„Tam, gdzie rzeki wstrzymują swój bieg” autorstwa Maria Paszyńska to niezwykle klimatyczna, poruszająca i pełna emocji powieść historyczno-obyczajowa, która po raz kolejny udowadnia, jak wyjątkową pisarką jest Maria Paszyńska. Od lat ogromnie cenię jej twórczość i sposób, w jaki opowiada historie – z niezwykłą wrażliwością, dbałością o tło historyczne i umiejętnością tworzenia bohaterów, którzy wydają się prawdziwi. Autorka ma talent do budowania atmosfery i emocji, które bardzo długo pozostają z czytelnikiem. Jej styl jest piękny, obrazowy i niezwykle plastyczny, a jednocześnie naturalny i lekki w odbiorze. Czytając jej książki, można niemal poczuć zapach miejsc, usłyszeć szum rzek i zanurzyć się w świecie bohaterów.
Tym razem autorka zabiera czytelnika na Polesie – tajemniczą, dziką i pełną magii krainę Drugiej Rzeczypospolitej. Już samo miejsce staje się jednym z najważniejszych elementów powieści. Polesie zostało opisane tak sugestywnie i pięknie, że momentami wydaje się żywym bohaterem tej historii. Mgły, torfowiska, rzeki i surowa natura tworzą niezwykły klimat, który idealnie współgra z emocjonalną warstwą książki.
Głównym bohaterem jest Ignacy Antczak – młody nauczyciel z Warszawy, pełen ideałów i wiary w to, że może zmieniać świat na lepsze. Wyjeżdża na Polesie z przekonaniem, że będzie walczył z analfabetyzmem i zabobonami, a także realizował własne marzenia o nowoczesności i postępie. Szybko jednak okazuje się, że rzeczywistość wygląda zupełnie inaczej, niż sobie wyobrażał. Spotkanie z miejscową dziewczyną oraz życie wśród ludzi żyjących w harmonii z naturą sprawiają, że Ignacy zaczyna inaczej patrzeć nie tylko na otaczający go świat, ale również na samego siebie.
Maria Paszyńska bardzo subtelnie pokazuje zderzenie dwóch różnych światów – nowoczesności i tradycji, rozumu i wiary w to, co niewytłumaczalne, miasta i dzikiej natury. W książce wyraźnie wybrzmiewają motywy poszukiwania własnego miejsca, dojrzewania emocjonalnego, miłości, samotności oraz prób zrozumienia drugiego człowieka. Ogromną rolę odgrywa także natura, która w tej historii nie jest wyłącznie tłem wydarzeń, ale symbolem siły, wolności i czegoś pierwotnego, czego nie da się całkowicie podporządkować człowiekowi.
Relacja między bohaterami została przedstawiona bardzo dojrzale i emocjonalnie. To nie jest łatwa, cukierkowa historia miłosna, lecz opowieść o uczuciu wystawionym na próbę różnic światopoglądowych, pochodzenia i życiowych przekonań. Autorka zadaje ważne pytania – czy miłość wystarczy, by połączyć dwa zupełnie odmienne światy, i czy dla uczucia warto rezygnować z części samego siebie.
Książka wywołuje ogrom emocji – zachwyt nad pięknem przyrody, wzruszenie, tęsknotę, ale także refleksję nad ludzką naturą i potrzebą przynależności. To historia spokojna, niespieszna, ale niezwykle głęboka i angażująca emocjonalnie. Czytelnik razem z Ignacym odkrywa Polesie i stopniowo zaczyna rozumieć, że nie wszystko można oceniać wyłącznie przez pryzmat własnych przekonań i doświadczeń.
„Tam, gdzie rzeki wstrzymują swój bieg” to idealna lektura dla miłośników powieści historycznych i obyczajowych z pięknym tłem kulturowym oraz emocjonalną historią w centrum wydarzeń. Szczególnie polecam ją osobom, które cenią klimatyczne, refleksyjne książki o ludziach, naturze i relacjach międzyludzkich. To także doskonała propozycja dla czytelników kochających literaturę, w której miejsce akcji ma niemal magiczny charakter i pozostaje w pamięci równie mocno jak sami bohaterowie.
Maria Paszyńska po raz kolejny stworzyła wyjątkową opowieść – pełną emocji, pięknych opisów i bohaterów, których losy naprawdę poruszają. „Tam, gdzie rzeki wstrzymują swój bieg” zachwyca atmosferą, skłania do refleksji i przypomina, że czasami to właśnie spotkanie z drugim człowiekiem potrafi całkowicie odmienić nasze spojrzenie na świat i na samych siebie. To książka, którą warto czytać powoli, delektując się każdym rozdziałem i każdym emocjonalnym momentem.
Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2026-05-06
Małgorzata Styczeń
Inspirowana prawdziwymi wydarzeniami opowieść o kobiecie gotowej na wszystko w imię miłości do Ojczyzny. Wybucha druga wojna światowa. Patriotycznie...
FASCYNUJĄCA WĘDRÓWKA W GŁĄB HISTORII, W KTÓREJ NIC NIE JEST TAKIE, JAK MOGŁOBY SIĘ WYDAWAĆ, A KAŻDA OCALONA STRONICA JEST SZANSĄ NA ODBUDOWĘ DUSZY MIASTA...