Okładka książki - Tam, gdzie rzeki wstrzymują swój bieg

Tam, gdzie rzeki wstrzymują swój bieg

Najnowsza jej powieść to taki powiew świeżości. Jest to coś innego, coś bardziej sielskiego, spokojniejszego, otulającego, a w tym wszystkim bohater, ktory zdobyła moje serce od pierwszych stron.
Ignacy Antczak jest młodym nauczycielem z Warszawy, ktory pragnie podążać za swoimi marzeniami. Przyjeżdża na Polesie, które jest najbardziej tajemniczą i niezbadaną krainą Drugiej Rzeczypospolitej. Idealne miejsce do realizacji planów Ignacego, któremu przyjdzie zmierzyć się z analfabetyzmem, zabobonami i nieprzychylnością. Jednak nie zawsze jest tak jak to sobie wymarzymy. Spotkanie pewnej dziewczyny zweryfikuje wszystko i pozwoli spojrzeć inaczej na świat.

„Tam, gdzie rzeki wstrzymują swój bieg” to przede wszystkim książka, która zabrała mnie w sentymentalną podróż do minionej epoki - czasów, w których życie płynęło zupełnie inaczej, a upływ czasu mierzono rytmem pór roku i pracy na polu.
W tym wszystkim odnajdujemy człowieka, który ma marzenia, pragnie zmian i chce czuć się potrzebny. A ja tak sobie dreptałam obok niego, patrząc na wszystko z boku; czasem uśmiechając się do niego, a czasem delikatnie popychając go naprzód.

Informacje dodatkowe o Tam, gdzie rzeki wstrzymują swój bieg:

Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2026-05-06
Dodał/a opinię: Lukasz Turków

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna

Zobacz opinie o książce Tam, gdzie rzeki wstrzymują swój bieg

Kup książkę Tam, gdzie rzeki wstrzymują swój bieg

Listy do Gestapo
Maria Paszyńska0
Okładka ksiązki - Listy do Gestapo

Warszawa, wiosna 1938 roku. Osiemnastoletnia Zuzanna wierzy, że jej życie będzie usłane różami. Pewnego wieczoru zachwyca ją wygrywana na skrzypcach melodia...

Wszystko dla Emilii
Maria Paszyńska0
Okładka ksiązki - Wszystko dla Emilii

Pełna czułości opowieść o wyboistej drodze do szczęścia i o prawdziwych obliczach miłości Podczas zimowego balu warszawski zabawkarz Jakub Modrzycki poznaje...