"Tajemnice wydarte zmarłym." Emily Craig
Autorka Emily Craig to etatowa antropolog sądowa w stanie Kentucky w Stanach Zjednoczonych. Zaczęła pracę jako ilustratorka medyczna, kolejny krok to tytuł doktorski z antropologii sądowej. Uczyła się na sławnej Trupiej Farmie u równie sławnego Williama Bassa.
,, Tajemnice wydarte zmarłym,,w bardzo prosty sposób pokazuje pracę antropologa sądowego. Jest to autobiografia autorki, gdzie poznajemy meandry jej życia zawodowego, naukowego. Kiedy w jej pracy budzi się nuda i stagnacja zawodowa ,uczy się czegoś nowego, nie boi się dodatkowych wyzwań.
Autorka Emily Craig to bardzo mądra i ciepła osoba , do każdych szczątków podchodzi z ogromnym szacunkiem, nie zapomina po tylu latach pracy, że każde szczątki były kiedyś żywym człowiekiem.
Kroczymy krok za krokiem za panią doktor i przypatrujemy się skrupulatnie jej pracy, stojąc praktycznie obok. To fantastyczne móc tak blisko i prawie namacalnie doświadczyć tego wszystkiego. Zwłaszcza, że przybliża nam wiele spraw przy których pracowała. Dzięki temu rekonstruujemy z nią czaszki i możemy spojrzeć w czyjeś oblicze, identyfikujemy zwłoki członków sekty czy ofiary z 11 września. A przede wszystkim obrazowo opisuje co się dzieje z ludzkim ciałem po śmierci, opisuje kolejne etapy ludzkiego rozkładu, może i makabryczne ale to nie przeszkadza zagłębić się w lekturze. Ta książka spodoba się każdemu kto choć trochę interesuje się antropologią czy medycyną sądową, znajdą tu też coś dla siebie osoby, które podpatrują pracę policji jak i interesują się różnego rodzaju zbrodniami. Przystępnie napisana, dobrze się dzięki temu czyta.
Polecam do poznania niezwykle ciekawej pani Doktor Emily Craig.
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2010-07-01