Okładka książki - Tamta dziewczyna

Tamta dziewczyna

Erica Sprinder to autorka kilkudziesięciu thrillerów i kryminałów. Wiele jej powieści było na szczycie list bestselerów, jednak jest to moje pierwsze spotkanie z twórczością pisarki.

Randi Rader to zbuntowana nastolatka. Pewnej nocy wsiada do samochodu z nieznajomą parą. Dobra zabawa, którą obiecał jej chłopak w czapce Uniwersytetu Alabamy zmienia się w koszmar. Randi i druga dziewczyna - Cathy zostały związane. Randy udało się uwolnić, obiecała sprowadzić pomoc, jednak z powodu tego, że sprawiała problemy wychowawcze nikt nie chciał jej uwierzyć, została nazwana kłamczuchą i nie zdołała pmóc drugiej, porwanej dziewczynie.

Czternaście lat później Randi - Miranda została policjantką i to jedną z najlepszych w Harmony. Jej kariera rozwijała się wzorowo, aż do pewnego wezwania. Miranda zostaje wezwana do brutalnego morderstwa Richarda Starka - cenionego wykładowcy na tutejszym uniwersytecie. Ta sprawa sprawia, że musi powrócić do swojej przeszłości, odnaleźć tamatą Cathy i udowodnić, że ofiara morderstwa tak na prawdę była oprawcą. Opis teraźniejszych wydarzeń jest przeplatany wydarzeniami sprzed czternastu lat. Te wstawki z przeszłości pomagają nam lepiej zrozumieć główną bohaterkę i jej upór w dążeniu do prawdy.

Fabuła jest bardzo ciekawa, chociaż rozwiązanie zagadki było przewidywalne, jednak autorka tak manipuluje czytelnikiem, że w pewnym momencie zaczynamy podejrzewać każdego o udział w zbrodni.

"Tamta dziewczyna" to bardzo ciekawy, lżejszy thriller, który spodoba się z pewnością każdemu. Czyta się go bardzo szybko. Rozdziały są krótkie, nie ma dużo wątków pobocznych, przez co akcja jest zwarta i nic nas nie rozprasza. Autorka buduje napięcie stopniowo i nie odpuszcza do samego końca. Powieść bardzo mi się podobała i na pewno nie będzie ostatnią książką tej autorki, którą przeczytam.

Informacje dodatkowe o Tamta dziewczyna:

Wydawnictwo: Edipresse Książki
Data wydania: 2018-02-28
Tytuł oryginału: The Other Girl
Dodał/a opinię: Iwa90

POLECANA RECENZJA

Zobacz opinie o książce Tamta dziewczyna

Kup książkę Tamta dziewczyna

Zabić Jane
Erica Spindler0
Okładka ksiązki - Zabić Jane

Nastoletnia Jane Killian, potrącona przez motorówkę, cudem uniknęła śmierci. Po serii operacji plastycznych, w końcu może zapomnieć o tym strasznym...

Tylko chłód
Erica Spindler0
Okładka ksiązki - Tylko chłód

Myślała, że koszmar już się skończył... Dwadzieścia trzy lata temu Harlow Grail porwał psychopata. By zmusić rodziców dziewczynki do zapłacenia okupu,...