Okładka książki - Tam, gdzie rzeki wstrzymują swój bieg

Tam, gdzie rzeki wstrzymują swój bieg

Opowieść o przyrodzie, marzeniach, rozczarowaniach, nadziei, lęku i odwadze, przyjaźni, postępie, nade wszystko zaś o miłości, która zawsze i wszędzie zdolna jest zmieniać świat.

▪𝗥𝗘𝗖𝗘𝗡𝗭𝗝𝗔 ▪

Są takie książki, które otulają nas swoim ciepłem i sprawiają, że ich lektura jest czystą przyjemnością, a jednocześnie ta sama książka sprawia, że czas jakby zwalnia i z błogą rozkoszą możemy się delektować daną historią.

🌿 Ignacy Antczak to początkujący nauczyciel. W chwili gdy go poznajemy, mężczyzna przybywa na Polesie, odległe i pełen tajemnic miejsce. Kierowany ambicją oraz chęcią realizacji własnych ideałów chce odmienić życie miejscowej społeczności. Szybko przekonuje się, że codzienność tego miejsca naznaczona jest biedą, zacofaniem i silnie zakorzenionymi przesądami. W obliczu licznych trudności jego wyobrażenia o przyszłości zaczynają się zmieniać, a poznanie pewnej młodej kobiety sprawia, że zaczyna inaczej postrzegać zarówno otaczający go świat, jak i samego siebie. 🌿

Dzięki tej powieści przenosimy w niezwykle malownicze miejsce - na Polesie. Miejsce pełne bagien, mgieł i dzikiej przyrody. To wszystko tworzy niemal baśniowy klimat, który mocno oddziałuje na wyobraźnię czytelnika. Nasz główny bohater niesie ze sobą pewną ideę, którą ma nadzieję zrealizować. Przyjeżdża na Polesie z wiarą w postęp, jednak szybko odkrywa, że rzeczywistość tego miejsca jest dużo bardziej skomplikowana. Mieszkańcy żyją według własnych zasad, blisko natury i dawnych wierzeń, a zrozumienie ich świata okazuje się znacznie trudniejsze, niż początkowo zakładał. Dzięki temu, czytelnik wraz z nim odkrywa tajemnicę tego zakątka i poznaje ludowe wierzenia. Każdy rozdział coraz bardziej daje nam bliżej poznać Ignacego i dostrzegamy jego przemianę, jak z zapalonego mężczyzny, pragnącego zmienić świat, staje się potulnym obserwatorem i zaczyna rozumieć, że nie każdy postrzega świat tak samo jak on.

„Tam, gdzie rzeki wstrzymują swój bieg” to niesamowita powieść, wbijająca w fotel. Opowieść zawarta w tej książce oczaruje was i nie pozwoli o sobie zapomnieć. Autorka czaruje prostym językiem, ale jakże emocjonalnie napisaną historią o ludzkich wyborach. Uświadamia  nas jak ciężko czasami dokonać wyboru, pomiędzy marzeniami, a rozsądkiem oraz o tym jak ciężko jest podjąć słuszną decyzję i osiągnąć cel. To bardzo poruszająca historia o marzeniach, rozczarowaniach i poszukiwaniu własnego miejsca. Co ważne, pomiędzy tymi rozterkami, przeplata się w niej lista nadziei i niepewności, przywiązanie do tradycji, bliskość natury oraz uczucie, które stopniowo staje się osią całej opowieści.

Lektura tej książki podziałała na mnie bardzo kojąco. Ma ona w sobie tą iskierkę, która sprawia, że po przeczytaniu tej historii czujemy się po prostu dobrze. Na pozór lekka i prosta w odbiorze, niesie ze sobą istotne przesłanie.🤎

Informacje dodatkowe o Tam, gdzie rzeki wstrzymują swój bieg:

Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2026-05-06
Dodał/a opinię: Małgosia Szydlak

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna

Zobacz opinie o książce Tam, gdzie rzeki wstrzymują swój bieg

Kup książkę Tam, gdzie rzeki wstrzymują swój bieg

Niechciane dziedzictwo Jagiellonowie
Maria Paszyńska 0
Okładka ksiązki - Niechciane dziedzictwo Jagiellonowie

Bohaterskie czyny, krwawe pomsty, wielkie namiętności, złamane przysięgi, kłamstwa, zakazana miłość, klątwy i wizje, święci grzesznicy i mordercy udający...

Cień sułtana
Maria Paszyńska0
Okładka ksiązki - Cień sułtana

Gdzie kończy się „Wspaniałe stulecie” zaczyna się powieść Paszyńskiej. Jest rok 1566. Sulejman Prawodawca wyrusza na kolejną wyprawę przeciwko...