie we wszystkich środowiskach a najwięcej w rodzinach. Jednak kiedy słyszę, że coś tak strasznego dzieje się w kręgach ludzi duchownych: w zakonach, kościołach, gdzie tacy ludzie stają najbliżej Boga, są łącznikiem między nami a Nim... To boli inaczej. Powierzamy im swoje najskrytsze sekrety, grzechy, których żałujemy a oni wykorzystują tę pozycję w najgorszy możliwy sposób. * Dominik jest zakonnikiem wyjątkowym. Proludzkim, takim, za którym podążają tłumy. Mówi tak, że chce się słuchać, a jedno spojrzenie wystarcza, by się w nim zatracić. Głosi wśród parafian naukę o dobru, ponoszeniu odpowiedzialności za winy, pokucie i oczyszczeniu.   Prowadzone przez niego spotkania przyciągają nawet studentów. Parafie prześcigają się w przesyłaniu mu zaproszeń, by to właśnie u nich poprowadził rekolekcje i msze.    Jednak nie wszystko jest takie, na jakie wygląda.    Tutaj zaczyna się gra manipulacji, zasłania się wiarą i powołaniem, czyniąc zło tam, gdzie wydaje się, że nie istnieje.  * Choć książka niesie niezwykle ciężki temat, poruszając to, co zdaje się być nietykalne, kontrowersyjne, to szczerze polecam dać jej szansę.   Sylwia jest niezwykle utalentowaną autorką. Ojciec Dominik mówił tak, że chciało się słuchać, za to Sylwia pisze tak, że naprawdę chce

„Tajemnica zakonnika” Sylwii Kubik to poruszająca, niepokojąca i skłaniająca do refleksji powieść psychologiczno-obyczajowa, która zagląda w najciemniejsze zakamarki ludzkiej natury. To historia pokazująca, jak cienka bywa granica między autorytetem a manipulacją, między wiarą a ślepym posłuszeństwem oraz jak łatwo człowiek może ulec wpływowi osoby obdarzonej niezwykłą charyzmą. Autorka podejmuje trudny temat władzy nad drugim człowiekiem, czyniąc to w sposób subtelny, ale jednocześnie niezwykle przejmujący.

Centralną postacią powieści jest Dominik – zakonnik, którego kazania przyciągają tłumy wiernych. Jego słowa poruszają, uspokajają i dają nadzieję. Potrafi zdobywać zaufanie, budzić podziw i sprawiać, że ludzie chcą słuchać go bez zastrzeżeń. Jednak wraz z rozwojem wydarzeń czytelnik zaczyna dostrzegać, że za pozornie nieskazitelnym wizerunkiem kryje się coś znacznie bardziej niepokojącego. W zamkniętym świecie reguł, modlitw i duchowych zależności zaczyna tworzyć się system, w którym granice dobra i zła stają się coraz mniej wyraźne.

Fabuła rozwija się stopniowo, a napięcie budowane jest przede wszystkim poprzez psychologię postaci i atmosferę narastającego niepokoju. Nie jest to książka oparta na gwałtownych zwrotach akcji czy sensacyjnych wydarzeniach. Siła tej historii tkwi w obserwowaniu procesów zachodzących między bohaterami, w analizie mechanizmów wpływu oraz w odkrywaniu kolejnych warstw prawdy. Autorka pokazuje, jak niepozorne decyzje i drobne ustępstwa mogą prowadzić do sytuacji, których nikt wcześniej nie przewidywał.

Bohaterowie zostali wykreowani bardzo wiarygodnie. Dominik jest postacią fascynującą i jednocześnie budzącą niepokój. To człowiek, którego trudno ocenić jednoznacznie. Jego charyzma sprawia, że zarówno bohaterowie książki, jak i sam czytelnik momentami zaczynają rozumieć, dlaczego tak wiele osób ulega jego wpływowi. Równie interesująco wypadają postacie drugoplanowe, które reprezentują różne postawy wobec autorytetu, wiary i własnych przekonań. Każda z nich wnosi do historii coś istotnego, pokazując różne oblicza ludzkiej podatności na manipulację.

Sylwia Kubik posługuje się stylem lekkim, płynnym i bardzo obrazowym. Pisze w sposób przystępny, ale jednocześnie potrafi poruszać trudne tematy z dużą wrażliwością i wyczuciem. Jej narracja jest spokojna, a mimo to nieustannie utrzymuje uwagę czytelnika. Szczególnie dobrze wypada budowanie atmosfery. W książce wyraźnie wyczuwalne jest napięcie, które narasta niemal niezauważalnie, aż w pewnym momencie staje się jednym z najważniejszych elementów całej historii.

Powieść porusza wiele ważnych motywów. Na pierwszy plan wysuwają się wiara, manipulacja, władza, autorytet, odpowiedzialność oraz poszukiwanie prawdy. Ważnym tematem jest również samotność, potrzeba przynależności i pragnienie odnalezienia sensu życia. Autorka pokazuje, jak silna może być potrzeba posiadania przewodnika i jak niebezpieczne staje się oddanie komuś pełnej kontroli nad własnym myśleniem i decyzjami.

Podczas lektury czytelnikowi towarzyszy wiele emocji. Początkowo pojawia się zainteresowanie i ciekawość, które szybko ustępują miejsca niepokojowi. Z każdą kolejną stroną rośnie napięcie i poczucie zagrożenia, mimo że nie zawsze jest ono wyrażone wprost. Pojawiają się także złość, frustracja, smutek i refleksja nad ludzką naturą. To jedna z tych książek, które zmuszają do zadawania sobie pytań i długo pozostają w pamięci po zakończeniu lektury.

„Tajemnica zakonnika” szczególnie przypadnie do gustu czytelnikom lubiącym powieści psychologiczne, obyczajowe i społeczne, które skłaniają do głębszych przemyśleń. To również bardzo interesująca propozycja dla osób zainteresowanych tematyką mechanizmów manipulacji, wpływu społecznego i funkcjonowania autorytetów. Nie jest to lekka historia czytana wyłącznie dla rozrywki, lecz książka, która angażuje emocjonalnie i intelektualnie.

Sylwia Kubik stworzyła powieść ważną, odważną i niezwykle aktualną. To historia o tym, że zło nie zawsze przybiera oczywistą postać i nie zawsze objawia się krzykiem czy agresją. Czasem ukrywa się za pięknymi słowami, dobrymi intencjami i pozorną troską o drugiego człowieka. „Tajemnica zakonnika” to książka, która skłania do refleksji nad siłą wpływu, odpowiedzialnością oraz granicami zaufania. Warto po nią sięgnąć nie tylko dla samej historii, ale także dla pytań, które pozostawia w głowie długo po zamknięciu ostatniej strony.

Avatar użytkownika - czytanienaplatan
czytanienaplatan
Przeczytane:2026-06-08, Ocena: 6, Przeczytałam,

To moje pierwsze spotkanie z piórem Sylwii Kubik, ale od dawna byłam ciekawa książek tej autorki, które eksplorują świat osób duchownych i cieszą się wyjątkowo dużym zainteresowaniem. I po przeczytaniu „Tajemnicy zakonnika” już wiem dlaczego.

Bo to nie lekka opowieść o zakazanej miłości, a szalenie dojrzała, przygniatająca ciężarem emocjonalnym historia, która całkowicie mnie rozbiła. Zwłaszcza że z tyłu głowy pulsowała mi przerażająca myśl, iż autorka inspirowała się faktami i to wszystko wydarzyło się naprawdę. Co więcej, pisarka przyznaje, że musiała fabułę nieco „okroić”, ponieważ rzeczywistość była jeszcze bardziej obrzydliwa i drastyczna.

Sylwia Kubik rzuca światło na mroczne kulisy budowania fałszywego autorytetu. Główny bohater, Dominik, decyduje się na wstąpienie do zakonu w czasach ustrojowej transformacji, jednak szybko orientujemy się, że jego motywacje mają niewiele wspólnego z duchowym powołaniem. To raczej ucieczka od własnej, trudnej przeszłości, chęć udowodnienia czegoś bliskim i desperackie pragnienie poklasku.

„Jak nikt inny potrafił żonglować słowami, czyniąc z nich narzędzie do zjednywania sobie ludzi”.

Bohater przeraża, bo jest do szpiku kości autentyczny w swoim wyrachowaniu. Obserwowanie, jak ten obdarzony charyzmą człowiek powoli buduje wokół siebie grupę wpatrzonych w niego wiernych, budzi szczery niepokój. Z przerażeniem śledziłam, jak pod płaszczykiem duchowego przewodnictwa usypia czujność zarówno swoich ofiar, jak i zwierzchników, a to, co miało być przewodnictwem duchowym, zaczyna niebezpiecznie przypominać s3ktę.

Ta powieść jest przede wszystkim wstrząsającym studium manipulacji, fanatyzmu i zła, ukazującym mechanizmy osaczania ofiary i to, jak drapieżnik potrafi powoli odcinać młodych ludzi od zdrowego rozsądku, uczelni czy rodziny, by ostatecznie wykorzystać ich bezgraniczne zaufanie do własnych, bestialskich celów. To opowieść o potężnym nadużyciu władzy i pozycji, tej najgroźniejszej, bo opierającej się na duchowej wierze.

Autorka próbuje zrozumieć swojego bohatera, szukając źródeł jego czynów w traumatycznym dzieciństwie i domowej przemocy, która ukształtowała go w młodości. Czy jednak każdą podłość i wyrachowanie da się wytłumaczyć krzywdą doznaną w przeszłości? A może niektórzy ludzie po prostu rodzą się na wskroś źli, pozbawieni jakichkolwiek skrupułów?

To odważna, do bólu szczera i zostawiająca trwały ślad w psychice książka, która zmusza do refleksji nad tym, kogo tak naprawdę obdarzamy zaufaniem. Bardzo mocno polecam, ale przygotujcie się na wstrząs.

Avatar użytkownika - goszaczyta
goszaczyta
Przeczytane:2026-06-14,

Kim staje się człowiek, który zatarł granicę między wiarą a władzą?

▪𝗥𝗘𝗖𝗘𝗡𝗭𝗝𝗔 ▪

„Tajemnica zakonnika” to poruszająca i skłaniająca do refleksji powieść, która podejmuje temat nadużywania autorytetu oraz wpływu, jaki jedna osoba może wywierać na innych. Z pewnością nie jest to lekka lektura, Sylwia Kubik konfrontuje czytelnika z problemami budzącymi wiele emocji i zachęca do krytycznego spojrzenia na mechanizmy funkcjonujące w zamkniętych społecznościach kościoła.

Kapłan Dominik to duchowny cieszący się dużym uznaniem wśród wiernych. Dzięki swojej charyzmie, umiejętności słuchania i trafnemu doborowi słów potrafi zjednywać sobie ludzi oraz budować atmosferę zaufania. Podczas rekolekcji i spotkań inspiruje wiernych do refleksji nad własnym życiem. Dla wielu z nich staje się również ważnym autorytetem oraz przewodnikiem w sprawach duchowych. W miarę rozwoju fabuły obraz ten szybko zaczyna pękać. Autorka bardzo szybko zrzuca na czytelnika jedną bolesną prawdę, a mianowicie to jak cienka może być granica między troską a kontrolą oraz jak łatwo autorytet przekształcić w narzędzie wpływu na innych.

Sylwia Kubik w dobitny sposób ukazuje proces budowania zależności emocjonalnej i psychologicznej. To, co początkowo wydaje się być pomocą i wsparciem, z czasem prowadzi do ograniczania wolności oraz podporządkowania się narzuconym regułom. Szczególnie mocno wybrzmiewa motyw wykorzystywania zaufania oraz usprawiedliwiania niewłaściwych działań argumentami odwołującymi się do wiary i moralności. To historia, która staje się nie tylko opowieścią o konkretnym bohaterze, ale przede wszystkim obnarza przed czytelnikiem mechanizmy manipulacji, które mogą pojawić się wszędzie tam, gdzie jedna osoba zyskuje nad drugą zbyt dużą władzę i wpływ.

Wiedziałam, że powieść Sylwii Kubik będzie bardzo ciężką i absorbującą lekturą, bowiem historia oparta jest na prawdziwych wydarzeniach i muszę przyznać, że byłam całkowicie przygotowana na ładunek emocjonalny, jaki ta książka miała mi zapewnić. Jak pewnie możecie się domyślać ciężka tematyka tej książki w całości przekłada się na przedstawioną w niej historię.

„Tajemnica zakonnika” to historia pełna napięcia psychologicznego, ukazująca, jak cienka bywa granica między przewodnictwem, a całkowitą kontrolą. Podczas lektury trudno pozostać obojętnym na rozgrywające się wydarzenia, pojawiają się zarówno chwile niedowierzania, jak i smutku czy frustracji wobec tej historii. To nie jest książka dla każdego. Porusza tematy drażliwe dlatego przed sięgnięciem po nią zachęcam, by przeczytać o czym owa historia jest.

Avatar użytkownika - KamaZ03
KamaZ03
Przeczytane:2026-06-13, Ocena: 6, Przeczytałem,

Zło nie krzyczy. Ono szepcze i ubiera się w piękne słowa,.

Dominik Maczkowski bardzo szybko odkrył w sobie pewien dar - potrafił pięknie przemawiać i trafiać do ludzkich umysłów i serc.

Już jsko nastolatek chlopak postanowił wstąpić do zakonu.

Wychowywany był jednak bardzo surowo zwłaszcza przez ojca dla którego wiara i wykształcenie stanowiły najwyższy priorytet.

Gdy młody mężczyzna osiągnął swój cel i został przyjęty w szeregi zgromadzenia szybko zaczął tworzyć wokół siebie krąg zaufanych przyjaciół wśród których wyróżniają się Karol i Augustyn.

Obaj mężczyzni szczerze podziwiają charyzmatycznegp współbrata, często pytając go o radę czy prosząc o pomoc w pisaniu kazań.

Sympatyczny młody kapłan wzbudza zainteresowanie przeora, który widząc realny wpływ Dominika na życie zakonne -odprawiane przez niego msze przyciągają tłumy ludzie zaczynają wpłacać hojne datki na rzecz zakonników cxy na budowę świetlicy środowiskowej .i

Działania mężczyzny sprawiają, że zastępuje on brata Marcina na czele wspólnoty akademickiej o czym oczywiście marzył.

Chętnych by posłuchać wykładów i porozmawiać z Dominikiem nie brakuje zwłaszcza wśród dziewcząt.

Każda z nich czuje się wyróżniona, gdy przystojny chłopak zwróci na nie uwagę.

Kinga, Emilia , Magda Natalia.. kobiety pragnące zostać wysłuchane, zrozumiane i po prostu kochane.

Tymczasem Dominik rozpoczyna własną grę opartą na manipulacji i wykorzystaniu zaufania jakim został obdarzony.

A to nawet nie połowa tajemnic jakie kryją się w jego głowie i sercu.

Fabuła powieści Sylwii Kubik pochłonęła mnie niemal bez reszty i mocno mną wstrząsnęła tym bardziej, że opiera się ona na faktach.

,,Tajemnica zakonnika" nie jest jednak jedynie opowieścią o człowieku, który zagubił się w swojej ambicji. To przede wszystkim poruszające studium mechanizmów manipulacji, pokazujące jak łatwo można zdobyć władzę nad drugim człowiekiem, jeśli zna się jego lęki, marzenia i słabości.

Sylwia Kubik z ogromną wnikliwością kreśli portret Dominika. Nie tworzy z niego jednowymiarowego potwora, lecz człowieka, który krok po kroku przekracza kolejne granice. To właśnie sprawia, że historia budzi tak silne emocje. Czytelnik nieustannie zadaje sobie pytanie, w którym momencie charyzmatyczny kapłan przestał służyć innym, a zaczął służyć wyłącznie sobie.

Autorka nie boi się poruszać trudnych tematów związanych z nadużywaniem autorytetu, ślepym zaufaniem oraz potrzebą przynależności, która często sprawia, że ignorujemy sygnały ostrzegawcze. Każda z postaci wnosi do tej historii coś ważnego, a ich losy skłaniają do refleksji długo po zamknięciu książki.

,,Tajemnica zakonnika" to powieść niepokojąca, momentami wręcz wstrząsająca, ale jednocześnie niezwykle potrzebna. Pokazuje, że największe zagrożenie nie zawsze przychodzi pod postacią jawnego zła. Czasem pojawia się jako uśmiech, dobre słowo i obietnica zrozumienia.

Polecam tę książkę wszystkim miłośnikom literatury obyczajowej z psychologiczną głębią. To historia, która zmusza do myślenia i przypomina, że zaufanie jest jednym z najcenniejszych darów, jakie możemy komuś ofiarować - i jednym z najboleśniejszych do utraty.

Avatar użytkownika - ksiazkowo
ksiazkowo
Przeczytane:2026-06-09, Ocena: 6, Przeczytałam,

Sylwia Kubik po raz kolejny udowadnia, że potrafi podejmować trudne i kontrowersyjne tematy w sposób angażujący, emocjonalny i skłaniający do refleksji. W powieści ,,Tajemnica zakonnika" autorka zabiera czytelników za mury klasztoru, gdzie wiara, autorytet i ludzka słabość splatają się w niepokojącą, ale niezwykle poruszającą historię. Książka opowiada o Dominiku, charyzmatycznym zakonniku, którego kazania przyciągają tłumy wiernych. Z czasem jednak okazuje się, że granica między duchowym przewodnictwem a manipulacją może być bardzo cienka. Najwiekszym atutem powieści jest jej psychologiczna głębia. Autorka pokazuje, jak łatwo człowiek obdarzony autorytetem może zdobyć bezgraniczne zaufanie innych i jak niebezpieczne staje się to wtedy, gdy w grę wchodzą ambicja, potrzeba kontroli i pragnienie władzy. Historia nie jest jedynie opowieścią o jednym człowieku to również uniwersalna refleksja nad mechanizmami manipulacji i ślepym podążaniem za autorytetami. Styl Sylwii Kubik jest lekki i przystępny, dzięki czemu nawet trudna tematyka nie przytłacza czytelnika. Autorka umiejętnie buduje napięcie, stopniowo odsłaniając kolejne warstwy tajemnicy. Bohaterowie są wiarygodni, a ich emocje przedstawione w sposób realistyczny i przekonujący. ,,Tajemnica zakonnika" to książka, która wzbudza silne emocje od współczucia i smutku po gniew i niedowierzanie. Nie daje prostych odpowiedzi, ale skłania do zadawania ważnych pytań o naturę wiary, odpowiedzialność oraz granice zaufania. To poruszająca i wartościowa lektura dla osób ceniących literaturę obyczajową z głębszym przesłaniem.

Avatar użytkownika - izabela81
izabela81
Przeczytane:2026-06-05, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam, 52 książki 2026,
Dominik jest zakonnikiem, który potrafi przyciągać tłumy. Jego kazania dotyczą dobra, winy, oczyszczenia. Wszyscy wierzą mu bez zastrzeżeń. Nikt nawet nie myśli o tym, by podważać jego słowa. Wierni zwierzają się mu ze swoich najskrytszych sekretów. Ten wykorzystuje ich zaufanie i zaczyna grać w grę, której zasady są przerażające... Przejmuje kontrolę nad życiem innych osób. Co tak naprawdę kryje się za hipnotyzującym spojrzeniem ojca Dominika?    W ostatnich latach naszą uwagę przyciągają rzeczy, jakie dzieją się za zamkniętymi drzwiami kościołów czy klasztorów. Budzi to mnóstwo emocji, złości, poczucia niesprawiedliwości na wyrządzone zło. Historia zawarta w tej książce inspirowana jest prawdziwymi wydarzeniami, co jeszcze bardziej do nas trafia.    "- Zło (...) rzadko przychodzi z krzykiem. Częściej przybiera maskę gorliwości. Przekraczania granic pod pozorem dobra. A wszystko to w wyniku podszeptów Złego, który sączy do ucha słowa, zdawałoby się neutralne, a nawet pełne dobrych intencji."   Dominik pod maską dobra potrafi w perfekcyjny sposób manipulować drugim człowiekiem. Jego charyzma, krasomóstwo, oplatanie słabego człowieka niczym bluszcz mury budynku... pod przykrywką oczyszczenia grzesznej duszy, ma tak naprawdę na celu zaspokojenie chorych rządzy zakonnika. Ale to, co najbardziej szokuje, to to, że ofiara dopiero po dłuższym czasie orientuje się, że coś tu jest mocno nie tak. Nie potrafi samodzielnie myśleć. Wyrządzane krzywdy trudno objąć rozumem.   "Podświadomie czuła, że to wszystko jest nie tak, jak powinno. Jej umysł buntował się przeciwko temu, co widziała i czego doświadczyła."   Instytucja, jakim jest Kościół, pozostawia wiele do życzenia. Ciężko jest walczyć z kimś, za kim stoi cały mur ludzi w imię lojalności czy strachu przed skandalem, by prawda nie ujrzała światła dziennego. Oczywiście są wśród nich osoby, które chcą pomóc, ale nie jest to łatwe.    Wielu dziwi się, że ludzie, zwłaszcza ci młodsi odwracają się od Kościoła. Sama mam do księży znikome zaufanie i chyba nigdy bym mu wszystkiego nie zdradziła. Skąd mogę mieć pewność, że moje sekrety byłyby bezpieczne? A z drugiej strony, czy ksiądz nie skrywa na swoim sumieniu czegoś strasznego?    Można odnieść wrażenie, że Sylwia Kubik wnika w kręgi Kościoła, kreśląc mechanizmy stopniowego przesuwania granic między wiarą a władzą. Tu pojawia się pytanie o człowieczeństwo, kim staje się człowiek zacierający tę granicę? Czy reguły, modlitwa i cisza jeszcze obowiązują?    "Tajemnica zakonnika" to przerażający, przytłaczający, niepojęty, łamiący serce obraz manipulacji, zniewolenia i wykorzystywaniu autorytetu w świecie Kościoła, w którym nigdy nie powinno mieć to miejsca. To opowieść o wierze, która staje się narzędziem, raniących słowach i ukrytym złu. Bo największe zagrożenie nie zawsze kryje się za jawną przemocą. To lektura niewygodna, otwierająca oczy na wiele kwestii.
Avatar użytkownika - Justyna8818
Justyna8818
Przeczytane:2026-05-27, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam, 52 książki 2026,

,,Tajemnica zakonnika"  Sylwia Kubik ponownie sięga po temat, od którego wielu odwraca wzrok. To opowieść o świecie skrywanym za klasztornymi murami, gdzie pozory dobra i duchowości mogą maskować znacznie bardziej niepokojącą rzeczywistość.

Kapłan, który przyciąga ludzi spokojem, przekonującymi słowami i wrażeniem głębokiego zrozumienia, łatwo budzi zaufanie. Wydaje się być przewodnikiem - kimś, kto słucha, wspiera i pomaga odnaleźć sens. Ojciec Dominik dla wielu właśnie taki był. Gromadził wokół siebie ludzi podczas spotkań, rekolekcji i wspólnych wyjazdów, zdobywając ich uwagę i szacunek.

Mówił o wartościach, przebaczeniu, duchowej przemianie i nadziei. Dla wielu stawał się autorytetem, osobą, której powierzano lęki, wątpliwości i własne słabości.

Jednak za zamkniętymi drzwiami pojawiała się inna rzeczywistość.

To, co początkowo mogło wydawać się troską lub duchowym prowadzeniem, stopniowo przybierało niepokojącą formę. Granice zacierały się niemal niezauważalnie. Słowa przestawały dawać ukojenie, zamiast tego wywołując strach, poczucie winy i zagubienie. To, co miało wspierać, zaczynało odbierać siłę.

Pojawiały się zachowania trudne do zrozumienia - upokorzenie, dominacja, przekraczanie granic usprawiedliwiane religijnymi argumentami. Wszystko pod pozorem walki o dobro, oczyszczenie czy ochronę przed złem.

Jak rozpoznać moment, w którym autorytet przestaje prowadzić, a zaczyna podporządkowywać?

Kiedy troska zmienia się w kontrolę, a zaufanie zostaje wykorzystane?

Najbardziej niepokojące rzeczy rzadko przychodzą z hałasem. Często pojawiają się cicho - w spokojnym tonie, wyważonych zdaniach i gestach budzących poczucie bezpieczeństwa. Manipulacja nie zawsze wygląda groźnie od pierwszej chwili. Niekiedy przypomina wyciągniętą dłoń, która z czasem okazuje się próbą przejęcia wpływu nad drugim człowiekiem.

W cieniu wierzb
Sylwia Kubik0
Okładka ksiązki - W cieniu wierzb

Gdy zza mgieł wracają dawne wspomnienia, pojawia się nowa nadzieja Po latach milczenia Barbara wraca do rodzinnej wioski na Żuławach. Pragnie zmierzyć...

Dziki Zachód
Sylwia Kubik0
Okładka ksiązki - Dziki Zachód

Koniec wojny był początkiem wielkiej zmiany w życiu mieszkańców Wołynia. Musieli opuścić ziemie, które kochali, i ruszyć na zachód, by tam budować swoją...