Okładka książki - Tam, gdzie serce twoje

Tam, gdzie serce twoje

Inne wydania:

*współpraca reklamowa*

Kolejny raz sięgnęłam po książkę od tej autorki, po raz kolejny była to świetna przygoda, a twórczość tej pani staje się mi coraz bliższa, gdyż dotyka tematów tak prostych, tak rzeczywistych, ale mimo wszystko nie do końca typowych. Powieść obyczajowa, złożona i wielowątkowa, dotykająca tematów kontrowersyjnych, które czasami podchodzą nawet pod tabu. Z tego co się orientuję to wznowienie i cieszy mnie, że trafiło w moje ręce.

Laura żyje pozornie idealnym życiem, które w rzeczywistości nic z tego ideału nie ma. Nadchodzi czas kiedy kobieta mówi po prostu dość. Nagła decyzja i impulsywne działanie sprawia, że rzuca wszystko i wyrusza szukać nowego życia. Zbieg okoliczności, albo szczęście prowadzą ją nad morze, gdzie krok po kroku zaczyna wstawać z kolan. Laura spotyka tam też gburowatego Alberta, który niegdyś znalazł skarb, który stał się niemal miejscową legendą. Starszy człowiek u schyłku życia zaczyna zdawać siebie sprawę z krzywd jakie wyrządził sobie i swojej rodzinie, ostatnim co che zrobić to naprawić błędy jakie popełnił. W tym samym czasie mąż Laury styka się z brutalną rzeczywistością, a ucieczka żony sprawia, że dawne tajemnice wychodzą na jaw, a idealna rodzina zaczyna się sypać.

Autorka w swoich książkach przeważnie porusza jakiś ważny czy mocny społeczny temat. W tej książce pokazała ich kilka, a każdy z nich porusza do głębi, zmusza do zastanowienia się, ale również do spojrzenia na życie w szerszej perspektywie. Po pierwsze mamy tutaj temat małżeństwa z problemami, małżeństwa które od lat z niepowodzeniem stara się o dziecko, a dodatkowo jest to rodzina z tzw wyżyn społecznych. Nasza główna bohaterka musi mierzyć się też z teściami, dla których nie liczą się ani uczucia, ani potrzeby, ale opinia i status społeczny. Tutaj pojawia się aspekt niepłodności, problemów z poczęciem dziecka, to tematyka trudna ale coraz głośniej się o niej mówi, a autorka pokazuje do czego może prowadzić presja czy bark zrozumienia w tej materii. Oprócz tych rodzinnych waśni mamy też temat naprawiania błędów, kolejny ważny i mocny temat, który zostaje tutaj obszernie opisany, a autorka pokazuje, że czas by przeprosić jest zawsze, ale nie wszystkie szkody można od razu naprawić, a czasami jest to po prostu niemożliwe. Autorka tutaj nie idealizuje, ale mocno obrazuje, że życie nie jest idealne ani proste, a naprawa błędów czy zadośćuczynienie nie jest łatwe.

W tle mamy też inne ważne, ale też i lekkie motywy, takie jak nowy początek, nowa szansa, czy bursztyny, o których też tutaj jest sporo. Pojawia się tutaj też kwestie ratowania małżeństwa, autorka ciągnie ten wątek pomiędzy wierszami, a cała fabuła krąży wokół małżonków, którzy pomimo jakby nie było separacji krok po kroku, poprzez rozmowy, czy przemyślenia zaczynają działać. Czytelnik obserwuje, czeka co z tego wyniknie, a historia wiedzie nas spokojnie po tych perypetiach, dając niejasne wskazówki, ujawniając efekt niemal na samym końcu. Tutaj oczywiście czuję niedosyt, naprawdę chciałabym więcej.

Książka słodko-gorzka, bardzo realistyczna i potrzebna. Tematyka szeroka, dotykająca spraw powszechnie znanych, obrazująca różne punkty widzenia, dająca szerokie pole do zrozumienia problemów czy działań nie tylko samych bohaterów ale ogólnie ludzi, bo to co się dzieje, nie wydaje się literacką fikcją. Książka porusza, napisana jest jak zawsze w bardzo dobrym stylu, oddająca ogrom trudów i emocji, które udzielają się czytelnikowi, który nie tylko patrzy na te wydarzenia ale mocno je przeżywa, szuka powiązań w swoim otoczeniu, ale dostrzega też dwie strony medalu.

Powieści autorki coraz mocniej zapisują się w mojej pamięci i coraz chętniej po nie sięgam. Tą przeczytałam za jednym posiedzeniem, całkowicie mnie pochłonęła, swoją prostotą, realizmem, poruszoną tematyką, emocjami i tym szerokim spojrzeniem na wiele życiowych aspektów. Bardzo mi się podobało i szczerze polecam.

Informacje dodatkowe o Tam, gdzie serce twoje:

Wydawnictwo: 0
Data wydania: 2026-03-04
Dodał/a opinię: Aleksandra Iwanek

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna

Zobacz opinie o książce Tam, gdzie serce twoje

Kup książkę Tam, gdzie serce twoje

Zaręczyny
Krystyna Mirek0
Okładka ksiązki - Zaręczyny

W czasach, gdy nie wszyscy wierzą w miłość i stałe związki, pewnego poranka trzy kobiety jednocześnie pomyślały, że bardzo chciałyby się zaręczyć. Po różnych...

Światło gwiazd
Krystyna Mirek0
Okładka ksiązki - Światło gwiazd

W wilii pod kasztanem nastała jesień. W wielkim ogrodzie jak zawsze pięknie, ale w życiu mieszkańców wiele zawirowań. Pewien mężczyzna, który...

Opad
Opad