✨ Recenzja ✨
„Tam, gdzie prowadzi serce”
Autor: Eliza Nowak
Wydawnictwo: Novae Res
"Po kilku minutach zdałam sobie sprawę, że może faktycznie czas na złożenie ofiary ze swojej egzystencji w ręce losu. Być może należy dać się wreszcie ponieść chwili
i choć raz w życiu nie kierować się rozumem."
"Tam, gdzie prowadzi serce" to historia, która wciąga jak morska fala, spokojnie zaczyna, by po chwili porwać czytelnika w sam środek emocjonalnego sztormu. Historia, która smakuje latem, pachnie morzem i zostaje w głowie długo po ostatniej stronie.
Zaczyna się niewinnie. Wakacyjny wyjazd, chorwackie wybrzeże, słońce, rejs, wszystko brzmi jak idealna ucieczka od codzienności. Ale ten spokój bardzo szybko zostaje zakłócony. Bo wystarczy jedna osoba, by cały ten obraz pękł. Jedno spojrzenie, jedno zdanie, jedna obecność, której nie da się zignorować.
Emilia i Maksymilian to duet, który teoretycznie nie powinien działać. Ona — impulsywna, uparta, przekonana o własnej racji. To postać pełna kontrastów. Z jednej strony spontaniczna i odważna, z drugiej, wrażliwa i spragniona bliskości. Jej relacje rodzinne dodają historii głębi: chłód matki i ciepło ojca tworzą emocjonalne tło, które mocno wpływa na jej decyzje.
On — zdystansowany, pewny siebie, momentami arogancki, a jednocześnie niebezpiecznie magnetyczny. Maks również nie jest jednowymiarowy. Choć początkowo wpisuje się w znany schemat, z czasem odsłania zupełnie inne oblicze. I to właśnie ten kontrast między tym, co widać na pierwszy rzut oka, a tym, co kryje się pod powierzchnią, buduje jego postać.
Ich relacja to prawdziwy rollercoaster: pełna ciętych ripost, zgrzytów, napięcia i tej nieuchwytnej chemii, którą czuć między słowami. To nie jest banalny romans, to gra emocji, w której każde spotkanie coś zmienia.
Ich wymiany zdań są ostre, błyskotliwe, momentami zabawne, ale pod tą warstwą lekkiej uszczypliwości kryje się coś znacznie bardziej intensywnego.
To klasyczne enemies-to-lovers, ale podane w sposób, który naprawdę angażuje. Bo tutaj nic nie dzieje się zbyt szybko ani zbyt łatwo. Każda rozmowa, każda kłótnia, każde przypadkowe spojrzenie buduje napięcie, które z czasem staje się niemal namacalne. To nie jest romans, który od razu rzuca Cię w wir uczuć, to historia, która pozwala im dojrzewać. Powoli. Czasem boleśnie. Czasem wbrew rozsądkowi.
Świeżości dodają monologi w głowie głównej bohaterki, które pozwalają zajrzeć głębiej w jej emocje, zrozumieć motywacje i poczuć autentyczność przeżywanych przez nią chwil.
Największą siłą tej książki jest właśnie to napięcie. Ta cienka granica między niechęcią a fascynacją, która potrafi zaskoczyć najbardziej. Obserwowanie, jak bohaterowie zderzają się ze sobą, jak próbują postawić na swoim, a jednocześnie zaczynają czuć coś, czego nie planowali, wciąga bez reszty.
Sebastian, przyjaciel i obecny dyrektor w firmie matki Emilii, nie potrafi pogodzić się z tym, że dla niej jest tylko przyjacielem. Jego uczucia i decyzje wprowadzają napięcie, które ciekawie komplikuje główny wątek miłosny.
Ogromnym atutem jest także narracja pierwszoosobowa. Emilia nie jest tylko bohaterką, staje się kimś bliskim. Kimś, kto wpuszcza Cię do swojego świata bez filtra. Dzięki temu jej emocje są autentyczne, decyzje zrozumiałe, nawet jeśli nie zawsze właściwe. I to właśnie ta nieidealność sprawia, że tak łatwo się z nią utożsamić.
Nie można też pominąć klimatu, który w tej książce odgrywa ogromną rolę. Chorwacja nie jest tylko tłem, ona żyje. Faluje. Oddycha razem z bohaterami. Zamknięta przestrzeń jachtu, szum fal, gorące dni i jeszcze bardziej intensywne noce sprawiają, że emocje nie mają gdzie uciec. Są wyraźniejsze, mocniejsze, bardziej odczuwalne. Czytając, naprawdę można poczuć słońce na skórze i ten specyficzny ciężar powietrza, kiedy napięcie między dwojgiem ludzi staje się nie do zniesienia.
Opisów jest dużo i nie każdemu to podejdzie, ale dla mnie to one zrobiły całą robotę , pozwoliły wejść w tę historię głębiej i przeżywać ją razem z bohaterami.
Ale pod warstwą wakacyjnego romansu kryje się coś więcej. To nie jest tylko historia o uczuciu. To opowieść o dojrzewaniu. O konfrontacji z własnymi uprzedzeniami. O tym, jak łatwo jest kogoś ocenić… i jak trudno przyznać się do błędu. Emilia przechodzi wyraźną przemianę, z osoby przekonanej o swojej racji w kobietę, która zaczyna rozumieć, czego naprawdę chce.
Fabuła, choć momentami może wydawać się znajoma, nie opiera się na schematach, tylko na emocjach. Pojawiają się tajemnice, niedopowiedzenia, wątki z przeszłości, które nadają historii głębi i sprawiają, że nie jest ona jednowymiarowa. To książka, która potrafi zaskoczyć, zwolnić w odpowiednim momencie, by za chwilę znów przyspieszyć i nie pozwolić się oderwać.
Autorka pisze lekko, ale jednocześnie z wyczuciem, potrafi uchwycić to, co w relacjach najtrudniejsze: napięcie, niedopowiedzenia i uczucia, które nie zawsze chcą się przyznać do istnienia.
I to zakończenie… dokładnie takie, jakie powinno być w pierwszym tomie. Zostawia niedosyt, niedowierzanie, a to sprawia, że od razu chcesz więcej. Więcej tej relacji. Więcej tych emocji. Więcej tej historii.
Czy to książka dla każdego? Nie. Jeśli szukasz czegoś chłodnego, zdystansowanego, pozbawionego romantyzmu, to nie ten kierunek. Ale jeśli chcesz historii, która otuli Cię jak ciepły, letni wieczór, a jednocześnie rozpali emocje do czerwoności, to zdecydowanie trafiasz idealnie.
Bo czasem wystarczy jedno spotkanie.
Jedna podróż.
Jedno spojrzenie…
…żeby wszystko zaczęło zmierzać dokładnie tam, gdzie powinno, prosto do serca. 💫
Wydawnictwo: Novae Res
Data wydania: 2025-05-23