"Do końca swoich dni będę żyła z przekonaniem, że o wiele lepiej jest stracić taką miłość, niż nigdy jej nie zaznać, ponieważ najzwyczajniej w świecie uskrzydla. Jest jak wiatr wiejący w żagle okrętu, który pozwala płynąć przez życie, pokonując wszelkie trudności, jakie napotyka po drodze."
Nigdy nie wiemy, jak potoczą się nasze losy. Niestety, ale życie jest szalenie nieprzewidywalne i w najmniej spodziewanym momencie może nas niemiło zaskoczyć. Właśnie dlatego z taką rezerwą wchodzimy w każdą relację - boimy się, że nie przetrwa próby czasu. Nasz lęk dodatkowo potęguje każde niepowodzenie. Mając na uwadze to, że coś może się nie udać, często już na starcie rezygnujemy z prób osiągnięcia zamierzonych celów.
Mimo to uważam, że warto ryzykować. Podobnie jak główna bohaterka powieści Elizy Nowak - Emilia - twierdzę, że miłość to najpiękniejsze, co może nas spotkać w życiu.
"Tam, gdzie prowadzi serce" to pierwsza część historii, w której znajdujemy opowieść o pewnej miłości, rozpoczynającej się w zupełnie nieoczekiwanym momencie. Eliza miała już poczynione plany na przyszłość, gdy na jej drodze stanął Maks. Co ciekawe, dziewczyna od samego początku nie ukrywała swoich negatywnych uczuć do tego mężczyzny. Uważała go za przemądrzałego kobieciarza, któremu, bądź co bądź, Bóg nie poskąpił urody. Z tego właśnie powodu była sceptycznie nastawiona na wakacje w jego towarzystwie. Wydawało jej się, że to najgorszy pomysł, na jaki mógł wpaść jej ojciec.
Jak się okazuje, los postanowił z niej zakpić.
Gdy Maks zaczyna dawać Emilii sygnały, że jest nią zainteresowana, ta zbywa go, serwując cięte riposty. Jednak im dłużej mężczyzna się stara, tym bardziej maleje upór kobiety. Nagle zaczyna zauważać w nim cechy, które osobiście ogromnie ceni sobie u płci przeciwnej.
Jaki będzie finał tej historii?
Czy Emilia ulegnie Maksowi? A może do samego końca będzie obstawała przy swoim stanowisku i trzymała adoratora na dystans?
Warto się o tym przekonać.
Przyznam, że ja przeczytałam tę książkę z przyjemnością.
W początkowych fragmentach powieści autorka zdradza nam, że ta historia w jakimś stopniu wydarzyła się naprawdę, przez co zupełnie inaczej odbierałam poszczególne wydarzenia. Cały czas zastanawiałam się, czy właśnie ta sytuacja miała swoje odbicie w rzeczywistości. W pewnym momencie opowieść wkracza na niebezpieczne tory, przez co w moim sercu pojawił się niepokój o dalsze losy książkowej bohaterki.
Zakończenie powieści jest nagłe i dramatyczne, przez co czytelnik zostaje z mnóstwem pytań bez odpowiedzi. Ta jedna chwila diametralnie zmienia odbiór tej historii, pokazuje jak bardzo nieprzewidywalne jest ludzkie życie.
"Tam, gdzie prowadzi serce" to powieść podkreślająca nadrzędną rolę miłości w naszym życiu. Możemy mieć różne plany, jednak gdy spotkamy tę właściwą osobę ulegają one zmianie.
Zaczynamy wszystko od nowa.
Moja ocena 8/10.
Wydawnictwo: Novae Res